ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Σε ετοιμότητα, είτε με πάγιες προκαταβολές είτε χωρίς αυτές ακόμη ελλείψει προϋπολογισμού μέχρι πρότινος, τα συμβούλια των παραλιακών κοινοτήτων προχωρούν σε παρεμβάσεις στις ακτές τους, ούτως ώστε να τις καταστήσουν ασφαλείς και ελκυστικές για τους επισκέπτες – λουόμενους. Ενισχυτικά λειτουργούν και οι εθελοντικές ομάδες και οι σύλλογοι που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που τιμάται κάθε χρόνο την 5η Ιουνίου, προχώρησαν σε καθαρισμό των παραλιών, απομακρύνοντας ξύλα και άχρηστα αντικείμενα που είτε ξέβρασε η θάλασσα είτε πέταξαν ασυνείδητοι στην παραλία.
Ποια είναι η προετοιμασία και ποιες οι δράσεις σε σχέση με την καθαριότητα, που έγιναν ή γίνονται στην ανατολική πλευρά του δήμου; Οι αξιόλογες παραλιακές κοινότητες στη Δυτική Αιγιάλεια πόσο έτοιμες είναι ήδη; Ποιες παραλιακές γωνιές θα προτιμήσουν φέτος οι Αιγιαλείς για μπάνιο και χαλάρωση; Το γεγονός της καθυστέρησης της έγκρισης του προϋπολογισμού από τον δήμο, φαίνεται πως έφερε καθυστέρηση και στις ενέργειες, από πλευράς κοινοτήτων για να οργανώσουν και να αποπερατώσουν διάφορες δράσεις.
Παλαιότερες χρονιές μάλιστα, είχαν ήδη γίνει ενέργειες, όσον αφορά την καθαριότητα των παραλιών, ενώ αυτή την στιγμή οι περισσότερες από τις εργασίες που απαιτούνται είναι το κόψιμο των χόρτων και ο εξωραϊσμός των ακτών. Ως εκ τούτου οι παραλίες και στη Δυτική και στην Ανατολική Αιγιάλεια, δεν είναι ακόμα έτοιμες και υπολείπονται αρκετών παρεμβάσεων.
Προσπάθειες για καθαρές παραλίες
Μικρές ευέλικτες εθελοντικές ομάδες θα λειτουργήσουν στην κοινότητα Σελιανιτίκων, προκειμένου αυτές τις μέρες, να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σάρωση από σκουπίδια στην ακτογραμμή, αλλά και σε διάφορους δρόμους του χωριού: “Οι εθελοντές θα ασχοληθούν με εργασίες καθαρισμού, απομάκρυνση από μικροαντικείμενα και πλαστικά, αλλά και ενέργειες καλλωπισμού κυρίως στην παραλιακή ακτή και πάντα κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας. Τα κλαδιά και τα μεγάλα ογκώδη αντικείμενα, είναι στην αποκλειστική ευχέρεια του δήμου να τα διαχειριστεί. Ο εθελοντισμός δεν είναι στο πεδίο της δράσης, του να υποκαθιστά όργανα, τα οποία μάλιστα, τα πληρώνει ο δημότης” ήταν τα λόγια του προέδρου της παραλιακής κοινότητας Σελιανιτίκων, μια περιοχή από αποτελεί κάθε καλοκαίρι έναν από τους πιο σημαντικούς και γνωστούς προορισμούς της Αιγιάλειας. Ο Γιώργος Ρόζος, επισήμανε στο protionline.gr ότι οι εθελοντικές ομάδες του χωριού ήταν και παραμένουν να είναι η “κινητήριος δύναμη” της κοινότητας για την οργάνωση κάθε ανάλογης δράσης.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ερινεού Γιώργος Ντίνος, ερωτώμενος από τo protionline.gr για το ποιες δράσεις είχαν προγραμματιστεί να γίνουν και για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά και γενικά, για την προετοιμασία της θερινής περιόδου, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Αφενός, δεν μας βοήθησε ο καιρός αφού όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν άστατος, αφετέρου η καθυστέρηση της έγκρισης του προϋπολογισμού έφερε πολύ “πίσω” τα πράγματα, όσον αφορά την προετοιμασία των διαφόρων εργασιών στις κοινότητες. Δεν μπορούσε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου να ενεργοποιήσει δράσεις για καθαριότητα ή συνεργεία, δίχως την έγκριση προϋπολογισμού. Είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς αυτή τη στιγμή οργανώνεται και μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχουν καθαριστεί όλα τα παραλιακά σημεία” τόνισε ο κ. Ντίνος. Να σημειωθεί ότι, οι τρεις παραλίες που πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι οι παραλίες Μπούκα, Ακονιά και Λαμπίρι, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχουν κινητοποιηθεί για εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των ακτών, σύλλογοι ή σωματεία από την ευρύτερη περιοχή.
Δίχως δράσεις εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας
Στην ανατολική πλευρά του δήμου και στις περισσότερες ακτές της, οι διάφορες παρεμβάσεις απομάκρυνσης σκουπιδιών έχουν ξεκινήσει μεν, αλλά λόγω της καθυστέρησης της εγκρίσεως του προϋπολογισμού, πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες είχαν “μετατεθεί” χρονικά ελλείψει χρημάτων, με αποτέλεσμα η εικόνα σε πολλές από αυτές τις κοινότητες να μην είναι αυτή που θα έπρεπε. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του προέδρου της κοινότητας Συλιβαινιωτίκων Παναγιώτη Κρικέτου, ο οποίος σε ερώτηση του protionline.gr για το ποια είναι η κατάσταση στην παραλιακή ζώνη της περιοχής τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, ανέφερε: “Στην Δημοτική Ενότητα Ακράτας και ιδιαίτερα στο παραλιακό της τμήμα, στην κοινότητα Συλιβαινιωτίκων, στο Κράθιο αλλά και στις άλλες γειτονικές περιοχές, έχουν συσσωρευτεί μεγάλοι όγκοι κλαδοδεμάτων και μεγάλων ογκωδών αντικειμένων. Για να μπορέσει να επιτευχθεί η αποκομιδή τους, θα έπρεπε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να μετατραπεί σε… Παγκόσμια Εβδομάδα, τουλάχιστον! Οι εργάτες καθαριότητας καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες και σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Φίλοι του Περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας” σκοπεύουμε να φτάσουμε γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε τον εθελοντισμό, προκειμένου να καθαρίσουμε την περιοχή μας και να κερδίσουμε τον χρόνο που έχει ήδη χαθεί…” τόνισε ο κ. Κρικέτος.
20 μεγάλες σακούλες συγκεντρώθηκαν στην Αλυκή
Επί τρεις ώρες περίπου, επιχείρησαν μέλη του Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Αλυκής “Άγιος Νικόλαος” τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 4 Ιουνίου, καταφέρνοντας τελικά να συγκεντρώσουν 20 μεγάλες σακούλες με πλαστικά, ξύλα και χαρτιά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Παπαδόπουλος θέλοντας να ευχαριστήσει τις προσπάθειες των εθελοντών που συμμετείχαν, δήλωσε: “Πρόθεση μας, είναι να ωθήσουμε τους απλούς πολίτες να αγαπούν και να προσέχουν την παραλία και να μην ξεχνούν τα σκουπίδια τους. Όσο περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε ανάλογες εθελοντικές δράσεις, τόσο καλύτερα είναι για όλους μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στη σύγχρονη εποχή που ζούμε και σύμφωνα με την ρύπανση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, η συνείδηση του να διατηρούμε το περιβάλλον που ζούμε καθαρό και λειτουργικό, είναι το βήμα που θα “στείλει” εμάς και τα παιδιά μας, με μεγαλύτερη ασφάλεια στο μέλλον του τόπου».