ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ – Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Τον άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου διευθέτησης της κοίτης του Βουραϊκού ποταμού, στα όρια της Δ.Ε. Καλαβρύτων, στα πλαίσια και της σχετικής μελέτης για την οροθέτηση και αντιπλημμυρική προστασία στα υδατορέμματα των Καλαβρύτων, υπό το πρίσμα και των τραγικών συνεπειών της μεγάλης καταστροφής που υπέστη ο Θεσσαλικός κάμπος, διερευνούν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με τη Δημοτική αρχή των Καλαβρύτων.
Η εκτίμηση της Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου και της Περιφέρειας – Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Αχαΐας- είναι ότι στην ορεινή λεκάνη απορροής, από το ύψος της Κέρτεζης έως και την Κερπινή, έχει συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10ετιών μεγάλος όγκος από φερτά υλικά και, σήμερα, οι συνθήκες απαιτούν να προχωρήσει το έργο της οριοθέτησης σημείων απ όπου θα πρέπει να γίνει η αφαίμαξη των αδρανών υλικών, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις για το δάσος και την ομαλή ροή της κοίτης του ποταμού.
Το έργο, στην ‘Α φάση του, θα περιλαμβάνει εκβάθυνση περιοχών που έχουν στρωθεί από αδρανή και άλλους καθαρισμούς σε τμήμα 3 χλμ., από Κέρτεζη έως και τον οικισμό στο Σκεπαστό.
Μέσα από την οριοθέτηση και εκβάθυνση θα εξασφαλιστεί σε μεγάλο ποσοστό μια πιθανή μελλοντική καταστροφή από μεγάλη πλημμύρα, μετά την Κερπινή και προς τις εκβολές του Βουραϊκού, προς Ριζόμυλο και Διακοπτό, από το ύψος που είναι η παλαιά εθνική οδός, προς τη θάλασσα. Στο τμήμα μετά την Κερπινή η κοίτη του Βουραϊκού έχει μεγάλη κλίση και απειλείται από το φούσκωμα της ροής του ποταμού στην ορεινή πλευρά.
Η επόμενη φάση της διευθέτησης, Σκεπαστό – Κερπινή, είναι μήκους 1 χλμ.
Έτοιμη η μελέτη
Για το θέμα της διευθέτησης της κοίτης του Βουραϊκού υπάρχει κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο και σχετική αλληλογραφία μεταξύ του δήμου Καλαβρύτων και της Π.Δ.Ε. προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα όπως οι αδειοδοτήσεις στο δασικό τμήμα καθώς η αρχική μελέτη της Περιφέρειας για την οριοθέτηση και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έχει ολοκληρωθεί.
Στην περιοχή οριοθέτησης από την Διεύθυνση Έργων της Π.Ε. Αχαΐας έχει ζητηθεί από το δήμο Καλαβρύτων διερεύνηση της δυνατότητας διεύρυνσης κοίτης του ποταμού ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πλημυρών που έχουν καταγραφεί στα δυτικά των Καλαβρύτων, προ του κάμπο του Σκεπαστού.
«Το πρόβλημα στην περιοχή υφίσταται κυρίως κατά την περίοδο που λιώνουν οι πάγοι και μεγάλες ποσότητες νερού προκαλούν πλημυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις από την περιοχή της Ζαχλωρού προς την Κερπινή. Το φαράγγι του Βουραϊκού πρέπει να προστατευτεί από καταστροφές καθώς, εκτός από το τουριστικό τρενάκι του Οδοντωτού, παρουσιάζει μεγάλη οικολογική σημασία. Το ενδιαφέρον για το περιβάλλον, λόγω της ποικιλότητας της χλωρίδας της πανίδας που φιλοξενεί, συνδυάζεται με το τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με γεωλογικούς σχηματισμούς όπως τα κατακόρυφα βραχώδη πρανή και οι σπηλαιώσεις. Σήμερα, η οικολογική ισορροπία της προστατευόμενης ζώνης του Βουραϊκού την οποίαν θαυμάζουν χιλιάδες επισκέπτες ετήσια αντιμετωπίζει απειλές» εκτιμά ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Καλαβρύτων και αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Ζήσιμος Ζησιμόπουλος.
Σύμφωνα με την Π.Δ.Ε., εκτός της κλιματικής αλλαγής, ο Βουραϊκός δέχεται πιέσεις και από ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως η απόρριψη στην κοίτη λυμάτων από τυροκομεία της περιοχής και αστικών λυμάτων από τα γύρω χωριά των Καλαβρύτων, από την ανεξέλεγκτη διάθεση οικιακών απορριμμάτων και την υπερβόσκηση στα Καλάβρυτα.
Τα προτεινόμενα έργα
Για την ολοκλήρωση της παρέμβασης με στόχο την οριοθέτησης των σημείων απ όπου θα πρέπει να γίνει διαχείριση και αφαίμαξη αδρανών υλικών απατούνται συμπληρωματικές υδραυλικές – γεωλογικές μελέτες και οριστική μελέτη διευθέτησης της κοίτης του Βουραϊκού.
Η οριοθέτηση της κοίτης είναι απαιτούμενε σε μήκος 4 χλμ. και τα έργα εκβάθυνσης και διευθέτησης είναι στα 400 μ. μήκος, περίπου. Τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά περιλαμβάνουν εργασίες αντιστήριξης των πρανών και του πυθμένα στον Βουραϊκό, κατασκευή αναβαθμών για την ομαλοποίηση της ροής των νερών αλλά και φραγμάτων ανάσχεσης και παροχέτευση της ροής του νερού.
Η σταθεροποίηση της ροής του Βουραϊκού ποταμού και η κατακράτηση των φερτών υλικών αποτελούν έργα θωράκισης για το φαράγγι με την σπάνια ομορφιά και προστασίας των οικισμών στην εκροή του στην περιοχή της Δ.Ε. Διακοπτού του δήμου Αιγιαλείας.
Βασίλης Χριστόπουλος: “Σε διαρκή επιφυλακή στην περιοχή των καμένων”
Όσον αφορά το δήμο Αιγαλείας, σε περιοχές του οποίου διέρχεται και εκβάλει ο Βουραϊκός, αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού (24-7-2023) κτύπησε ουσιαστικά το πρώτο… καμπανάκι σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία κατά μήκος της κοίτης του ποταμού.
«Κατόπιν συνεννόησης με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Αχαΐας και τη σχετική διαβεβαίωση βέβαια του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Χαρ. Μπονάνου, μετά την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, προχωρά η διαδικασία για την τοποθέτηση προστατευτικών τοιχίων από συρματοπλέγματα («Σαρζανέτι») με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της ροής των νερών, σε περίπτωση μεγάλης υπερχείλισης. Τα τοιχία αυτά θα ενισχύσουν την αντοχή της κοίτης, συμπληρωματικά με τους τακτικούς καθαρισμούς από φερτά υλικά που έγιναν και τα προηγούμενα χρόνια, κατά μήκος της διαδρομής, προς τις εκβολές του ποταμού στα όρια της Δ.Ε. του Διακοπτού.
Το πρόσφατο πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel άφησε βέβαια ίχνη του στην περιοχή των καμένων, στο 3ο χιλιόμετρο της κοίτης του Βουραϊκού, προς Καλάβρυτα σημειώθηκε κατολίσθηση εξ αιτίας του μεγάλου όγκου φερτών υλικών. Η Δ.Ε. Ερινεού παρενέβη στο σημείο αλλά και στο ύψος της γέφυρας της παλαιάς εθνικής όπου επίσης είχαμε μια ακόμη εστία πλημμύρας. Το γεφυράκι της π.Ε.Ο. έχει ενισχυθεί καθώς, προς αποκατάσταση της διάβρωσης των νερών, έχει γίνει και στρώση δαπέδου από σκυρόδεμα που αυξάνει την αντοχή και τη στατικότητα της συγκεκριμένης οδικής υποδομής. Παραμένουμε σε εγρήγορση και για πρόσθετες παρεμβάσεις λόγω του αυξημένου κινδύνου που θα υφίσταται κατά τους επομένους, ιδιαίτερα τους χειμερινούς, μήνες» αναφέρει ο Βασίλης Χριστόπουλος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αιγιαλείας και υπεύθυνος για τη Δημοτική Ενότητα Διακοπτού.