Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑΘΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ ΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΗΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΝ
H Αιγιάλεια όπως και το Αίγιο παλαιότερα διατηρεί μια μακρά παράδοση Δημοτικών Αρχών που δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν. Με εξαίρεση το δίδυμο των Μέγαρη – Σιαβελή. Κατά τις συγχωνεύσεις του «Καλλικράτη» οι πέντε δήμοι έγιναν ένας, αφήνοντας πίσω και μια πλειάδα αυτοδιοικητικών οι οποίοι δεν θέλησαν να ακολουθήσουν ούτε στους τύπους ούτε στην ουσία βέβαια τη «λογική» από δήμαρχος… κλητήρας.
Μια άλλη «παράδοση» λέει ότι όποιο χρώμα και αν προτιμά ο δήμαρχος, πάνω στην κεντρική πολιτική σκηνή, στα αυτοδιοικητικά συνήθως επικρατούν άλλα κριτήρια…
Χωρίς πολλά λόγια ή άσκοπες πολιτικές αναλύσεις, η εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά στην περιοχή μας είναι ένα γαϊτανάκι με πολλές περιπλοκές και χρωματισμούς το οποίο απαιτεί ατελείωτες ώρες μελέτης και… σεμιναρίων προκειμένου να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος κάποια ξεκάθαρη εικόνα.
To protionline.gr επιχειρεί να ιχνηλατήσει τις διαθέσεις πρώην δημάρχων οι οποίοι έχουν ήδη έχουν λάβει θέση και έχουν «εκλέξει», σε σχέση με τις Δημοτικές Εκλογές της 8/10/2023, το νέο δήμαρχο της δικής τους προτίμησης!
ΣΤΑΘΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πόλη με μαθητευόμενους…
Δεν είμαι ευχαριστημένος από τις αποδόσεις των τελευταίων δημοτικών αρχών. Δεν λύθηκαν προβλήματα, παρέμεναν ως εκκρεμότητες για χρόνια ακόμη και δρομολογημέναέ έργα. Το ΧΥΤΑ στη θέση Παπανικολού παραμένει μια νεκρή εγκατάσταση, το Αίγιο πληρώνει 2 εκατ. χρόνο για μεταφορά των σκουπιδιών. Δεν συντελέσθηκε καμία πρόοδος σ ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα, αντίθετα υπάρχει οπισθοδρόμηση, το Αίγιο δεν μπήκαμε στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας στου Φλόκα και φαίνεται ότι θα συνεχίζουμε για χρόνια να πληρώνουμε για τη μεταφορά των απορριμμάτων. Όσον αφορά το θέμα της αποχέτευσης, κρύβουμε την αλήθεια, ότι από τη δική μας Δημοτική αρχή το 2014 είχε δρομολογηθεί το έργο των εσωτερικών δικτύων, μια δαπάνη 23 εκατ. ευρώ. Φτάσαμε στο 2023 με υπαιτιότητα από τις πρώην Δημοτικές αρχές. Ξεκινήσαμε από την αρχή διότι απωλέσθηκε χρηματοδότηση εκατομμυρίων που ήταν εξασφαλισμένη.
Για το θέμα του ΤΕΙ σήμερα έχουμε εγκληματήσει, έναντι των αγώνων 10ετίων που έγιναν με πόνο και αίμα πραγματικά για να γίνει η σχολή του Αιγίου που σήμερα θα ήταν αυτόνομη Πανεπιστημιακή σχολή. Μαρασμός, οικονομική καταστροφή για την πόλη η απώλεια του ΤΕΙ, ότι χειρότερο έχει συμβεί για 10ετίες στο Αίγιο. Αντί να το περάσουν πάνω από το πτώμα μας, το αποδεχτήκαμε μοιρολατρικά, δεν ενοχλήσαμε κανέναν ουσιαστικά έγιναν μόνο κινητοποιήσεις του αέρα! Ως Αιγιώτη δεν με ικανοποιεί ούτε το αποτέλεσμα της Αγίας Λαύρας. Χαλάστηκαν εκατομμύρια, η πλατεία γέμισε μάρμαρο και μοιάζει σαν κενοτάφιο, περιορίστηκε ο ελεύθερος χώρος και το πράσινο.
Γνωρίζοντας ότι το τοπίο με τις υποψηφιότητες έχει ξεκαθαρίσει, κάνω την επιλογή μου και στηρίζω τον Κώστα Σπηλιόπουλο. Τον θεωρώ έντιμο, αποτελεσματικό, ικανό να αλλάξει τη μοίρα της πόλης! Διαθέτει τις προδιαγραφές για να στηριχθεί από περισσότερα του ενός κομμάτων όπως στηρίχθηκα και εγώ. Η ΝΔ διαθέτει σήμερα πολλούς δημάρχους σε όλη τη χώρα, δεν χρειάζεται, ούτε έχει λόγο πρακτικά, να… βάψει και άλλους μπλε αλλά να στηρίξει ή να επιτρέψει σ ένα πρόσωπο με εγνωσμένη αξία και εμπειρία, να αναλάβει τα ηνία στην πόλη! Το Αίγιο εδώ και μια 10ετία πάσχει από… μαθητευόμενους μάγους, σχέδια και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις χωρίς μελέτη, δεν διαθέτει μακρόπνοο στρατηγικό και αναπτυξιακό προγραμματισμό.
ΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Νέα πνοή, με νέο δήμαρχο
Θεωρώ την υποψηφιότητα του Χρήστου Γούτο μιας από τις καλύτερες επιλογές για το δήμο μας, είναι ένας άξιος αυτοδιοικητικός, επιστήμονας, δυναμικός, νέος και άφθαρτος που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της Αιγιαλείας.
Το κριτήριο της επιλογής έχει να κάνει με τα πιστεύω και την εμπειρία μου, θεωρώ ότι άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν άλλη νοοτροπία, να εφαρμόζουν άλλη λογική αλλά και συμπεριφορά, για να ανταπεξέλθουν της δυσκολίες.
Σε σχέση με τον νυν δήμαρχο, γνωρίζαμε τόσο τη συμπεριφορά όσο και τη διαδρομή του, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, είχαμε καταθέσει επώνυμα τις ενστάσεις μας καθώς φαινόταν από τότε ότι, αυτή η θητεία, δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα…
Ο κ.Καλογερόπουλος, με τις πολλές προσωπικές κόντες στο ενεργητικό του ήταν αναμενόμενο να έχει ένα περιορισμένης παραγωγής έργο αυτή την τετραετία. Έπαιξε ρόλο βέβαια και η πανδημία, ένας τοπικός και πολιτικός άρχοντας όμως πρέπει αφενός να προβλέπει και αφετέρου να ρυθμίζει έγκαιρα καταστάσεις. Και μερικές φορές ακόμη και να εκμεταλλευτεί καταστάσεις που φαίνονται δυσάρεστες, προς όφελος όλων.
Οι πολίτες της Αιγιαλείας έχουν άποψη για το τι έχει παραχθεί αυτό την τετραετία και τι δεν πάει καλά. Η περιοχή μένει πίσω, καταγράφει ήττες και το σημαντικό είναι πως δείχνει ότι δεν μπορεί να πάρει μπροστά. Είναι το πιο βασικό κριτήριο επιλογής και ταυτόχρονα το πιο λυπηρό. Η πόλη πρέπει να αποκτήσει νέα πνοή, με νέο δήμαρχο που θα μας πάει μπροστά, το πιστεύω ακράδαντα. Νέες πολιτικές και νέοι άνθρωποι να εργαστούν για το δήμο, είναι αυτό που έχουμε ανάγκη.
Τέλος πρέπει να σημειώσω ότι οι δυνατότητες ς του δήμου Αιγιαλείας παραμένουν κατά μεγάλο μέρος τους σήμερα περιορισμένες στην παρέμβασή τους σε όλη την επικράτεια του δήμου. Απαιτείται μια πολύ καλά οργανωμένη διοίκηση για να ανταπεξέλθει, κατά την τετραετία που κλείνει.
Έχουμε μείνει πίσω και αυτό είναι εμφανές σε όλες τις περιοχές εκτός της πόλης του Αιγίου. Εκτός από τις περιορισμένες δυνατότητες, πίσω μας άφησαν και νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές και οι υπηρεσίες του δήμου.
Εν κατακλείδι, ο νέος δήμαρχος πρέπει να είναι λειτουργός, όχι απλά ένας ακόμη υπηρεσιακός, με αδυναμία παρέμβασης και χάραξης στρατηγικής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΗΣ: Ο κόσμος αντιδρά υπερασπιστικά
Βλέπω ότι το προβάδισμα έχει ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος. Αν και πολλά σε σχέση με την έκβαση της μάχης των επόμενων Δημοτικών Εκλογών θα κριθούν από την ανανέωση προσώπων που θα γίνει από τους επικεφαλής των παρατάξεων, ο σημερινός δήμαρχος Αιγιαλείας διαθέτει μεγάλη εμπειρία η οποία φαίνεται και εκ του αποτελέσματος μετά από 16ετή πορεία συνολικά στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Καλογερόπουλος κρίθηκε για την αποτελεσματικότητα, στο έργο της αποχέτευσης, στο θέμα της καθαριότητας αλλά και της αποφασιστικότητας όσον αφορά το θέμα του ΧΥΤΑ της Αιγείρας.
Στο πρόσωπο του Χρήστου Γούτου μπορεί να κρίνει κανείς τη νεανική δυναμική και στον Κώστα Σπηλιόπουλο την εμπειρία η οποία όμως δεν έχει δοκιμαστεί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης θεωρώ επιζήμια την κριτική που ασκείται όχι μόνο γιατί κάνει κακό στο δήμο αλλά επίσης, όταν υπάρχουν διαρκείς επιθέσεις και έντονες αποδοκιμασίες, ο κόσμος θα αντιδράσει υπερασπιστικά και δεν θα επιλέξει αυτούς που συνεχώς καταγγέλλουν -τους άλλους- ως ανίκανους διότι ο κόσμος έχει ως βάση επιλογής τη δική του κρίση και δεν ετεροπροσδιορίζεται!
Θεωρώ ότι, έστω και προεκλογικά, η κριτική πρέπει να περάσει από την άρνηση σε πιο θετικό έδαφος, βοηθώντας και τους πολίτες να κρίνουν. Πρέπει να εντρυφήσουμε στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος όπως ο υδροκεφαλισμός και η διόγκωση του κέντρου, σε βάρος της περιφέρειας και δη της Ακράτας.
Ολόκληρη η Ανατολική Αιγιάλεια έχει χρόνιο πρόβλημα δυσανεξίας, ασφυκτικά από το μοντέλο των υποχρεωτικών συγχωνεύσεων και θα πρέπει να κληθούν να πάρουν θέση όλοι και οι κυβερνήσεις.
Επεξηγηματικά, σε σχέση με ζητήματα που έχουν να κάνουν με υποδομές που αφορούν το σύνολο του δήμου, θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι, ναι μεν το έργο της αποχέτευσης δρομολογήθηκε από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές όμως ο νυν δήμαρχος, με την εμπειρία του, ξεπέρασε το πρόβλημα με τα εσωτερικά δίκτυα τα οποία δεν προχωρούσαν επί 12 χρόνια.
Μια υποσημείωση που έχω να κάνω τέλος είναι ότι κακώς άλλαξε ο «Κλεισθένης» και υποχρεώνονται όλοι οι τοπικοί παράγοντες να μπουν κάτω από το ‘καπέλο’ του δημάρχου. Είναι βολικό για κάποιους κεντρικά που θέλουν να τους ‘βαπτίζουν’ όλους υποστηρικτές τους αλλά εκβιαστικό για τοπικούς αυτοδιοικητικούς, με όρεξη και διάθεση ανεξαρτησίας.
Εύχομαι στη διάρκεια της μάχης αυτής να αποφύγουν τα προσωπικά και να επικρατήσει ο διάλογος με πολιτικούς όρους ώστε να μπουν οι βάσεις και για συνεργασία την επόμενη μέρα.