ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΈΛΛΗΝΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ; ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ – ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ;
Δύο είναι τα κόστη της πρόσφατης καταστροφής στη Θεσσαλία, αυτό της άμεσης αποκατάστασης των ζημιών και, μακροπρόθεσμα, τα χρήματα που θα πρέπει να επενδυθούν για να ανακάμψει η παραγωγή στον πρωτογενή τομέα και τη βιομηχανία – μεταποίηση εκτιμά ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος.
«Φαίνεται ότι οι άμεσες επιπτώσεις για την οικονομία θα είναι περίπου στα 2 δισ. ευρώ και βέβαια δεν έχει προβλεφθεί ένα τέτοιο ποσό, γι αυτό και γίνονται ενέργειες να αναζητηθούν πόροι από τις Βρυξέλες, διότι ο Προϋπολογισμός δεν έχει τη δυνατότητα.
Σε επίπεδο μικροοικονομικό, για τον καταναλωτή, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα πυροδοτηθούν κάποιες, νέες, πληθωριστικές πιέσεις. Πέραν της απώλειας εθνικού πλούτου, το κόστος της αποκατάστασης δεν μπορεί να υπολογιστεί διότι δεν μπορεί ο θεσσαλικός κάμπος να επανέλθει άμεσα. Θα απαιτηθεί χρόνος και χρήμα» αναφέρει ο κ. Παππάς. Ειδικότερα ως προς το κενό στην παραγωγή τροφίμων, εκτιμά πως «θα πάμε να το καλύψουμε αναγκαστικά με εισαγωγές και αυτό αυξάνει τα κόστη». «Στη χώρα μας είναι γνωστό ότι υφίσταται μια κατάσταση με ολιγοπώλια στον κλάδο των τροφίμων, επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τα κέρδη τους υπερβολικά, χωρίς να έχουν γίνει κατάλληλοι έλεγχοι. Και στην πληγείσα περιοχή έχουμε ήδη καταγγελίες για φαινόμενα μαύρης αγοράς στα τρόφιμα» συμπληρώνει.
Υπάρχει βέβαια και το σταθερό έδαφος στην οικονομία που θα βοηθήσει ώστε οι άμεσες και σε μακρό χρόνο συνέπειες, μπορεί να μετριαστούν. «Σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών, η χώρα μας διαθέτει ένα μαξιλάρι ασφαλείας 35 δισ. ευρώ. Επίσης στην οικονομία, ως ιδιώτες, διαθέτουμε όπλα για να καταπολεμήσουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας με άξονα τις επιχειρήσεις και τις δράσεις εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης που ήδη τρέχουν και θα τρέξουν προς ανακούφιση της κοινωνίας» καταλήγει ο κ. Παππάς.
«Αναγκαία παρέμβαση στην αγορά τροφίμων»
Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων Παύλο Σατολιά, σε κάποιο βαθμό, είναι αναμενόμενα. «Η Θεσσαλία είναι μία άκρως αγροτική περιοχή, θα παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Είναι έργο της Πολιτείας, να υπάρχουν περαιτέρω έλεγχοι, να επιβάλλονται αυστηρότερα πρόστιμα, προκειμένου να εξαλειφθούν περιστατικά, τα οποία λειτουργούν εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών» αναφέρει. Βέβαια, όπως παραδέχεται, ο αγροτικός κόσμος ήδη διαθέτει περιορισμένες αντοχές μετά τον πόλεμο και τις ανατιμήσεις. «Αλλεπάλληλες κρίσεις φέρνουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, στο προσκήνιο. Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται για το 2023, από τον Μάιο μέχρι και σήμερα, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας και επέφεραν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στον αγροτικό τομέα» συμπληρώνει.
Οι Συνεταιρισμοί ήδη ζήτησαν από την Κυβέρνηση να μπουν στην ‘task force’ που συγκροτείται σε επίπεδο κρατικό με στόχο να υπάρχει μια πορεία συντονισμού δράσεων και ενεργειών για την αποκατάσταση από την καταστροφή στη Θεσσαλία. «Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που βιώνει η χώρα μας και ειδικά τα μέλη των συνεταιρισμών μας, γνώμονας είναι όχι μόνο η καταγραφή και η αποζημίωση των ζημιών, αλλά ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας προκειμένου, να στηριχθεί η προοπτική των κατοίκων αυτών των περιοχών, ώστε να αποφευχθεί η εγκατάλειψη της υπαίθρου και να διατηρηθεί ο παραγωγικός ιστός της Θεσσαλίας» τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των Καλαβρύτων.
Χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Βαρέλι δίχως πάτο η αγορά»
Απαισιόδοξος σε σχέση με τις ειδικότερες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, δηλώνει ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.
«Προς αποφυγή του πανικού, ανατιμήσεις στο εμπόριο δεν παρατηρούμε. Οι καιροί ου μενετοί όμως διότι, μέσα στο έτος, θα αρχίσουν να εξαντλούνται τα αποθέματα, θα αυξηθούν οι εισαγωγές και τότε θα διαπιστώσουμε ποιο είναι το… μάρμαρο που θα πρέπει όλο να πληρώσουμε μετά από αυτή την μεγάλη καταστροφή.
Αυτό που με προβληματίζει και το οποίο έρχεται σε άμεση συνέργεια με την κατάσταση στην τοπική οικονομία, είναι ότι οι καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι θα καλύψουμε το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών με κάποια τοπικά προϊόντα τα οποία θα μπορούσε να βρεθούν σε ένα απέναντι δρόμο από αυτό που θα μας επιβάλουν για την τροφοδοσία μας οι ξένες αγορές.
Το λάδι μας πρώτα απ όλα, έχει μια υψηλή τιμή αλλά δεν αρκεί. Μια σειρά από κακοκαιρίες, από το καλοκαίρι, περιορίζουν τη φετινή σοδειά με αποτέλεσμα ποσότητες να μείνουν στις αποθήκες με προοπτική για το 2024.
Μια κακή σοδειά φέτος και για τη σταφίδα η οποία, μέσα στη χρόνια απαξίωση και τιμές εξευτελιστικές εδώ και μια τριετία, επλήγη και από την κακοκαιρία. Ποιο θα είναι το αντίβαρο για τον τόπο μας, για μια οικονομία η οποία βασίζεται στις εισαγωγές και την κατανάλωση; Σίγουρα όχι η παραγωγή μας.
Ποια είναι η δική μας απάντηση στο μαύρο και μια πορεία σ ένα βαρέλι δίχως πάτο; Να φροντίσουμε ώστε η αυτοδιοίκηση να γίνει η διέξοδος, ένας μοχλός θετικών εξελίξεων. Διότι, εκτός από τον… κακό μας τον καιρό, εμείς εδώ έχουμε δώσει κλωτσιά στο βαρέλι που ξεχείλιζε ζωή στον τόπο μας, κατά το παρελθόν.
Η κατάσταση στη Θεσσαλία απαιτεί να λάβουμε μέτρα, να σηκώσουμε τον τόπο στα χέρια μας. Το εμπόριό μας και οι εξαγωγές μπορεί να ανθίσουν και πάλι αν μπει μπροστά οργανωμένο σχέδιο αλλά πρώτα πρέπει να παραδεχθούμε ότι εμείς έχουμε προκαλέσει μια άλλη ‘πλημμύρα’ στον τόπο μας, την αδράνεια που κάλυψε τα πάντα.
Είναι άμεσα απαιτητό λοιπόν να μπει ένα φρένο, ένα φράγμα ανάσχεσης μιας πορείας προς έναν μόνιμο κατήφορο. Θαύματα δεν γίνονται πάντως σε μια μέρα και προϋπόθεση, επίσης, είναι να πρέπει να είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους ώστε να εξασφαλίσουμε έργα και κονδύλια για αναπτυξιακό προγραμματισμό και δράσεις σε επίπεδο δημοτικό!» σύμφωνα με τον Χαρ. Παπαδόπουλο.