background img
banner
banner

Γιατί επιμένει η ακρίβεια…

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Η καθοδική πορεία του πληθωρισμού συνεχίστηκε και τον περασμένο μήνα Μάιο (σύμφωνα με τη Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 4,1% τον προηγούμενο μήνα), όμως η ακρίβεια στο ράφι ζει και βασιλεύει!

Η διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή σχετίζεται με τη μείωση των τιμών στην ενέργεια ενώ τα τρόφιμα συνεχίζουν να τραβούν προς άλλο, ανηφορικό δρόμο. Στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Μάιο του 2023 η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση τιμών σε ετήσια βάση στην ενέργεια μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. (21,1%) όμως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνέχιζε να «τρέχει» τον περασμένο μήνα με αύξηση 11,4%. Διψήφια μηνιαία αύξηση στον πληθωρισμό τροφίμων έχουμε από τον Απρίλιο του 2022, όταν καταγράφηκε αύξηση 11,3%!

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού των τροφίμων οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, σε ετήσια βάση, σε γαλακτοκομικά και αυγά (19,1%), σε έλαια και λίπη (16,2%), στο ψωμί δημητριακά (13,8%)στο κρέας (12%) και τη ζάχαρη (11%). Οι καταναλωτές παραμένουν μάλιστα σε ανησυχία και δηλώνουν σε τελευταία έρευνα, σε ποσοστό 68%, ότι θα κόψουν περιττές δαπάνες και πολυτέλειες και θα αγοράζουν τα βασικά.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) εκτιμά μάλιστα ότι 1 στους 2 καταναλωτές δεν θα κάνει διακοπές το 2023, ενώ 1 στους 3 δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες.

Σατολιάς: “Αποκλιμάκωση τιμών, προκλήσεις στην Οικονομία”

«Το φαινόμενο της πίεσης των τιμών έχει φτάσει την κορύφωσή του, ακολουθεί μια πορεία διόρθωσης με τάση εξισορρόπησης για τα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά. Ο πληθωρισμός αυξάνεται για διάστημα ενός έτους, οι ανατιμήσεις όμως στα τρόφιμα πέρασαν στον καταναλωτή μετά τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, όταν πια η παραγωγή και μεταποίηση σταμάτησε να απορροφά τους κραδασμούς καθώς ενέργεια και πρώτες ύλες, ζωοτροφές και γεωργικά εφόδια, είχαν ήδη εκτοξευθεί. Ήδη οι τιμές σε ενέργεια και εφόδια αποκλιμακώνονται και το επόμενο διάστημα θα δούμε και μειώσεις σε γαλακτοκομικά και κρέας, στην τελική τιμή καταναλωτή.

Από πλευράς μας ως Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων την επόμενη περίοδο θα πρέπει να κινηθούμε υπεύθυνα σε σχέση με τις Τιμές Παραγωγού. Αν, για παράδειγμα, ευνοήσουμε μια αποκλιμάκωση τιμών με χαρακτηριστικά βιαστικής καθόδου, μπορεί να περάσουμε στην… απέναντι πλευρά! Μιας Κτηνοτροφίας η οποία δεν προσφέρει όφελος, στον νέο και τον επαγγελματία, θέτοντας σε με κίνδυνο το μέλλον της ζωικής παραγωγής στη χώρα. Το ρίσκο είναι μεγάλο, οικονομία και ανάπτυξη βασίζονται πλέον στις εξαγωγές ενώ το ισοζύγιο συναλλαγών, εξ αυτού του γεγονότος, παρουσιάσει βελτίωση.

Μόνο οι εξαγωγές Φέτας έφτασαν το 2022 στα 650 εκατ. ευρώ, τετραπλάσιες σε σχέση με τις εξαγωγές μια 8ετία νωρίτερα. Καλούμε τον πολίτη να στηρίξει τον αγώνα μας να εξασφαλίσουμε προτιθέμενη αξία στον κλάδο και την εγχώρια οικονομία και τον καταναλωτή να συγκρίνει τιμές και ποιοτικά στοιχεία-σε φέτα και εγχώρια τυροκομικά, σε σχέση με εισαγόμενα- και να κρίνει…» επισημαίνει ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού (Α.Γ.Σ.) Καλαβρύτων.

Ανδρικόπουλος: “Σταδιακές οι αναπροσαρμογές από τους προμηθευτές”

«Με βάση και τον τελευταίο Παγκόσμιο Δείκτης Τιμών Τροφίμων (πηγή FAO), οι διεθνείς τιμές κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 124,3 μονάδες τον Μάιο, πτώση της τάξης του 2,6% από τον Απρίλιο (2023) και 22,1% από τον Μάιο του ‘22. Αναλυτικά μειώσεις εμφανίζει ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών (4,8% από τον Απρίλιο), Φυτικών Ελαίων (8,7%) και Γαλακτοκομικών (3,2%). Κρέας και ζάχαρη συνεχίζουν, με βάση τον FAO, να τραβούν την ανηφόρα και τον Μάιο. Όσον αφορά το κρέας, μπορεί να έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης του κόστους παραγωγής σε ενέργεια και πρώτες ύλες, αλλά η ζωική παραγωγή δεν μπορεί να επανέλθει με το… πάτημα ενός κουμπιού!
Απαιτείται περί το 1,5 έτος για να αναγεννηθούν οι κρεοπαραγωγές φυλές να και έχουμε πάλι παραγωγή. Υπενθυμίζεται όσον αφορά την τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα τρόφιμα ότι οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν στο ράφι ένα εξάμηνο μετά την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και η αποκλιμάκωση με βάση και την κοινή λογική, έπεται χρονικά» σύμφωνα με τον Χάρη Ανδρικόπουλο, αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας και στέλεχος ομώνυμου πατρινού ομίλου Σ/Μ.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr