ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ Π.Ε.Σ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
Την αναγκαιότητα να καταβληθεί όλη η αποζημίωση στους σταφιδοπαραγωγούς και το συντομότερο δυνατόν, για την τεράστια και πρωτοφανή καταστροφή της σταφίδας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, επισήμαναν την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος και μέλη της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκαν την Ένωση και συμμετείχαν σε σύσκεψη. Είχε προηγηθεί επιστολή της Π.Ε.Σ. μέσω της οποίας ζητείτο η άμεση ανταπόκρισή τους ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να προβεί το κράτος στις απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη των πληττόμενων σταφιδοπαραγωγών.
Πράγματι, η ανταπόκριση του κρατικού φορέα ήταν γρήγορη, με τους απεσταλμένους του Οργανισμού να ενημερώνονται από τον πρόεδρο Θανάση Σωτηρόπουλο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Σ. για την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί η φετινή παραγωγή της σταφίδας.
Όπως μετέφερε στο Protionline.gr ο γενικός διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης Μίλτος Σταυρόπουλος που επίσης ήταν παρών, ΄΄στη σύσκεψη τονίστηκε το μεγάλο εύρος της ζημιάς καθώς η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται γύρω στο 40%. Αποκλειστική αιτία είναι οι καιρικές συνθήκες που είχαν επικρατήσει τους προηγούμενους μήνες, που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ασθενειών (περονόσπορος, θειαφασθένεια).
Οι καύσωνες του καλοκαιριού και οι απότομες αλλαγές του κλίματος με αποκορύφωμα τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις ολοκλήρωσαν το καταστροφικό φαινόμενο, αφού κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, σε ποσοστό πάνω 70%. Από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ έγιναν αυτοψίες σε πολλές σταφιδικές περιοχές της Αιγιάλειας, εκεί όπου τους υποδείξαμε το πρόβλημα και το διαπίστωσαν και ιδίοις όμμασι.
Ωστόσο δεν είναι μόνο η διαπίστωση του προβλήματος όπως έχει σήμερα. Το επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η εναπομείνασα ποσότητα της σταφίδας, που ως τώρα δεν έχει υποστεί αλλοίωση, θα παρασυρθεί από τις ήδη προβληματικές ρώγες και θα σαπίσει κι αυτή΄΄.
Εκ μέρους των ανθρώπων της Π.Ε.Σ. πλέον εκφράζονται φόβοι για ανάκληση του προϊόντος εξαιτίας τοξικών ουσιών που προσβάλλουν το προϊόν και το καθιστούν ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
Να ληφθεί υπόψιν ότι οι «άρρωστες» ποσότητες μπορεί να… συμπαρασύρουν τις υγιείς
΄΄Οι άρρωστες ποσότητες μπορεί να παρασύρουν τις γερές ανέπαφες σταφίδες. Σε αυτή την περίπτωση, η καταστροφή θα είναι γενική. Μιλάμε για μία πρωτόγνωρη ζημιά για την Αιγιάλεια, κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι εκτιμητές και να αποζημιωθεί ο σταφιδοπαραγωγός στο ποσοστό που του αξίζει και άμεσα. Αυτή είναι η θέση της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κι αυτό τους μεταφέραμε΄΄, συνέχισε ο κ. Σταυρόπουλος.
Παράλληλα, τόνισε πως ο κίνδυνος οι κατεστραμμένες ποσότητες να… συμπαρασύρουν και τις υγιείς, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τους εκτιμητές.
Σημειωτέον ότι η πραγματογνωμοσύνη απεφάνθη ότι όντως υπάρχει μεγάλη καταστροφή.
Συστάσεις προς τους σταφιδοπαραγωγούς
Επιπλέον, οι άνθρωποι της Ένωσης κάλεσαν και επί τόπου τους παραγωγούς να απομακρύνουν τις χαλασμένες ποσότητες ώστε να μην καταστρέψουν τις υγιείς σταφίδες διότι έτσι θα καταστρέψουν το σύνολο της ελάχιστης παραγωγής που τους έμεινε. ΄΄Καλούμε τους σταφιδοπαραγωγούς να επιδείξουν μεγάλη προσοχή και να προχωρήσουν σε άμεση απομάκρυνση των χαλασμένων σταφίδων, ώστε άμεσα να σωθούν οι εναπομείνασες γερές. Οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με τους Γεωπόνους της ΠΕΣ για συμβουλές και κατευθύνσεις για το τι μπορούν να περισώσουν και πώς να διαχειριστούν σωστά το προϊόν τους, ώστε να περισωθεί έστω και η ελάχιστη ποσότητα που φέτος την έχουμε ανάγκη΄΄, κατέληξε ο κ. Σταυρόπουλος.