background img
banner
banner

Ψηφίστηκε νόμιμος προϋπολογισμός για τον δήμο!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ… ΕΡΙΞΑΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥΣ – ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ «ΛΕΥΚΕΣ» ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Ένα σχέδιο προϋπολογισμού μέσω του οποίου η δημοτική αρχή υιοθετεί προτάσεις της αντιπολίτευσης και έχει την έγκριση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ψηφίστηκε κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, την Τρίτη 30 Μαΐου, βάζοντας τέλος σε ένα πολύμηνο αδιέξοδο που λίγο έλλειψε να… ρίξει τον δήμο στα βράχια. Είχε προηγηθεί η διαβούλευση εκπροσώπων δημοτικής αρχής, αντιπολίτευσης και υπηρεσιακών του δήμου ώστε να εξευρεθεί η «χρυσή τομή» για να ακολουθήσουν κατά τη συνεδρίαση, οι «λευκές» ψήφοι της αντιπολίτευσης που άφησαν το περιθώριο στη δημοτική αρχή να «περάσει» την πρόταση, η οποία διαμορφώθηκε κυριολεκτικά στο «παραπέντε».

Κάπως έτσι, έστω και την ύστατη στιγμή ξεπερνιέται ο σκόπελος του προϋπολογισμού, επιτρέποντας την ομαλή λειτουργία του δήμου και από αύριο 1η Ιουνίου.

Δημ. Καλογερόπουλος:  «Μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποια λάθη από όλους μας»

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος «έδωσε» αμέσως το αποτέλεσμα των συναντήσεων και συνεργασιών του προηγούμενου διημέρου, σημειώνοντας: ΄΄Έγιναν σοβαρές συζητήσεις και ανεξάρτητα από το ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα κάποια λάθη που έχουμε κάνει όλοι μας, μπήκε πάνω από όλα το συμφέρον του δήμου. Σε ένδειξη καλής θέλησης, εισακούστηκε η πρόταση του κ. Γούτου να κάνουμε κάποιες αποδεσμεύσεις όπως νομίμως μπορούσαμε σύμφωνα και με την έγκριση της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Υπηρεσίας. Αφορούν στο θέμα των αποπαγοποιήσεων και στα υπόλοιπα του περασμένου έτους. Επίσης έγιναν δεκτές και από τη δική μου πλευρά, προτάσεις που αφορούσαν συνολική διαχείριση κάποιων κωδικών, ενώ θα πάμε σε διαγωνισμούς αντί για απευθείας αναθέσεις για ορισμένες υπηρεσίες στις δημοτικές ενότητες. Έτσι, έχουμε έναν νόμιμο προϋπολογισμό που έχει την έγκριση της υπηρεσίας και τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων, στο πλαίσιο της αποδοχής από εμάς προτάσεων τροποποιήσεων που αφορούν αποδέσμευση κωδικών΄΄.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Γούτος, επισήμανε προς τον δήμαρχο: ΄΄Κατάλαβα ότι αναγνωρίζετε κάποια λάθη που έγιναν, θέλω να σας επιβεβαιώσω σε αυτά που είπατε. Χθες έγινε μία σοβαρή δουλειά, ευχαριστώ την κ. Ψυχράμη και τον κ. Παπαγιαννακόπουλο που μέχρι αργά το απόγευμα μαζί με τις υπηρεσίες εργάστηκαν ώστε ο δήμος να μην μείνει χωρίς προϋπολογισμό. Χαίρομαι που κάποιες παρατηρήσεις μου στον προϋπολογισμό και οι υπηρεσίες κι εσείς τις βρήκατε στη σωστή βάση κι έτσι μπορέσαμε σήμερα να έρθουμε εδώ να φέρετε έναν προϋπολογισμό που με κάποιες δικές μας προτροπές και παρατηρήσεις, θα εγκριθεί. Το ερώτημα παραμένει γιατί δεν έγινε αυτό εδώ και πέντε μήνες. Είναι εμφανές ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση από όλους, τα προβλήματα επιλύονται΄΄.

Δεν είχε λάβει απάντηση η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. για τη δική της εναλλακτική

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό είπε ότι ο δήμος έφτασε σε αυτή την κατάσταση με ευθύνες του δημάρχου και εν μέρει της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως το σχέδιο του προϋπολογισμού θα έπρεπε να έχει τεθεί σε διαβούλευση από το τέλος του ‘22 με την κοινωνία, τους πολίτες, τους προέδρους και με τα αρμόδια τοπικά όργανα που τα ξεχνάει και τα θυμάται στις εκλογές, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. ΄΄Κάνατε διαβούλευση σε κλειστή αίθουσα και έρχεστε και μας λέτε ότι τα βρήκατε΄΄, σημείωσε, ενώ με παρέμβασή του ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος τόνισε πως η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. κατέθεσε εναλλακτική και δεν πήρε απάντηση από την Οικονομική Υπηρεσία, σημειώνοντας πως πρέπει να ακυρωθεί η συνεδρίαση και κάνοντας λόγο για κατάφορη καταστρατήγηση του δικαιώματος κάθε παράταξης να υποβάλλει εναλλακτική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόεδρος του απάντησε πάντως ότι οι δεσμεύσεις γνωστοποιήθηκαν σε όλες τις παρατάξεις από τις 26 του μήνα, ενώ με επιτόπου τροποποιήσεις την εναλλακτικής, τέθηκε στο τέλος κι αυτή σε ψηφοφορία.

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος είπε πως ΄΄ο δήμαρχος θέλει να κατέλθει ως ενιαία η πρόταση, για να έχουμε νομιμότητα στην απόφαση, μακάρι να είναι κοινή πρόταση από όλες τις παρατάξεις΄΄, με τον Περικλή Παπαγιαννακόπουλο να τον κατηγορεί για προβοκάτσια.

Η εισήγηση από τον Γ. Ντίνο

Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ντίνος, που συμμετείχε στις διεργασίες ως προς τη διαμόρφωση του σχεδίου, προχώρησε σε ανάλυση της πρότασης, γνωστοποιώντας τα σημεία εκείνα που υπάρχουν μειώσεις αλλά και πού διατέθηκαν περισσότερα χρήματα. Όπως είπε, ΄΄είναι μία πρόταση… προϊόν διαβούλευσης, μία αναγκαία συναίνεση που φέρνει αποτέλεσμα στον δήμο. Είναι μία καλή μέρα για τον δήμο και τους δημότες, σημασία δεν έχει το πριν αλλά να λειτουργεί ο δήμος και να απολαμβάνουν οι δημότες αυτό που δικαιούνται. Πλέον, σταματάει ο δήμος μας να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν΄΄.

΄΄Εσείς που υλοποιείτε τον προϋπολογισμό, έχετε και την ευθύνη. Θα έχουμε τα μάτια πάνω σας΄΄, είπε ο Χρ. Γούτος

΄΄Χαίρομαι που κάποιες προτάσεις μας υιοθετήθηκαν και τις βρήκατε σωστές και τις εντάξατε στον προϋπολογισμό. Η παράταξη θα δώσει ψήφο ανοχής με λευκό στον προϋπολογισμό για να μπορέσει να περάσει να λειτουργήσει ο δήμος΄΄, σχολίασε ο κ. Γούτος, τονίζοντας και τα εξής: ΄΄Εσείς που τον υλοποιείτε έχετε και την ευθύνη, μπορώ να σας πω ότι θα είμαστε με τα μάτια πάνω σας και θα προσέχουμε και θα προτιμούσα να μην ερχόμαστε σε συμβούλια και φέρνουμε αναμορφώσεις, αλλά να τηρήσετε τον προϋπολογισμό που εσείς ψηφίσατε΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Ακολουθήθηκε η ίδια τακτική εδώ και τρία χρόνια»

Στην τοποθέτησή της, η Βάσω Ψυχράμη υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Επιτέλους σήμερα θα λήξει το θέμα, άκουσα τον δήμαρχο να αναφέρει ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε λάθη που κάναμε όλοι μας. Αυτό είναι μία στιγμή που δεν έχουμε ξαναζήσει αυτή την τετραετία, να παραδέχεται δηλαδή ότι έκανε λάθος. Πρέπει να τονίσω ότι έγινε κατόπιν υπόδειξης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης που κάλεσε τον δήμαρχο και τις υπόλοιπες παρατάξεις. Σε κάθε περίπτωση απαντώ στο ρητορικό ερώτημα του κ. Γούτου «γιατί δεν έγινε εδώ και πέντε μήνες» και το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε εδώ και τρία χρόνια. Διότι ο δήμαρχος ακολουθεί την ίδια τακτική, καθυστερεί τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου να υπογράφονται συμβάσεις που ισχύουν ως το τέλος του 2023 άρα είναι δεσμευμένοι όλοι οι κωδικοί. Ήταν μία μεθοδευμένη τακτική του δημάρχου από την αρχή ως το τέλος της θητείας του, προκειμένου να ακυρώσει τις άλλες παρατάξεις κι ας είναι η πλειοψηφία. Αυτό όμως είναι μία τακτική που δεν ανταποκρίνεται στη Δημοκρατία και χαρακτηρίζει την πολιτική στάση του δημάρχου που στην πραγματικότητα είναι μία αυταρχική και εγωκεντρική στάση διοίκησης΄΄. Στη συνέχεια, κάλεσε τον δήμαρχο να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας: ΄΄Να μας ζητήσετε συγγνώμη που όλα αυτά τα χρόνια μας κατηγορείται ότι σας εμποδίζουμε διότι σήμερα ήρθατε να δεχθείτε τις προτάσεις που σας κάναμε, όμως δεν το κάνατε ως τώρα. Εσείς πυροδοτούσατε εμφύλιο πόλεμο εμείς πάντα ήμασταν στη διάθεσή σας. Δεν είχαμε ποτέ πρόθεση να μην έχετε προϋπολογισμό κι εσείς και οι συνεργάτες σας πρέπει να λέτε την αλήθεια στους δημότες΄΄.

Οι «βολές» των συμβούλων της αντιπολίτευσης

Ακολούθως, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπούνιας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ψηφίσει την πρόταση της δημοτικής αρχής ενώ ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος κατηγόρησε τον δήμαρχο για επανειλημμένες εμμονές που στο τέλος οδηγούν σε οδυνηρό αποτέλεσμα τον δήμο και τις τρεις χρονιές, τονίζοντας πως είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος. ΄΄Το λέω για να το ακούσουν οι σύμβουλοί σας που προσπαθούν να σας υπερασπιστούν και οι πιστοί ακόλουθοί σας που είτε σας αγαπούν είτε είναι βολεμένοι. Για τρίτη χρονιά είναι σκόπιμη η τακτική σας, ο υπέρμετρος εγωισμός και η τακτική σας μας οδήγησε εδώ και ταλαιπωρούνται τρία χρόνια εργολάβοι, προμηθευτές, δημότες με το ίδιο ψέμα «δεν έχουμε προϋπολογισμό». Όταν ρίχνετε μπετόν σε δρόμους και το διαφημίζετε, εκεί υπάρχουν χρήματα; Έχετε μάθει να εκβιάζετε΄΄. Ο Γιώργος Γιοβάς ανέφερε: ΄΄Επιτέλους ο δήμαρχος παραδέχεται ότι έκανε λάθη λέγοντας όμως ότι φταίμε όλοι. Όμως μόνο ο Καλογερόπουλος σε όλη την Ελλάδα δεν έχει προϋπολογισμό, διότι δεν φταίμε εμείς ούτε η συνάδελφος αντιδήμαρχος Οικονομικών διότι χρέη αντιδημάρχου εκτελεί ο δήμαρχος. κ. Κουβαρά δεν φταίει η αντιπολίτευση αλλά αποκλειστικά ο δήμαρχος΄΄.

Πώς ψήφισαν

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία, με τους συμβούλους της δημοτικής αρχής, την Μαρία Ιατροπούλου και την ανεξάρτητη Γιώτα Γκρέμου αλλά και τον κ. Μπούνια να ψηφίζουν την εναλλακτική πρόταση μέσω της Υπηρεσίας που κατέθεσε ο κ. Ντίνος, τους κ. Κουβαρά και Παπακωνσταντινόπουλο την πρόταση της Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α., την Αγγελική Κουρή να λέει «όχι σε όλα» και τους υπόλοιπους συμβούλους των παρατάξεων Γούτου – Ψυχράμη να ψηφίζουν «λευκό».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr