background img
banner
banner

43ο Πανελλήνιο Πέρασμα του Βουραϊκού σε μια γλυκιά ανοιξιάτικη μέρα!

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ – “ΠΕΡΑΣΑΝ” ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11.500 ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Με την πληθωρική παρουσία ντόπιων, επισκεπτών και εκδρομέων κάθε ηλικίας, από κάθε σημείο της χώρας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το 43ο Πανελλήνιο Πέρασμα του Φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού. Η ποικιλόμορφη και πολύπλευρη διήμερη εκδήλωση, η οποία τα τελευταία χρόνια “κερδίζει” ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές αλλά και φανατικούς φίλους, απέδειξε ότι, όχι μόνο το Πέρασμα του Βουραϊκού είναι πλέον ένας ισχυρός θεσμός στη σύγχρονη εποχή, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και η δράση που θα αποτελέσει για τις επόμενες δεκαετίες “ορόσημο” προσέλκυσης τουριστών και εναλλακτικών επισκεπτών. Αυτό ακριβώς, άφησαν να εννοηθεί η συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων από τις νεότερες γενιές επισκεπτών, όπου φέτος ήταν κυριολεκτικά πιο πολλοί από κάθε άλλη χρονιά.

Τη συνολική διοργάνωση της διημερίδας είχε ο Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Αναρρίχησης και Προστασίας του Περιβάλλοντος των Καλαβρύτων, ενώ τύγχανε της απόλυτης υποστήριξης από διάφορους άλλους οργανισμούς, φορείς, συλλόγους και φίλους της τοπικής κοινότητας και των Καλαβρύτων και της Αιγιάλειας. Το 43ο Πανελλήνιο Πέρασμα, ήταν τελικά μία άψογη οργάνωση ενός συλλόγου που μετράει ήδη… 92 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά – κοινωνικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Ο Χαρίλαος Ερμείδης και η… παρέα του, κατάφεραν να κάνουν για άλλη μία φορά μέσα σε ένα… Σαββατοκύριακο, τις περιοχές του Διακοπτού και των Καλαβρύτων μία από τις πιο “must” επισκέψιμες περιοχές σε όλη τη χώρα. Οι δράσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 13 Μαΐου, όπου στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων πραγματοποιήθηκε η γιορτή της έναρξης του 43ου Περάσματος, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Χαρίλαο Ερμείδη να απευθύνει αρχικά έναν θερμό χαιρετισμό και να δηλώνει απόλυτα ενθουσιασμένος για την φετινή τεράστια συμμετοχή, είτε αυτή ήταν από πλευράς των ανθρώπων για την διοργάνωση, είτε των φίλων που απλά συμμετείχαν ως αθλητές, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες.

Ομιλίες και τοποθετήσεις με οικολογικό ενδιαφέρον

Στην εκδήλωση του Σαββάτου που ξεκίνησε περίπου στις 7 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν διάφορες ειδικές τοποθετήσεις με πρώτο κεντρικό ομιλητή, το μέλος του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Χελμός” Αντώνη Πετμεζά, ο οποίος αναφέρθηκε στην καταστροφή του Χελμού τα τελευταία χρόνια και τις δραματικές παρεμβάσεις του σύγχρονου ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Άλλοι ομιλητές της εκδήλωσης, ήταν ο Μηχανικός Ευθύμιος Βαζαίος, που ανέπτυξε την σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή των Καλαβρύτων και τα ωφέλη αυτών, ο Συγκοινωνιολόγος Γιώργος Νάθενας που μίλησε για την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμων Αθηνών Πέτρο Ράλλη, ο οποίος μίλησε για την αναβίωση της μητρικής γραμμής της Πελοποννήσου και την ανάπτυξη του συνολικού δικτύου, σημειώνοντας πώς αυτή η ανάπτυξη έχει σημειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ανεβάζοντας έτσι, εις το έπακρον το τουριστικό ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών και εκδρομέων.

Με πολλούς “μόνιμους” φίλους αλλά και συμμετοχές της… τελευταίας στιγμής

Η επόμενη ημέρα, ξημέρωσε με έναν υπέροχο, σχεδόν καλοκαιρινό ήλιο να επικρατεί σε όλη την ευρύτερη περιοχή, βοηθώντας έτσι ουσιαστικά και πρακτικά τους εκατοντάδες συμμετέχοντες του Πανελληνίου Περάσματος του Βουραϊκού και προσελκύοντας ακόμα περισσότερο κόσμο, επισκέπτες δηλαδή της “τελευταίας στιγμής” που τελικά δεν ήταν καθόλου… λίγοι, αριθμητικά. Λίγο μετά τις 8:15 το πρωί, οι ένθερμοι περιπατητές και οι συμμετέχοντες κάθε ηλικίας της δράσης, συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία του ΟΣΕ Καλαβρύτων, όπου εκεί δόθηκε η έναρξη του Περάσματος και πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση των συμμετεχόντων, κατά μικρές ευέλικτες ομάδες. Το “Πέρασμα” του Φαραγγιού, περιελάμβανε εύκολες ή δύσκολες ευθείες, μικρές αναρριχήσεις και βάδισμα σε στενά δρομάκια, περάσματα από απότομα μέρη που ανέβαζαν αρκετά την… αδρεναλίνη, ενώ ο “παλμός” ορισμένων συμμετεχόντων συμπεριέλαβε και εκατοντάδες σέλφι, “ανεβασμένες” στα σόσιαλ μίντια.

Ξεκούραση, γλυκίσματα και αναψυκτικά στα Νιάματα

Κατά την πολύωρη κατάβαση οι συμμετέχοντες, πέρασαν από μοναδικά τοπία και γραφικά φυσικά σημεία απείρου κάλλους, φτάνοντας αρχικά στον Οδοντωτό της Κερπινής, ενώ η… “Οδύσσειά” τους, συνεχίστηκε μέσω του χωριού Ζαχλωρού και του οικισμού Τρεκλιά, όπου οι ομάδες έφταναν εν τέλει στη θέση Νιάματα, ένα σημείο 17 περίπου χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα. Το συγκεκριμένο σημείο ορίστηκε ως στάση για ξεκούραση. Προσφέρθηκαν κρύο νερό, διάφορα αναψυκτικά, κρασί αλλά και γλυκίσματα (για τις υπογλυκαιμίες…) όλα τα κεράσματα προσφορά των διοργανωτών. Η συνολική διάρκεια της πεζοπορίας ήταν 5,5 με 6,5 ώρες (ανάλογα την “ένταση” και την ταχύτητα της κάθε ομάδας που συμμετείχε), ενώ το πιο χαρακτηριστικό που υπήρξε φέτος και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, ήταν η τεράστια συμμετοχή ανθρώπων μικρών ηλικιών, γεγονός που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ακόμα και σε δημοσιογράφους ή media από άλλα σημεία της χώρας.

Λήξη στον Σταθμό του Διακοπτού και ικανοποίηση από τους διοργανωτές

Η λήξη του 43ου Πανελληνίου Περάσματος έγινε, όπως πάντα, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Διακοπτού όπου εκεί, απονεμήθηκαν πλακέτες και τιμητικές διακρίσεις συμμετοχής σε διάφορες περιπατητικές και ορειβατικές ομάδες που συμμετείχαν, αλλά και σε μεμονωμένους, απλούς συμμετέχοντες που ξεχώρισαν με το πείσμα και το θάρρος τους. Τέλος να σημειωθεί ότι, εκτός από την μεγάλη τουριστική “άνθηση” που γνώρισαν τα Καλάβρυτα και τα γύρω χωριά κατά τη χθεσινή ημέρα, “ενεργοποιήθηκε” αυξητικά ακόμα περισσότερο ο… οικονομικός “μηχανισμός” της Αιγιάλειας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, μεγάλο τουριστικό όφελος και απέφερε πολλά έσοδα και στην περιοχή του Διακοπτού αλλά και σε επέκταση σε όλη την ανατολική πλευρά του δήμου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο, πέρασαν συνολικά πάνω από 11.500 άτομα, άνθρωποι που συμμετείχαν είτε στις εκδηλώσεις του Σαββάτου από τον Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου στο Μουσείο, είτε στις εκδηλώσεις για το Πανελλήνιο Πέρασμα Βουραϊκού σε Διακοπτό και Καλάβρυτα, είτε βρέθηκαν απλά για να κάνουν μία όμορφη εκδρομή, κάνοντας τη φετινή συνολική δράση μία από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων 20 ετών.

Να σημειωθεί ότι στον προχθεσινό τερματισμό του Οδοντωτού Σιδηροδρομου, στον σταθμό του Διακοφτού και κατά την διάρκεια των αφίξεων των διαφόρων ομάδων που ολοκλήρωναν την διαδρομή, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των περιπατητών του 43ο Περάσματος του Φαραγγιού του Βουραϊκού. Σε έναν ειδικό πάγκο που είχε στηθεί στο σημείο, με πλούσια και λαχταριστά κεράσματα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διακοπτού “Νέα Πνοή” και ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Διακοπτού (σε μία άψογη συνεργασία που είχαν μεταξύ τους) υποδέχτηκαν πολλούς από τους εκατοντάδες συμμετέχοντες, τους οποίους “τράταραν” φρούτα, τσίπουρο, κρασί και εκλεκτά λουκούμια. Να σημειωθεί ότι, με την πρωτοβουλία των δύο συλλόγων, η κεντρική βρύση του Διακοπτού είχε καθαριστεί επιμελώς, έτσι ώστε να έχει μία αξιοπρεπή εμφάνιση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Η δράση έγινε με την εθελοντική συνεργασία των επιτροπών των δύο συλλόγων και διαφόρων μελών τους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr