ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ – “ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕ” Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Η έλλειψη προϋπολογισμού στον δήμο Αιγιαλείας για πέντε μήνες, επηρέασε αισθητά τη λειτουργία του και σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών στους δημότες. Μία τέτοια περίπτωση, είναι και η καθυστέρηση της αποκομιδής των βαρέων αντικειμένων και υλικών από την Υπηρεσία Καθαριότητας, σε διάφορα σημεία της πόλης αλλά και στις κοινότητες του δήμου, με αποτέλεσμα τα κλαδοδέματα, τα μπάζα και οι χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές να κάνουν… πάρτι στους κάδους, και κυρίως έξω από αυτούς.
Τις τελευταίες ημέρες, η Υπηρεσία καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να καθαρίσει κάθε “γωνιά” του δήμου, θέλοντας να προλάβει και την τουριστική καλοκαιρινή σεζόν που βρίσκεται προ των πυλών.
Τα αντικείμενα αυτά στην πλειονότητα τους, είναι παλιά στρώματα και σπασμένα είδη υγιεινής, κλαδοδέματα και διάφορα μικρά οικιακά αντικείμενα, συσκευές ή υλικά οικοδομών και μπάζα.
Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες και προτού αποφασιστεί και εγκριθεί τελικά ο προϋπολογισμός του δήμου (με αποκορύφωμα τα τέλη του Μαΐου) η κατάσταση σε ορισμένα σημεία είχε γίνει ανυπόφορη, βγάζοντας από τα “ρούχα” τους σε πολλές περιπτώσεις δημότες που εξέφραζαν δικαιολογημένες αντιδράσεις.
Βέβαια, από πλευράς αντιδημαρχίας Καθαριότητας και ενώ το θέμα του προϋπολογισμού βρισκόταν σε εκκρεμότητα, είχε απευθυνθεί έκκληση στους δημότες να μην τα εναποθέτουν μέχρι να βρεθεί λύση, κάτι που τελικά δεν εισακούστηκε…
Η έλλειψη έγκρισης προϋπολογισμού είχε φέρει χαρακτηριστική καθυστέρηση στο να υπάρχουν “κωδικοί” ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα για την εν λόγω υπηρεσία, με αποτέλεσμα η σύμβαση με τον αποδέκτη να καθυστερήσει χαρακτηριστικά και να μην μπορεί να προχωρήσει οποιοδήποτε αποκομιδή αυτών. Ένα πρόβλημα που διαπιστώθηκε και από επισκέπτες – τουρίστες που βρέθηκαν στην περιοχή το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου για να ψηφίσουν, αλλά και από εκατοντάδες εκδρομείς που διέμειναν ή επισκέφτηκαν την Αιγιάλεια το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Νικ. Καραΐσκος: “Έχουμε μαζέψει ήδη το 80%”
Ο πλέον αρμόδιος και κατάλληλος άνθρωπος στη δημοτική αρχή για να μιλήσει για αυτό το ζήτημα, δεν είναι άλλος από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου Νίκο Καραΐσκο, ο οποίος τόνισε στo protionline.gr: “Όλα αυτά τα υλικά, ήταν παράνομες εναποθέσεις στις οποίες είχαν προβεί κάποιοι από τους δημότες.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε μαζέψει το 80% από όλες τις περιοχές. Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο και οι περισσότεροι δρόμοι είναι πλέον καθαροί από αυτά τα υλικά. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε χθεσινό, ούτε βέβαια και προέκυψε σήμερα. Αρκετοί είναι εκείνοι οι πολίτες που αφήνουν κάποια αντικείμενα ακριβώς δίπλα στους κάδους της γειτονιάς τους, ή και σε άλλους πιο… μακρινούς. Είναι αντικείμενα τα οποία δεν μπορεί να τα πάρει ένα απλό απορριμματοφόρο. Προφανώς είναι οι ίδιοι, εκείνοι που… δεν ειδοποιούν ποτέ την υπηρεσία του δήμου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται συχνά αυτή η εικόνα, σε πολλά σημεία” ανέφερε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος για το ζήτημα που “τυραννά” την ευρύτερη περιοχή και ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει η υπηρεσία του δήμου.
“Μάχη” ενάντια στον χρόνο
Να επισημανθεί ότι, τα συγκεκριμένα υλικά όταν φτάνουν στις αποθήκες του δήμου, εξετάζονται και έπειτα γίνεται διαλογή υλικού, ώστε κάθε αντικείμενο να πηγαίνει στα αρμόδια ξεχωριστά τμήματα, ανάλογα την κάθε περίπτωση. Να σημειωθεί δε ότι, τα υπόλοιπα αντικείμενα και κυρίως τα ογκώδη, μεταφέρονται στη γειτονική Πάτρα, σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα και διαχειρίζεται αυτές τις περιπτώσεις. Όσο για τα στρώματα και τα ανάλογα υλικά, αυτά φτάνουν τελικά σε εξουσιοδοτημένες ιδιωτικές εταιρείες να μπορούν να ανακυκλώνουν τα σκουπίδια αυτά και τα συναφή υλικά. Οι υπηρεσίες του δήμου δουλεύουν καθημερινά και ειδικά αυτές τις μέρες, οι άνθρωποι της υπηρεσίας έχουν μπει σε μία επίπονη διαδικασία, κάνοντας έναν “αγώνα δρόμου” να προλάβουν τον χρόνο, καθώς η τουριστική κίνηση στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά το διπλάσιο τουλάχιστον σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα πιο πολύ, λόγω των εκλογών της επόμενης εβδομάδας.
Ο “ωχαδερφισμός” φέρνει σοβαρά προβλήματα…
Πολλοί δημότες έχουν δυσνοήσει για τις ποσότητες των κλαδοδεμάτων που μπορούν να “βγάζουν” έτσι ώστε να τα απορροφήσει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Τούτο σημαίνει, ότι όταν δημιουργείται μία πολύ μεγάλη μάζα και όταν συγκεντρώνεται ένας μεγάλος όγκος κλαδεμάτων, η υπηρεσία αδυνατεί να τα απορροφήσει όλα. Ένα ακόμα “αγκάθι” που έχει διαπιστωθεί, είναι το κούρεμα του γκαζόν. Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι το να πεταχτούν τα χόρτα δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, κάτι που δεν ισχύει, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι όταν κάποιος επιθυμεί να έχει κήπο και να διατηρεί γκαζόν, καλείται και να το συντηρεί και να φροντίζει, αλλά πάνω από όλα να απομακρύνει τα “περιττά” του, σε ανάλογους χώρους εναπόθεσης.
Στο 67% των απορριμμάτων γίνεται ανακύκλωση
“Είναι δυστυχώς μία… συνήθεια που έχουμε όλοι μας, η οποία έρχεται από το παρελθόν και πρέπει πλέον να αλλάξει άρδην. Στη σύγχρονη ζωή, τα πράγματα δυσκολεύουν συνέχεια και πρέπει ο καθένας πλέον να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τις αρμοδιότητές του στο κομμάτι αυτό. Όταν κάποιος έχει γκαζόν δεν αρκεί μόνο να είναι ωραίο και να το βλέπει και να το χαίρεται, αλλά να μπορεί και να διαχειριστεί τα ζητήματά του, κατάλληλα. Οφείλουμε όλοι να αποκτήσουμε ευσυνειδησία και να προσέχουμε καθημερινά, πού πετάμε τι. Ο δήμος Αιγιάλειας πηγαίνει τα σκουπίδια του σε εργοστάσια, γίνεται διαλογή και το 67% από αυτά, προχωρούν στην ανακύκλωση. Για να γίνει σωστή διαλογή υλικού στο εργοστάσιο πρέπει να υποστεί μία πολύ επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.
Τι ισχύει για τις παραλίες και ποια είναι η εικόνα του δήμου
Παρ’ όλο που ο άστατος καιρός του Ιουνίου δεν έχει βοηθήσει καθόλου στην αποκομιδή των βαρέων αντικειμένων, οι περισσότερες παραλίες έχουν αποκτήσει μία κανονικότητα και πιο συγκεκριμένα, στις δέκα δημοφιλέστερες ακτές του δήμου (παραλίες που ο κόσμος προτιμά να πηγαίνει) η κατάσταση είναι ήδη πολύ καλή και γενικά, δεν παρουσιάζουν εικόνες “ντροπής” όπως στο παρελθόν, με ελάχιστες εξαιρέσεις οι οποίες “δημιουργούνται” και προκύπτουν από ημέρα σε ημέρα. Σύμφωνα με την υπηρεσία του δήμου, μέχρι τις εκλογές θα έχουν σαρωθεί όλες οι περιοχές κατά 95% και αυτό που καλείται να γίνει, είναι οι δημότες να προσέχουν τι βγάζουν, πού το πηγαίνουν και βεβαίως, να γίνουν πιο τακτικοί στα σκουπίδια τους. Ο σκοπός δεν είναι να “βολευόμαστε” αλλά να ζούμε όλοι σε μία περιοχή καθαρή και ανθρώπινη, για να μπορούμε να την χαιρόμαστε και εμείς και τα παιδιά μας, δίχως εικόνες ντροπής που πλήττουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.