background img
banner
banner

Οι 10 πιο υγιείς χώρες του κόσμου το 2023 και πού υπερέχουν

Από το προσδόκιμο ζωής και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέχρι το κάπνισμα και την ψυχική υγεία, διάφοροι δείκτες έχουν αναδείξει τις πιο υγιείς χώρες.

Καμία συνταγή δεν μπορεί να μετρήσει οριστικά την υγεία ενός έθνους. Οι περισσότερες πηγές συγκεντρώνουν μετρήσεις όπως το προσδόκιμο ζωής, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, για να βαθμολογήσουν κάθε χώρα.

Οι μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των πιο υγιών χωρών στον κόσμο, διαφέρουν από πηγή σε πηγή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος τείνουν να είναι οι πιο υγιείς χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, μεμονωμένες παραλλαγές σε μετρήσεις όπως η χρήση καπνού, η κατανάλωση αλκοόλ, τα ποσοστά παχυσαρκίας ή η σωματική δραστηριότητα μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές διαφορές.

Σε έρευνα του healthreporter.com με βάση στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς και επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα αποκαλύπτονται οι χώρες που είναι πρώτες σε κάθε βασική κατηγορία, όπως το προσδόκιμο ζωής, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, η ψυχική υγεία και πολλά άλλα.

Οι 10 πιο υγιείς χώρες στον κόσμο

Οι πιο υγιείς χώρες στον κόσμο σύμφωνα με τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία:

1. Η Ελβετία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής: Οι υψηλές δαπάνες της Ελβετίας για την υγειονομική περίθαλψη, το καθαρό περιβάλλον, τις πολιτικές υγείας και τον πλούτο την καθιστούν καταφύγιο για τους ανθρώπους που ελπίζουν να ζήσουν μια μακρά και άνετη ζωή. Η χώρα παρέχει υψηλό επίπεδο οικονομικής σταθερότητας με μερικούς από τους μεγαλύτερους μισθούς στον κόσμο. Ταυτόχρονα, παρέχει μια καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.  Η Ελβετία έχει επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη. Η χώρα είναι επίσης γνωστή για την υγιεινή διατροφή της, η οποία περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα φρούτα και υγιεινά γεύματα. Προσθέστε σε αυτό το όμορφο και καθαρό περιβάλλον στο οποίο ζουν οι περισσότεροι Ελβετοί και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Ελβετία έχει πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής.

2. Η Ινδία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας: Στην Ινδία, το 40% του έθνους ακολουθεί μια δίαιτα χωρίς κρέας. Η κατανάλωση πολλών κρεάτων δεν αρκεί για να προκαλέσει παχυσαρκία. Αλλά οι περιορισμοί κρέατος της Ινδίας, σε συνδυασμό με τη μεγάλη γεωργική απόδοση της χώρας, καθιστούν τα λαχανικά την βάση στις περισσότερες κουζίνες. Σε μια χώρα που εξακολουθεί να πλήττεται από τη φτώχεια, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες είναι ακριβά για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

3. Η Ινδονησία έχει τη χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ: Το 2015, η κυβέρνηση της Ινδονησίας απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ σε μικρά καταστήματα. Το ποτό είναι αποκρουστικό στην Ινδονησία. Αυτό λειτουργεί ως κοινωνικό εμπόδιο που αποτρέπει την κατανάλωση. Ενώ το αλκοόλ παραμένει διαθέσιμο σε τουριστικά σημεία της Ινδονησίας όπως το Μπαλί, ο υψηλός φόρος αλκοόλ λειτουργεί αποτρεπτικά που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Αυτό συμβάλλει έμμεσα στη συνολική υγεία της χώρας, δεδομένου ότι το αλκοόλ ευνοεί την αύξηση βάρους και έχει άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

4. Η Ουγγαρία έχει τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού: Το 2018, το 99,9% των παιδιών στην Ουγγαρία εμβολιάστηκαν κατά της πολιομυελίτιδας. Η πολιτική υποχρεωτικού εμβολιασμού της χώρας της δίνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Παρά την επιδημία ιλαράς, που γνώρισε η χώρα το 1988-1989, η Ουγγαρία κατάφερε να εφαρμόσει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού για τις δύο πιο προβληματικές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια – την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά. Ενώ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ουγγαρίας απαιτεί βελτίωση, οι προσπάθειες εμβολιασμού της χώρας έχουν μέχρι στιγμής ενισχύσει την εθνική υγεία.

5. Η Ισλανδία έχει τη χαμηλότερη κατανάλωση καπνού: Η Ισλανδία ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη διαφήμιση του καπνού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στη συνέχεια, απαγόρευσε κάθε προώθηση προϊόντων καπνού. Αυτά τα προϊόντα επίσης δεν είναι ορατά στο σημείο πώλησης. Επιπλέον, η Ισλανδία έχει τις υψηλότερες τιμές τσιγάρων στην Ευρώπη όπως και η Νορβηγία. Η Ισλανδία είναι επίσης μια χώρα υψηλού εισοδήματος. Το κάπνισμα είναι λιγότερο συχνό μεταξύ των ατόμων με υψηλό εισόδημα.

6. Η Ολλανδία είναι η πιο δραστήρια χώρα: Οι Ολλανδοί κάνουν 12,8 ώρες σωματικής άσκησης την εβδομάδα. Το τρέξιμο, το κολύμπι και η ποδηλασία είναι οι πιο κοινές δραστηριότητες.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι Ολλανδοί άνδρες γυμνάζονται συνολικά 4,7 περισσότερες ώρες από τις Ολλανδές. Η ολλανδική αγάπη για το ποδήλατο πιθανότατα έχει συμβάλλει στο να είναι το πιο αθλητικό έθνος.. Το 2021, υπολογίζεται ότι υπήρχαν 23,4 εκατομμύρια ποδήλατα στην Ολλανδία – δηλαδή μερικά εκατομμύρια περισσότερα από τους κατοίκους της χώρας.

7. Η Νότια Κορέα έχει το καλύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης: Η Νότια Κορέα έχει καθολική υγειονομική περίθαλψη, την οποία πέτυχε σε μόλις 12 χρόνια. 14 Αυτό το σύστημα χρηματοδοτείται μέσω κρατικών επιδοτήσεων, επιβαρύνσεων για τον καπνό και εξωτερικών εισφορών. Αν και δεν καλύπτονται όλες οι θεραπείες από την καθολική υγειονομική περίθαλψη της χώρας, η υγειονομική περίθαλψη στη Νότια Κορέα είναι γενικά οικονομικά προσιτή. Η χώρα έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης για ορισμένες μορφές καρκίνου και αιμορραγικό και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα νοσοκομεία της Νότιας Κορέας είναι καλά εξοπλισμένα, με μερικές από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν μονάδες μαγνητικής τομογραφίας και αξονικής τομογραφίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η Νότια Κορέα παρέχει 13,2 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 άτομα Η χώρα παρέχει επίσης 13,2 κλίνες ανά 1.000 άτομα. Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν μόνο 2,9 κλίνες ανά 1.000 άτομα.

8. Η Δανία έχει το πιο καθαρό περιβάλλον: Περίπου τα δύο τρίτα της δανικής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχονται από καθαρές πηγές. Το εργοστάσιο μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια Amager Bakke, το οποίο μετατρέπει τα απόβλητα που συλλέγονται από έως και 700.000 κατοίκους της Κοπεγχάγης σε ενέργεια για την πόλη, έχει γίνει σύμβολο του δανικού δρόμου προς τη βιωσιμότητα. Η Δανία έχει επίσης λάβει σταθερά βήματα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο νόμος για το κλίμα της χώρας στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Και παρόλο που η χώρα έχει πρόσβαση σε πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, αποφάσισε να τους τερματίσει μέχρι το 2050.

9. Η Φινλανδία παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας: Στη Φινλανδία, περίπου 1 στους 5 ανθρώπους πάσχει από ψυχικές ασθένειες, ποσοστό που είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών. Η ψυχική ασθένεια έχει υψηλό οικονομικό κόστος, το οποίο στη Φινλανδία είναι 5,3% του ΑΕΠ. Παρά τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία, η Φινλανδία κατατάχθηκε ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο στην τελευταία έκδοση της Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας. Η Φινλανδία έχε, χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και υψηλή κοινωνική υποστήριξη. Ο φινλανδικός τρόπος ζωής δίνει έμφαση στις απλές απολαύσεις της ζωής και έχει επίσης μια ευέλικτη πολιτική εργασίας και δωρεάν εκπαίδευση που συμβάλλουν στη συνολική ευτυχία της χώρας.

10. Η Ισπανία έχει την υψηλότερη βαθμολογία δείκτη υγείας: Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Υγείας του Bloomberg του 2019 για τις πιο υγιείς χώρες, μια μέτρηση που συγκεντρώνει πολλούς παράγοντες όπως το προσδόκιμο ζωής, τη διατροφή, τους κινδύνους για την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη. Η Ισπανία έχει υψηλό προσδόκιμο ζωής και ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη. Η μεσογειακή διατροφή που είναι δημοφιλής στην Ισπανία έχει υγιή λίπη και πολλά λαχανικά. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης χαμηλή σε κόκκινο κρέας και ανθυγιεινά λιπαρά. Ταυτόχρονα, η Ισπανία είναι μια ενεργή χώρα. Οι δρόμοι μόνο για πεζούς σε πολλές πόλεις ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να περπατούν παντού, παρά τα καλά συστήματα δημόσιων συγκοινωνιών. Αν και οι Ισπανοί πίνουν και καπνίζουν, ο ενεργός τρόπος ζωής, η υγιεινή διατροφή και το σταθερό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, τους τοποθετούν στην κορυφή της κατάταξης του Bloomberg στις πιο υγιεινές χώρες του κόσμου.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΣΜΟΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr