ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΟΛΗ Ο ΔΗΜ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα είναι οι τρεις από τους βασικούς άξονες που θα περιλαμβάνονται στα προγράμματα όλων των δημοτικών παρατάξεων, τα οποία θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες και αποτελούν τα σημεία που αφενός έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη, αφετέρου είναι υποδομές απαραίτητες προς τον αναπτυξιακό δρόμο που επιθυμεί να χαράξει κάθε δημοτική αρχή.
Βασικό επιχείρημα του δημάρχου είναι πως η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει δρομολογήσει λύσεις και για τα τρία, οι πολίτες θα πρέπει να την εμπιστευτούν εκ νέου, ούτως ώστε να μπορέσει να τις ολοκληρώσει. Άλλωστε, για τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, ο λόγος που δεν έχουν δοθεί εδώ και πολλά χρόνια μόνιμες λύσεις σε αυτά τα μεγάλα θέματα είναι γιατί στον δήμο Αιγιαλείας η μία δημοτική αρχή διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνέχεια στο έργο που συντελείται.
Απαραίτητη η σύνδεση με την αποχέτευση
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε προ ημερών σε συνάντηση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραλίας Άκολης: ΄΄Πριν τρία χρόνια περίπου, είχαμε συναντηθεί ξανά εδώ και θυμάμαι τότε, ότι τα αντικείμενα συζήτησης ήταν κυρίως τα προβλήματα που είχαμε με τα σκουπίδια και τα θέματα που είχαν προκύψει με την αποχέτευση. Σήμερα αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν, γιατί λύθηκαν και είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτό. Η λειτουργία της τοπικής κοινωνίας έχει αλλάξει αρκετά, προχωρήσαμε με θετικά βήματα, προοδεύσαμε και είμαι πολύ χαρούμενος που συμβαίνει αυτό. Το αποχετευτικό σύστημα έχει ολοκληρωθεί και οι μικρολεπτομέρειες που υπάρχουν ακόμα, σε λίγο διάστημα από τώρα, θα έχουν τακτοποιηθεί.
Αυτά που είχαμε προαναγγείλει, αυτά ακριβώς και πληρώνει ο καθένας σήμερα, δηλαδή το κόστος είναι το ΦΠΑ είναι υποχρεωτικό στην αρχή και έπειτα 10 ευρώ το μήνα για τους επόμενους 36 μήνες. Κρατήσαμε την υπόσχεση μας και ήμασταν αποτελεσματικοί. Αυτό είναι άλλη μία μεγάλη επιτυχία, για την δημοτική αρχή.
Αφού ο δήμος μπόρεσε να κάνει τη δουλειά του σωστά, ζητώ να κάνουν και οι πολίτες αυτό που υποχρεούνται, δηλαδή την άμεση σύνδεση με το βιολογικό, όλων. Το αποχετευτικό σύστημα και ο βιολογικός έγιναν για να προστατέψουμε το περιβάλλον, για να ωφελήσει τον τουρισμό, για λόγους οικονομίας και υγείας. Η σύνδεση στον κεντρικό αγωγό είναι απαραίτητη για κάθε σπίτι και θα ήθελα να μεριμνήσουν όλοι για αυτό, μέχρι τα ερχόμενα Χριστούγεννα που εκπνέει η οριστική προθεσμία, αφού δόθηκε μία μικρή παράταση΄΄.
Αυτοδιαχείριση περίπου για το 40% των σκουπιδιών
Κάνοντας ενημέρωση για το θέμα της καθαριότητας, ο κ. Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Ελπίζω κάποιοι από σας να ήταν σε θέση να δουν διαδικτυακά την Ημερίδα που είχαμε πραγματοποιήσει πρόσφατα, για το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, και ήταν μεγάλη χαρά για εμάς, που και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αλλά και οι υπόλοιποι συνεργάτες μας από άλλες περιοχές μπόρεσαν να κατανοήσουν το μεγάλο έργο που έχει κάνει ο δήμος σε αυτό τον τομέα. Πάντα δημιουργούσαμε θετικές “γέφυρες” και έχουμε να διατηρούμε σχέσεις με κάθε καίριο φορέα, μπορούμε να συνεργαστούμε άψογα και έχουμε εδραιώσει τις φιλίες μας. Δίχως να θέλω να κινδυνολογήσω, ό,τι θεωρούμε στην ζωή μας αυτονόητο, πολλές φορές δεν είναι. Το πιο τρανό παράδειγμα της καθημερινής ζωής, είναι η υγεία. Ζητώ τη βοήθεια όλων σας, στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για ένα καλύτερο περιβάλλον, την συμβολή σας στη διαδικασία για την περισυλλογή, τη μεταφορά και την εναπόθεση των απορριμμάτων. Έχουμε βρει τη λύση για τα απορρίμματα για περίπου ένα χρόνο ακόμα. Αναζητούνται νέες λύσεις και νέο πλάνο. Χρειαζόμαστε στο πλευρό μας ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν να έχουμε καινούριες ιδέες, να εξασφαλίσουμε νέες συμφωνίες και να δοθούν νέες λύσεις που θα μας δώσουν βοήθεια σε πραγματικό χρόνο και απολύτως αποτελεσματικά. Πολλοί από μας, συνηθίζουμε να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα, όμως με κλειστά μάτια δεν βλέπεις πού πας και δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Η δημοτική αρχή έχει ορθάνοιχτα τα μάτια της και θα παραμείνει έτσι, μέχρι την τελική λύση΄΄.
Και συνέχισε: ΄΄Εξασφαλίσαμε με τους χειρισμούς μας τη δυνατότητα να μπούμε στον εθνικό σχεδιασμό, για τη μόνιμη λύση. Ίσως σήμερα να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο ώστε να υπάρχει οριστικός αποδέκτης και αναμένουμε την απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε κάνει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, στο κατάλληλο χρονικό περιθώριο. Έχουμε καταφέρει να έχουμε την αυτοδιαχείριση, περίπου για το 40% των σκουπιδιών να έχουμε τη δική μας μονάδα. Στην προηγούμενη μας συνάντηση είχαμε την ελπίδα και το όραμα, σήμερα έχουμε την πράξη και ανακοινώνουμε ότι θα υπάρξει με οριστική απόφαση εργολάβος για την κατασκευή του δικού μας εργοστασίου διαχείρισης. Είναι τρομερά μεγάλο επίτευγμα, να έχουμε τη δική μας διαχείριση στα βιοαπόβλητα΄΄.
Ό,τι εξοικονομηθεί από το διυλιστήριο θα επενδυθεί σε έργα
Για την ορθολογική διαχείριση των νερών τόνισε: ΄΄Πριν από πολλά- πολλά χρόνια, όλοι πάνω από τα σπίτια μας είχαμε καζάνια. Υπήρχαν διακοπές νερού, υπήρχαν δεκάδες προβλήματα. Αυτά σήμερα δεν υπάρχουν. Έχουμε διασφαλίσει τον αγωγό και ο επόμενος στόχος είναι με τις κλιματολογικές συνθήκες που υπάρχουν, να παρέχουμε επαρκή ποσότητα για ύδρευση και ίσως, να μπορούμε να βοηθήσουμε και την άρδευση. Πετύχαμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης ενός εμβληματικού έργου, που δίνει μεγάλες προοπτικές για τις επόμενες δεκαετίες.
Αφού εκλεγούμε, ως πρώτη προτεραιότητα μας είναι το διυλιστήριο του Σελινούντα να αξιοποιηθεί επιπλέον, κάνοντάς το και υδροηλεκτρικό. Έτσι, θα πετύχουμε μεγάλα οφέλη, στις δαπάνες ενέργειας. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού το κοστολόγιο θα είναι κατά περίπου 80% του σημερινού. Αυτό σημαίνει ότι το κέρδος αυτό, μπορούμε να το επενδύουμε πια σε άλλα μεγάλα έργα όπως πεζοδρόμια, φώτα, πλατείες ή πάρκα, ή θα μειώσουμε τα τέλη προς όφελος των δημοτών.
Έκανα μία μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού σε όλη την περιοχή όμως δεν “πέρασε”, δεν μπόρεσε να ευοδωθεί. Αν το είχαμε καταφέρει σήμερα θα είχαμε καινούριες λάμπες με πολύ φθηνό ρεύμα και θα είχαν περισσέψει και χρήματα.
Δημοπρατήσαμε ήδη και έχουμε και ανάδοχο, για το εργοστάσιο της λυματολάσπης της ΔΕΥΑ. Πρόκειται για άλλη μία μεγάλη παρέμβαση, η οποία θα αποφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή στο μέλλον΄΄.
Το έργο της δημοτικής αρχής, δεν ήταν εύκολο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου. ΄΄Είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το διάστημα τρία σοβαρά προβλήματα, τρεις αρνητικούς συντελεστές. Το πρώτο ζήτημα ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, αφού η διοικητική διεκπεραίωση των θεμάτων ήταν τεράστια και η γραφειοκρατία καθυστερούσε πάρα πολύ κάθε μας προσπάθεια. Το δεύτερο ζήτημα, ήταν το κοστολόγιο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή ποσά τα οποία ήταν πολύ παραπάνω από όσα το ίδιο το κράτος και η πολιτεία, δικαιολογούσε και μας έδινε ως ενίσχυση. Και τρίτον, όσα καταφέραμε τελικά… αλλά και όσα δεν καταφέραμε, ήταν μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης δυσκολίας που μπορούσαμε να κινηθούμε σε κάθε ζήτημα, σύμφωνα με την απλή αναλογική. Αν καταφέραμε υπό αυτές τις τραγικές συνθήκες να προχωρήσουμε πέντε βήματα με προοπτική και ανάπτυξη, θεωρώ ότι τώρα που έχουν ξεπεραστεί αυτά τα προβλήματα που μας καθυστερούσαν τα βήματα ανάπτυξης θα είναι τάχιστα και ραγδαία΄΄, τόνισε.
«Το πριν καθορίζει το μετά»
Τέλος, ζητώντας ανανέωση εμπιστοσύνης, σημείωσε: ΄΄Λένε κάποιοι ότι ο δήμος Ιωαννιτών, ο δήμος της Καλαμάτας ή ο δήμος Τρικκαίων είναι υποδείγματα έργων, παραδείγματα θετικής ενέργειας και αποτελεσματικότητας. Κανένας όμως από αυτούς τους δήμους δεν έχει αλλάξει τον δήμαρχό του, στα τέσσερα χρόνια. Ο κόσμος, εμπιστεύτηκε και άφησε τον δήμαρχο, να κάνει τη δουλειά του να ολοκληρώσει το έργο του, να φέρεις εις πέρας τα μεγάλα έργα που είχε οραματιστεί, δίχως αντιπαλότητες. Το πριν συνήθως καθορίζει το μετά. Και εγώ, είμαι ένας δήμαρχος του πριν και του μετά. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους σας για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε και την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε. Το μεγάλο “όραμα” της παράταξης μας, δεν σταματάει εδώ. Έχουμε πολλά, πάρα πολλά να κάνουμε ακόμα και σας θέλουμε όλους μαζί, στο πλευρό μας΄΄