background img
banner
banner

Εποχικό επίδομα… ανάσα για τους οικοδόμους

«ΔΟΥΛΕΨΕ» Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

«Χείρα βοηθείας» εν όψει και του δύσκολου χειμώνα που έπεται, αποτελεί για δεκάδες απασχολούμενους στον κλάδο της οικοδομής, το ειδικό εποχικό βοήθημα. Φέτος το ύψος του επιδόματος είναι αυξημένο αφού φτάνει τα 900 ευρώ, ενώ εξαιτίας της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας φαίνεται πως οι δικαιούχοι θα είναι οι περισσότεροι των τελευταίων χρόνων για την Αιγιάλεια.
Βεβαίως, μπορεί το επίδομα να είναι πιο υψηλό πλέον, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο δικαιούχος μπορεί να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του, τη στιγμή που υπάρχει αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων κατανάλωσης, τουλάχιστον κατά 40%. ΄΄Είναι θετικό το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το επίδομα χάρη στις πιέσεις μας και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχουμε υπογράψει και μας δίνει μία «ανάσα» για τον χειμώνα που έρχεται, ωστόσο με την ακρίβεια που επικρατεί είναι πολύ πιθανό να… εξανεμιστεί πολύ πριν τον χειμώνα΄΄, επισημαίνει στο Protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης.

Σημειώνεται ότι η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των δικαιούχων του ειδικού εποχικού βοηθήματος έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 30 Νοέμβρη. Η υποβολή αιτήσεων στα ΚΕΠ θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη.

Το ακριβές ποσό του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τους οικοδόμους είναι 902,43 ευρώ και για τους δασεργάτες 853,65 ευρώ.

Προϋποθέσεις για το επίδομα

Οι προϋποθέσεις χορήγησής του είναι: Α. Για τους οικοδόμους:-Να έχουν πραγματοποιήσει το 2022 αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες 95-210 ημέρες εργασίας, μαζί με την προσαύξηση και την άδεια. Δηλαδή, αρκεί να έχουν 73-163 πραγματικές ημέρες εργασίας. -Να μην είναι εργολάβοι ή υπεργολάβοι οικοδομικών εργασιών και απασχολούν περισσότερους από 3 μισθωτούς. -Να απασχολήθηκαν αποκλειστικά στον κλάδο κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. -Να συνεχίζουν να είναι οικοδόμοι την περίοδο καταβολής του βοηθήματος.

Επισημαίνεται ότι, οι οικοδόμοι έχουν το δικαίωμα κατ΄ εξαίρεση να λάβουν το ειδικό εποχικό βοήθημα εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, ανεξάρτητα αν κατά την περίοδο καταβολής του λαμβάνουν τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας.

Για τους Δασεργάτες: -Να έχουν πραγματοποιήσει το 2022 50-210 ένσημα.

Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2023 και έχουν προϋποθέσεις, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ’ όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από το ποσό των 495,75 ευρώ.

Όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2023 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι δικαιούχοι του βοηθήματος.

Πολλές οι ανακατασκευές το καλοκαίρι

Πόσοι είναι όμως οι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος στην περιοχή; Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου, αναφέρει: ΄΄Φέτος υπήρξε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να κάνουν περισσότερα μεροκάματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δικαίωμα περισσότεροι να λάβουν το επίδομα, χωρίς ωστόσο να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τον ακριβή αριθμό τους διότι όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά΄΄.

Ερωτηθείς για το πώς κινήθηκε η οικοδομή αυτό το καλοκαίρι στην περιοχή, ο κ. Νύχτης παρατήρησε ότι φέτος η θερινή περίοδος ήταν καλή και η οικοδομή «δούλεψε» περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ανακατασκευές. Ως προς τη διαφορά που συνήθως παρατηρείται με τους χειμερινούς μήνες, είπε: ΄΄Ήδη το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα. Οι ιδιοκτήτες παραθεριστικών έφυγαν, τα σχολεία ξεκίνησαν και, όπως κάθε χρόνο, παρατηρείται κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Άλλωστε, κάθε χειμώνα οι εργασίες παρουσιάζουν πτώση και δεν έχουμε ούτε τον μισό όγκο δουλειάς που έχουμε το καλοκαίρι. Σε αυτό βέβαια συντελεί το γεγονός ότι στην περιοχή δεν κατασκευάζονται νέες οικοδομές και γι’ αυτό οι εργασίες τον χειμώνα είναι λιγότερες, αφού οι περισσότεροι αφήνουν τις επισκευαστικές εργασίες για την άνοιξη και το καλοκαίρι΄΄.

Μείωση του εργατικού δυναμικού – Οι νέοι… γυρίζουν την πλάτη στην οικοδομή

Ο κ. Νύχτης ωστόσο θίγει και μία άλλη παράμετρο σε σχέση με το εποχικό βοήθημα και την εξεύρεση εργασίας στην οικοδομή. Εκεί που μία δεκαετία πριν η κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία οικοδόμοι ή να αναζητήσουν εργασία σε άλλους κλάδους, σήμερα υπάρχει εγκατάλειψη της οικοδομής.
Οι αλλοδαποί έχουν φύγει αναζητώντας την τύχη τους σε άλλες περιοχές ή χώρες ενώ παρατηρείται και το εξής φαινόμενο: Οι Έλληνες νέοι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με το αντικείμενο της οικοδομής ως τεχνίτες.
΄΄Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στον χώρο μας. Έχει φτάσει πλέον η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Αυτό ναι μεν έχει… αφήσει εργασία σε όσους παραμένουμε στον κλάδο, από την άλλη όμως φαίνεται πως δεν υπάρχει προοπτική. Υπάρχει σαφής αποδυνάμωση, δεν μπαίνει νέος κόσμος στην οικοδομή, δεν έχουμε «φρέσκο αίμα», με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν νέοι να κάνουν την προεργασία όπως συνέβαινε παλιότερα΄΄, σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, επιβεβαιώνοντας πως το εργατικό δυναμικό της οικοδομής στην περιοχή έχει μειωθεί αισθητά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *