background img
banner
banner

127 ετών έγινε ο “Μουτζούρης” και το γιορτάζει!

ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ Η ΓΡΑΜΜΗ ΚΙΑΤΟ – ΑΙΓΙΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ

Το πλήρωμα του χρόνου φαίνεται πως έφτασε και την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαΐου και εκτός σοβαρού απροόπτου, το σιδηροδρομικό δίκτυο Κιάτο – Αίγιο πρόκειται να συνδεθεί ξανά, μετά από μία παύση η οποία άλλαξε κατά πολύ τις συνθήκες της καθημερινότητας των πολιτών της περιοχής αλλά και γενικότερα, τις μετακινήσεις του κόσμου με την συγκεκριμένη γραμμή. Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ετοιμασίες για τη μεγάλη τοπική γιορτή των 127 χρόνων της ύπαρξης του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, καθώς το προσεχές Σάββατο 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει πριν από περίπου δύο μήνες, αλλά λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, είχε αναβληθεί.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι ερωτήσεις του κόσμου σχετικά με το πότε θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Αίγιο – Κιάτο που συνδέει την περιοχή με την πρωτεύουσα. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ του protionline.gr η διαχειριστική εταιρεία δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις, ότι ξεκινούν τα δρομολόγια την ερχόμενη Δευτέρα 15 του Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι όντως τίθενται σε ισχύ, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου μέσω του διαδικτύου για να κλείσει εισιτήρια είναι αρκετά μεγάλο και η εταιρεία δεν μπορεί να “καθυστερήσει” άλλο την ισχύουσα κατάσταση και να μην ενεργοποιηθούν πάλι. Ζητούμενο, πέραν της εξυπηρέτησης του κόσμου, είναι να ανακτήσει ο σιδηρόδρομος την εμπιστοσύνη που απώλεσε εξαιτίας της τραγωδίας των Τεμπών και η επαναλειτουργία της σύγχρονης γραμμής, θα συντελέσει απολύτως σε αυτό.

Η διαχειριστική εταιρεία “ρυθμίζει” την τουριστική ανάπτυξη;

Τα δρομολόγια που θα ισχύσουν κατά πάσα πιθανότητα θα είναι όσα ήταν και πριν τη διακοπή, το σύνολο έξι δηλαδή, ενώ αναμένεται ο χρόνος διάρκειας να μεγαλώσει και να αυξηθεί, καθώς η Hellenic Train έχει ελαττώσει αισθητά τις ταχύτητες των δρομολογίων της, σε εμφανή βαθμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφέστατη διαφορά στον χρόνο της κάθε γραμμής, από αυτές που αρχικά είχε προγραμματίσει να έχει. Όπως και να ‘χει, συνδέονται ξανά σιδηροδρομικά οι δύο πόλεις με μετεπιβίβαση του κόσμου για Αθήνα, κάτι που θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο την τουριστική κίνηση εν όψει καλοκαιριού. Τέλος, να αναφερθεί ότι μέχρι την Παρασκευή 12 Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν οι ώρες των δρομολογίων, καθώς και οι λεπτομέρειες που θα ισχύσουν στις συγκεκριμένες γραμμές για όλη τη θερινή σεζόν.

Με ιστορία και διαχρονική αξία ο Οδοντωτός

Η εκδήλωση του Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Οδοντωτού Σιδηροδρόμου στο κέντρο του χωριού. Το κύριο μέλημα είναι να τιμηθεί πρωτίστως η ύπαρξη του αγαπημένου “μουτζούρη” ο οποίος αν και υπεραιωνόβιος, αφού συμπλήρωσε ήδη τα 127 χρόνια του, δείχνει ακούραστος. Στις 10 Μαρτίου του 1896, ήταν η ημέρα που πραγματοποιήθηκε το παρθενικό δρομολόγιο της γραμμής του Οδοντωτού Διακοπτό – Καλάβρυτα με επιστροφή, μία διαδρομή που ξεκίνησε και δεν σταμάτησε πότε να δουλεύει, να χαρίζει μεγάλες συγκινήσεις και βεβαίως, να ενισχύει την επισκεψιμότητα της Αιγιάλειας ποικιλοτρόπως. Να σημειωθεί ότι, η εκδήλωση θα γίνει μία μέρα πριν το Πανελλήνιο Πέρασμα που διοργανώνεται ανελλιπώς κάθε έτος και που σημειώνει τα τελευταία χρόνια τεράστια επιτυχία, έχοντας μεγάλη ανταπόκριση. Η ημέρα της προγραμματισμένης εκδήλωσης, διοργανώνεται αφενός γιατί τα προπληρωμένα εισιτήρια έχουν αυξηθεί και αφετέρου οι σφυγμομετρήσεις, αναφέρουν ότι θα είναι ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο και για την επισκεψιμότητα της συγκεκριμένης γραμμής και την συμμετοχή ξένου κόσμου, αλλά και από πλευράς καιρού.

Με τοπικά κεράσματα, πίτα και φωτογραφικό υλικό

Οι διοργανωτές, θα έχουν φροντίσει από νωρίς να ετοιμάσουν το χώρο της διευρυμένης εκδήλωσης έτσι, ώστε οι εκδρομείς που θα βρεθούν στο σημείο, να σταθούν και να απολαύσουν την δράση όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα γίνεται. Θα έχουν στηθεί πάγκοι με τοπικά προϊόντα και κεράσματα που θα προσφερθούν αφιλοκερδώς, σε επισκέπτες και εκδρομείς.
Μάλιστα ο Σύλλογος, προκειμένου να ευχαριστήσει τον κόσμο εις το έπακρον, θα προσφέρει χειροποίητη τοπική λεμονάδα και γευστικό τσίπουρο, ενώ θα υπάρχει και μικρός μπουφές με γλυκίσματα και λουκούμια διαφόρων ειδών. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού Ιωάννης Καραπαναγιώτης, θα κόψει την επετειακή πίτα του Συλλόγου, προκειμένου να εορταστούν και επίσημα τα 127 χρόνια ύπαρξης του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής.

Καραπαναγιώτης: “Όσοι βρεθούν στην εκδήλωση θα είναι η καλύτερη… διαφήμιση”

Το κυριότερο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι βρεθούν στο χώρο της εκδήλωσης και αυτό που πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε, είναι όσοι έρθουν στην δράση να γίνουν κοινωνοί αυτής της γιορτής. Θέλουμε δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι, που θα περάσουν από το Διακοπτό, να ζήσουν την εμπειρία όσο πιο ευχάριστα γίνεται και να την “μεταφέρουν” ο καθένας στον τόπο του, ως μία δυνατή τουριστική ανάμνηση. Για εμάς, αυτός είναι ο τρόπος της καλύτερης διαφήμισης για τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, αλλά και για το έργο που επιτελεί και προσφέρει το Μουσείο του Οδοντωτού” ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Γιάννης Καραπαναγιώτης, για την εκδήλωση του Σαββάτου.

Να σημειωθεί ότι, στον εξωτερικό χώρο θα υπάρχει ένα στημένο videowall όπου θα παρουσιάζονται διάφορες στιγμές από τον “μουντζούρη” της παλαιάς εποχής αλλά και της μεταγενέστερης, ενώ ο εκάστοτε εκδρομέας θα μπορεί να μελετήσει σε banner με φωτογραφικό υλικό, διάφορα άλλα στοιχεία για την ιστορία του Οδοντωτού, ώστε να μπορεί να δει και να καταλάβει την πορεία του τρένου μέσα στα 127 χρόνια του, το πώς εξελίχθηκε και το πώς εκσυγχρονίστηκε στην νέα εποχή. Η όλη εκδήλωση θα υποστηρίζεται από μουσική υπόκρουση και τραγούδια επιλεγμένα από τα… παλαιά χρόνια, τα οποία θα έχουν απόλυτη σχέση με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο και να αναμένεται να διαρκέσει ως αργά το μεσημέρι.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr