background img
banner
banner

127 ετών και ακόμα… τρέχει!

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΩΤΟ ΜΕ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ – Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Διακοπτό και ο εμβληματικός σταθμός του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, είχαν από νωρίς το πρωί “ντυθεί” με γιορτινή και μία απόλυτα χαρούμενη διάθεση, το Σάββατο 13 Μαΐου, λόγω της μεγάλης γιορτής του ακούραστου “μουτζούρη” ο οποίος μπορεί να έχει αλλάξει, τα τελευταία χρόνια, ωστόσο συμπλήρωσε τα 127 χρόνια ζωής του. Η ικανοποίηση και το κέφι των ντόπιων κατοίκων αλλά και όσων βρέθηκαν στο σημείο ως απλοί επισκέπτες ανέβαιναν κατακόρυφα, ενώ το ιστορικό Μουσείο του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου άρχισε να γεμίζει και αυτό με μουσική, χρώματα και ιστορικές αναδρομές, σε ένα κλίμα πανηγυρικό, κάτω από έναν σχεδόν… καλοκαιρινό ήλιο.

Με χειροποίητα κεράσματα για εκδρομείς και επισκέπτες

Οι υπεύθυνοι του τοπικού Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου είχαν φροντίσει με μία όμορφη και συντονισμένη εθελοντική προσπάθεια, να ομορφύνουν και να “γλυκάνουν” ακόμα πιο πολύ τον εξωτερικό χώρο της εκδήλωσης και του Μουσείου, παραθέτοντας διάφορα κεράσματα, που υπήρχαν πάνω σε πάγκους, έξω από το κτίριο. Οι ευγενικές εθελόντριες, κερνούσαν τον κόσμο σπιτικό τσίπουρο, παραδοσιακή νόστιμη λεμονάδα, μικρά γλυκίσματα και λαχταριστά λουκούμια, ενώ υπήρχαν και μικρά σαντουιτσάκια, όλα προσφορά του Συλλόγου, ώστε να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να “χορταίνει” και με το μάτι (από τις ιστορικές φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί) αλλά και στο… στομάχι, με τα ιδιαίτερα προσφερόμενα εδέσματα.

Με στοιχεία και αναφορές για την ιστορική του σημασία

Οι διοργανωτές, είχαν προβλέψει η ώρα της εκδήλωσης να συμπίπτει… “ταμάμ” με την ώρα των δρομολογίων της πρωινής και μεσημεριανής γραμμής του τρένου, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να περάσει από το σημείο και να ρωτήσει τι ακριβώς γίνεται, να επισκεφτεί το Μουσείο, να φάει και να πιει ή να τραβήξει φωτογραφίες, προτού να ταξιδέψει για τον προορισμό του. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο πρόεδρος Γιάννης Καραπαναγιώτης, μίλησε στους φίλους που βρέθηκαν στον εσωτερικό χώρο της παλαιάς αποθήκης – Μουσείο, σημειώνοντας την ιστορική διαδρομή του τρένου στα 127 χρόνια λειτουργίας, παραθέτοντας αρκετά στοιχεία της ιστορικής του ύπαρξης, ενώ δεν λησμόνησε να πει πόσο δύσκολο ήταν και είναι για τον σύλλογο να επιβιώνει με τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών (οικονομική κρίση, κορωνοϊός, λιγότερα δρομολόγια από όσα χρειάζονται στην πραγματικότητα).

Εξήγησε σε όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση την σημασία της προσφοράς του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου στην τοπική κοινωνία χαρακτηρίζοντάς τον “κινητήριο μοχλό” εισοδημάτων και τουριστικής ανάπτυξης, ενώ αμέσως μετά χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πέτρος Ράλλης. Οι διοργανωτές, είχαν φροντίσει από νωρίς να ετοιμάσουν τον χώρο της εκδήλωσης με τέτοιον τρόπο, ώστε όσοι εκδρομείς βρεθούν εκεί, να έχουν και εύκολη και άμεση πρόσβαση στο σημείο και να απολαύσουν και την δράση αλλά και τα κεράσματα. Η χειροποίητη τοπική λεμονάδα και γευστικό τσίπουρο στον στημένο μπουφέ, έγιναν ανάρπαστα. Ακολούθησε η κοπή της πίτας των 127 ετών ύπαρξης του Οδοντωτού, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού Ιωάννη Καραπαναγιώτη να δηλώνει αρκετά… συγκινημένος και από την ανταπόκριση του ξένου κόσμου αλλά και την συνολική συμμετοχή εθελοντών και φίλων του Συλλόγου.

Ατόπημα η μη καθιέρωση ακόμη δύο δρομολογίων

“Σας καλωσορίζουμε στο Διακοπτό και σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνατε, να συμμετάσχετε στην ιστορικής σημασίας γιορτή των 127 ετών της σιδηροδρομικής γραμμής. Είναι μεγάλη η χαρά μας, γιατί το Διακοπτό καταφέρνει από το 1896 και επί βασιλέως Γεωργίου Α’ μέχρι και σήμερα, να γίνεται μόνιμα η αφετηρία στο πιο εμβληματικό τρένο σε όλη τη χώρα, στην πιο όμορφη διαδρομή που υπάρχει. Ο σιδηρόδρομός μας, έχει φιλοξενήσει και έχει εξυπηρετήσει εκατομμύρια επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια…” τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου, εμφανώς ικανοποιημένος. Αμέσως μετά, ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα και μόνο, έχουν βρεθεί για εκδρομές περίπου πενήντα σχολικές μονάδες από κάθε σημείο της χώρας, χαρακτηρίζοντας την τοποθεσία ως έναν εκπαιδευτικού τύπου προορισμό, εκτός από το τουριστικό ενδιαφέρον του. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα δρομολόγια και τα ωράρια για τις συνθήκες που επικρατούν και την οργάνωση που παρέχεται σε κάθε επίπεδο, εννοώ δεν παρέλειψε να πει για το μεγάλο… “φάουλ” της διαχειριστικής εταιρείας, που επιμένει να μην ενσωματώνει δύο ακόμα δρομολόγια στα ήδη υπάρχοντα, κάτι που κατά την γνώμη όλων των ανθρώπων που γνωρίζουν τις συνθήκες, θα ήταν και αυτά ασφυκτικά γεμάτα και θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του Διακοπτού.

Τα μεγάλα «δώρα» του Οδοντωτού στην περιοχή

Ο κ. Καραπαναγιώτης, ευχήθηκε τα καλύτερα για τον Σύλλογο, το ίδιο το χωριό και τους απανταχού φίλους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τα λόγια του προέδρου του όμορου Συλλόγου Πέτρου Ράλλη ο οποίος ανέφερε: “Τρέφουμε ιδιαίτερα συναισθήματα για τον τοπικό σύλλογο και του αξίζουν συγχαρητήρια. Το έργο που γίνεται και η συμβολή του, όχι μόνο στο Διακοπτό αλλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή, είναι τρομερά μεγάλο. Συγχαρητήρια στον τοπικό σύλλογο για την άψογη οργάνωση!” ενώ λίγο αργότερα, επισήμανε τα μεγάλα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρνει συνεχώς στην τουριστική “άνθιση” η ύπαρξη του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, αλλά και τα οικονομικά οφέλη που αφήνει και στις επιχειρήσεις και στην διαχειριστική εταιρεία αλλά και στην τοπική κοινωνία γενικότερα.

Σε ένα πολύ σύντομο χαιρετισμό, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στους υπεύθυνους για τη μεγάλη συμβολή τους στην τοπική κοινωνία αλλά και την οργάνωση της άψογης – όπως είπε – εκδήλωσης, ενώ ο αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα στα θέματα της Δ.Ε. Διακοπτού, Βασίλης Χριστόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων: “Είμαστε πάντα αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος και προσπαθούμε να βοηθάμε και την τοπική κοινωνία του Διακοπτού, αλλά και τους φίλους του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, στο μέτρο του δυνατού και σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει”.

Ποιοι παρέστησαν στη μεγάλη γιορτή των 127 ετών

Ο ευνοϊκός – σχεδόν καλοκαιρινός – καιρός που επικρατούσε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Διακοπτό, βοήθησε πάρα πολύ στο να υπάρξει επιπλέον συμμετοχή κόσμου, κάτι που λίγο ως πολύ ήταν… αναμενόμενο να συμβεί. Μεγάλο μέρος των επισκεπτών που βρέθηκαν στο Διακοπτό κατά την ώρα διάρκειας της εκδήλωσης, ήταν άνθρωποι κυρίως από την Αττική, το νομό Θεσσαλονίκης, εκδρομείς από την Μεσσηνία και την Σπάρτη, αλλά και αρκετοί ξένοι τουρίστες, με τη μερίδα του “λέοντος” να παίρνουν οι Γερμανοί επισκέπτες.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Μαρίνος Σκανδάμης και Δήμητρα Αναργύρου, ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σπηλιόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Διακοπτού Τάκης Βασιλείου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διακοπτού Σπήλιος Ρουφογάλης, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαρινόπουλος, ο γιατρός Τάκης Ανδρικόπουλος, δεκάδες πρόεδροι και μέλη συλλόγων και σωματείων της ευρύτερης περιοχής, ενώ δυναμικό “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι από την εκπαιδευτική κοινότητα, διάφοροι επαγγελματίες αλλά και προσωπικότητες από την πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr