background img
banner
banner

Το παράδειγμα του Αγ. Κωνσταντίνου να εμπνεύσει και τους σύγχρονους διοικούντες…

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΟΜΩΝΥΜΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ευλάβεια των ενοριτών και η άριστη οργάνωση εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού Θεοπρομήτορος Άννης και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, έκαναν ακόμη πιο λαμπρή την 21η Μαΐου, όπου ο Συνοικισμός Νικ. Πλαστήρα τίμησε τους προστάτες του. Η εορτή των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης πραγματοποιείται κάθε χρόνο υπό καλοκαιρινές συνθήκες ωστόσο ούτε η συννεφιά και οι ψιχάλες φέτος στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν την πίστη και τη διάθεση των πιστών να επισκεφθούν τον Ιερό Ναό και να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες.

Πλήθος κόσμου στη λιτανεία το βράδυ της παραμονής

Την παραμονή της εορτής εψάλη μέγας πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βενιανάκη και άλλους ιερείς, με τον κόσμο να συρρέει ώστε να προσκυνήσει την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του ναού. Ο π. Ιωακείμ ήταν αυτός που στην ομιλία του έδωσε τα «φώτα του», μιλώντας για τους δύο Αγίους και το πόσο σημαντικός είναι για την ορθόδοξη πίστη, ο ρόλος που διαδραμάτισαν.

Με ιδιαίτερη κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η περιφορά της ιστορικής εικόνας στους δρόμους του Συνοικισμού και γύρω από τον Ιερό Ναό. Αμέσως δε μόλις ολοκληρώθηκε η λιτανεία, ξεκίνησαν οι πρώτες ψιχάλες, μη εμποδίζοντας τους πιστούς να λάβουν την ευλογία των δύο Αγίων…

Κατά την κυριώνυμο ημέρα, την Κυριακή 21 Μαΐου το πρωί, εψάλη πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος με λόγο άμεσο, μεστό και γεμάτο αγάπη για το ποίμνιό του, μίλησε για τον Άγιο Κωνσταντίνο, θέτοντας σε αντιπαραβολή τον βίο του με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Το όραμα και το θαύμα

Ειδικότερα ανέφερε ιστορικά στοιχεία, όπου σύμφωνα με τις Γραφές και τα θρησκευτικά κείμενα, ένα όραμα που είδε ο Άγιος κάποιο βράδυ, έγινε το απόλυτο έναυσμα να αφιερώσει αποκλειστικά τη ζωή του στην πίστη της ορθοδόξου εκκλησίας και τον Ιησού Χριστό. Μάλιστα, όπως είπε, κράτησε το όραμα για τον εαυτό του και δεν το διέδωσε παντού, σε αντίθεση με τον άνθρωπο της τωρινής εποχής, ο οποίος… κοινοποιεί πολύ εύκολα πλέον τις προσωπικές του εμπειρίες αλλά και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή του, προς χάριν εντυπώσεων. Έπειτα ανέλυσε την έννοια του θαύματος και το πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται αυτό το γεγονός όταν συμβαίνει, ο σύγχρονος άνθρωπος, λέγοντας ότι είναι μία εντελώς προσωπική σχέση του ανθρώπου με το Θεό και πως η μεγαλοσύνη ενός θαύματος έχει να κάνει με τη βαθύτερη πίστη ενός ανθρώπου προς το υπέρτατο ον.

Περιέγραψε πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί η πίστη ενός ανθρώπου στη μεγάλη “ζυγαριά” του εγωισμού και των προσωπικών στόχων, ενάντια στην πραγματική αγάπη προς τον Θεό, ενώ εξιστόρησε μία παραβολή, μία ιστορία που συνέβη στα χρόνια του Ιησού Χριστού για να δείξει το ηθικό δίδαγμα του θαύματος που μπορεί να συντελείται στην καθημερινή ζωή, δίνοντας έμφαση στο βαθύτερο νόημα αυτού. Μίλησε ακόμη για την υπογραφή του Αγίου Κωνσταντίνου στο διάταγμα των Μεδιολάνων που έφερε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι διωγμοί των χριστιανών, αλλά και την μεταφορά της πρωτεύουσας από την αρχαία Ρώμη προς την Κωνσταντινούπολη, στην οποία πόλη έδωσε το όνομά του. Σημείωσε δε, ότι με αυτές τις θρησκευτικές ανακατατάξεις μπόρεσε σιγά – σιγά ο χριστιανισμός να διαδοθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

«Ο Άγ. Κωνσταντίνος αν και ισχυρός και επιτυχημένος δεν φοβήθηκε να ταπεινωθεί μπροστά στην πίστη»

΄΄Ο Άγιος Κωνσταντίνος μίλησε για τον Ιησού Χριστό, Τον ακολούθησε και θυσιάστηκε για Αυτόν. Κατάφερε να γίνει Ισαπόστολος μαζί με την μητέρα του Αγία Ελένη, διότι η ιστορία του, η πνευματική του διαύγεια και η προσωπική του πίστη, έγιναν αφορμή στο να προσελκύσει νέο κόσμο στην χριστιανοσύνη και τελικά πολλοί ειδωλολάτρες να ασπαστούν την ορθοδοξία΄΄, επισήμανε ακόμη ο Σεπτός Ποιμενάρχης, ενώ αναφερόμενος στη σύγχρονη εποχή, είπε: ΄΄Βρισκόμαστε σε μία εποχή που αυτοί που εξουσιάζουν και κυβερνούν τις τύχες του λαού, πρέπει να γνωρίζουν το έργο του Αγίου Κωνσταντίνου, για να μπορέσουν ίσως να διοικήσουν αυτό τον λαό, σωστά. Διανύουμε μία νέα “κοινωνία” που οι τεχνολογικές πληροφορίες έχουν πολλαπλασιαστεί και ο άνθρωπος συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται μεν, αλλά ταυτόχρονα δε, απομακρύνεται από το Θεό όλο και περισσότερο. Οι άγιοι της Εκκλησίας μας, κηρύττουν μέσα από τις γραφές τους το πόσο σημαντικό είναι να μην φεύγεις μακριά από την αγάπη του Θεού και όταν τα πάντα γύρω αλλάζουν εμείς σαν άνθρωποι πρέπει να μένουμε σταθεροί στην πίστη μας. Να μένουμε σταθεροί στην διδασκαλία των Πατέρων μας και όχι να ασπαζόμαστε την αθεΐα και την ειδωλολατρία. Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν γίνει εγωιστές και προσπαθούν να “πατήσουν” ο ένας στην πλάτη του άλλου για να αναρριχηθούν με κάθε τρόπο. Διαβάζοντας τα κηρύγματα και τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων μας, μπορούμε να αγνοήσουμε αυτά τα κακά στοιχεία και τους πειρασμούς και να ακολουθούμε πιστά το δρόμο του Θεού΄΄.

Λίγο αργότερα, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε την ταπεινότητα που οφείλει να έχει ο σύγχρονος Έλληνας απέναντι στον Θεό, ένα χαρακτηριστικό του νεοέλληνα που όπως χαρακτηριστικά είπε, μεταβάλλει τον άνθρωπο σε έναν επίγειο “άγγελο”. Επισήμανε πως ο Άγιος Κωνσταντίνος αν και ισχυρός και επιτυχημένος δεν φοβήθηκε να ταπεινωθεί μπροστά στην απόλυτη πίστη του Ιησού Χριστού, και ότι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο ηθικό δίδαγμα στους πιστούς στη σύγχρονη εποχή. Αναφορικά με την βαθύτερη σημασία της γιορτής της χριστιανοσύνης, των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, είπε: ΄΄Η σημερινή γιορτή έρχεται να μας προσκαλέσει να σκεφτούμε όλοι ότι σε αυτόν τον κόσμο θα κρατήσουμε πολύ λίγο και ότι η αιώνια ζωή είναι στον ουρανό, κοντά στον Θεό. Ο Άγιος μας προσκαλεί να προετοιμάζουμε τον εαυτό μας στη γη, να μας υποδεχτεί ο Ιησούς Χριστός στην αγκαλιά Του στην μετά θάνατον ζωή. Πρέπει να αφιερωθούμε στον Θεό και να πιστέψουμε στις παρουσίες Του στην καθημερινότητα. Οφείλουμε στον εαυτό μας και στον Ιησού Χριστό να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, να γίνουμε εκείνοι που θα σκύψουμε στον πονεμένο άνθρωπο, σε εκείνον που πάσχει από μία αρρώστια ή στον φτωχό, δίδοντας την απόλυτη βοήθεια. Αυτό θα πει πνευματικότητα, αυτό θα πει αγιοσύνη. Είναι ο άνθρωπος που μέσα από την παρουσία του Θεού στην καθημερινή του ζωή θα μεταδώσει στους άλλους ανθρώπους, την πίστη, το πνεύμα και τη μεγαλοσύνη του Ιησού Χριστού΄΄.

Σύνεση, ενότητα και πίστη στον Θεό

Τέλος, ο Μητροπολίτης κάλεσε τους πιστούς, ο Άγιος Κωνσταντίνος να είναι το πρότυπο αγάπης για όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, ένα πρότυπο ελευθερίας και ενότητας, παραλληλίζοντας την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο και τις αναταραχές που υπήρχαν εκείνη την εποχή, με την αναταραχή της σύγχρονης κοινωνικής ζωής και την ανάγκη του κόσμου για ελευθερία έκφρασης και ενότητα. ΄΄Σαν λαός και σαν Εκκλησία πρέπει να είμαστε πάντα ενωμένοι και να υπακούμε στις εντολές της Συνόδου. Ο Θεός έρχεται και φωτίζει τους ιερείς και τους αρχιερείς οι οποίοι ακολουθούν τον δρόμο της αλήθειας, και μπορούν να μας διδάξουν την υπέρτατη έννοια της ελευθερίας. Στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει ενότητα, γιατί ο καθένας βγαίνει και λέει ό,τι θέλει πιστεύει και πράττει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι του. Λέει μία παροιμία ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Αυτό ακριβώς συμβαίνει και αυτή την εποχή. Όταν δεν είμαστε ενωμένοι ως έθνος και ως κοινωνία θα απειλούμαστε από τον “λύκο”. Εύχομαι η χάρη του της Αγίας Ελένης και του Αγίου Κωνσταντίνου να ενισχύει καθημερινά την πίστη σας και να σας κρατάει ενωμένους και δυνατούς΄΄, τόνισε. Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, επισήμανε την χαρά του, γιατί το τελευταίο διάστημα, πολλοί νέοι άνθρωποι γεμίζουν τους ναούς, λέγοντας ότι ΄΄αυτή η γενιά, τα νιάτα της σημερινής Αιγιάλειας, είναι το απόλυτο μέλλον της χριστιανοσύνης. Προτρέποντάς τους να τον ακολουθούν, είπε: «Ο Ιησούς Χριστός ποτέ δεν θα σας προδώσει, γιατί από τη στιγμή που δημιούργησε ο ίδιος ο Θεός τον άνθρωπο ποτέ δεν τον πρόδωσε έτσι θα κάνει και με σας».


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr