ΓΕΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 24ΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Με δεκάδες δονήσεις -10 σεισμούς πάνω από 2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και άλλους 31 ανεπαίσθητους μικροσεισμούς- συνεχίσθηκε την Τρίτη 29 αλλά και την Τετάρτη 30 Αυγούστου η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δυτικά και βόρεια του Αιγίου η οποία ήταν και το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε Αίγιο και Συμπολιτεία το μεσημέρι της Δευτέρας 28 του μηνός.
Ο σεισμός της Δευτέρας είχε επίκεντρο 4 χλμ. βορειοδυτικά του Αιγίου, κοντά στη Ροδοδάφνη και χαρακτηριστικό του ήταν την παρατεταμένη διάρκεια γεγονός που έκανε τους κατοίκους να ανησυχήσουν παρά το ότι η Αιγιάλεια είναι μια περιοχή συνηθισμένη στους σεισμούς.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός της Δευτέρας είχε εστιακό βάθος 10,5 χλμ. ενώ στα 3,6 Ρίχτερ είχε προηγηθεί νωρίτερα την ίδια μέρα και άλλη δόνηση, από το ίδιο περίπου επίκεντρο, μεγέθους 2,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Πάνω από 60 μικροσεισμοί
Η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε διέγερση, κατά την τελευταία εβδομάδα πάνω από 60 μικροσεισμοί στα επίπεδα των 2 Ρίχτερ ενώ πέντε από αυτούς ήταν πάνω από 3 Ρίχτερ με βασικό συμβάν τα 3,6 της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο ο οποίος παρακολουθεί συστηματικά την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, η σεισμική διέγερση με τους πολλούς μικροσεισμούς, προς το παρόν, δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία όμως η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την δραστηριότητα των τελευταίων ημερών σε μία περιοχή η οποία έχει πολύ καιρό να δώσει πολύ μεγάλα γεγονότα.
«Στην περιοχή του δυτικού Κορινθιακού κόλπου υπάρχουν αρκετά ενεργά ρήγματα, μικρά και μεγάλα, τα οποία κατά το παρελθόν έχουν δώσει πολλά μικρά αλλά και μεγάλα καταστροφικά συμβάντα όπως η καταστροφή της 15ης Ιουνίου του 1995 όταν ο εγκέλαδος με ισχυρότατη δόνηση κλίμακας 6,1 Ρίχτερ, χτύπησε την πόλη του Αιγίου» αναφέρει στo .
Οι τελευταίοι σεισμοί παρακολουθούνται από τους επιστήμονες που θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν επίκειται η ενεργοποίηση κάποιου ρήγματος όπως αυτό που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1995.
«Υπάρχουν ρήγματα τα οποία δεν μπορεί να δώσουν σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ γι αυτό και προς το παρόν η διέγερση των τελευταίων 24ωρων δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Λόγω της μορφολογίας και του ιστορικού της περιοχής παρακολουθούμε την εξέλιξη της δραστηριότητας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα» συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη, σε ανύποπτο χρόνο, πρόσφατα, προειδοποιήσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο για ένα μεγάλο συμβάν στην περιοχή του δυτικού Κορινθιακού. «Τα δεδομένα που έχουμε που είναι αναντίρρητα και μάς δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί με μέγεθος 6 Ρίχτερ αλλά και μεγαλύτερο στον Κορινθιακό, επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια. Είμαστε ήδη στα 28 χρόνια από τον τελευταίο ισχυρό σεισμό στο Αίγιο το ’95» τονίζει ο γνωστός σεισμολόγος. Σε ανύποπτο χρόνο, μέσα στο 2023, ο . Παπαδόπουλος έχει εντοπίσει και έλλειμμα μέτρων πρόληψης σε τοπικό επίπεδο από τοπικούς φορείς τονίζοντας ότι οι δήμοι της περιοχής και βέβαια ο δήμος Αιγιαλείας «πρέπει να εντείνουν την προσοχή τους», καθώς όπως υποστηρίζει «πολλές φορές η αιτία που δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη για τους σεισμούς είναι πως οι αρχές δίνουν σημασία στα πιο ‘χειροπιαστά’ προβλήματα, ένα πεζοδρόμιο, έναν δρόμο, ένα γεφύρι, έναν υπόνομο, από την πρόληψη για έναν σεισμό που δεν δείχνει τόσο χειροπιαστό».