background img
banner
banner

Σχολεία που καταναλώνουν λιγότερο ωφελούν το περιβάλλον και παραδειγματίζουν

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, περιβαλλοντικοί αλλά και οικονομικοί λόγοι επιβάλλουν στοχευμένες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Τα σχολεία, που αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας, μπορούν να γίνουν αναμεταδότες νοοτροπιών και παράδειγμα προς μίμηση τόσο ως προς τη χρήση της ενέργειας όσο και με εναλλακτικούς τρόπους εξασφάλισής της με τις ανάλογες βέβαια χρηματοδοτήσεις.

Τον… δρόμο που χάραξε ο δήμος Αιγιαλείας για το σχολικό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου ακολουθεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και το ιδανικό θα ήταν να… πάρουν σειρά και οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες της περιοχής. Μέχρι να γίνει αυτό και δεδομένου ότι απαιτούνται υψηλά κονδύλια για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας με αυτοτέλεια των σχολείων, μπορεί να επιτευχθεί μειωμένη κατανάλωση ρεύματος με πολλαπλά οφέλη.

Επιτυχημένη η συνάντηση στο Πολιτιστικό Κέντρο

Οι τρόποι αυτοί αλλά και τα οφέλη αναλύθηκαν  στη συνάντηση διευθυντών και προϊστάμενων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Αιγιάλειας, που συγκάλεσε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διά του προέδρου της, Δημήτρη Ελευθεριώτη. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου και ήταν αντίστοιχη της περσινής με τη μόνη διαφορά όχι μόνο ότι διευθυντές και προϊστάμενοι μπορεί να έχουν αλλάξει για κάποιες σχολικές μονάδες αλλά και ότι όσο περνά ο καιρός γίνεται και μεγαλύτερη ανάγκη για ορθολογική διαχείριση της ενέργειας. Οι διευθυντές και προϊστάμενοι, που εκτελούν και χρέη ενεργειακών υπευθύνων, ενημερώθηκαν από τον Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, Μηχανολόγο-Μηχανικό υπεύθυνος Ενεργειακών Υποδομών και Εγκαταστάσεων του Δήμου, ενώ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και υποβολή ερωτήσεων.

Ζητούμενο η περιβαλλοντική συνείδηση

Όπως μετέφερε στo Protionline.gr ο κ. Ελευθεριώτης, ΄΄έγινε μία πολύ ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση ως προς τη διαχείριση της ενέργειας στα σχολεία, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση. Έγινε επικαιροποίηση αυτών που είχαμε επισημάνει πέρυσι στην αντίστοιχη συνάντηση αλλά και εμπλουτισμός όλων αυτών των δράσεων που είναι μηνιαίες και έχουν σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Οι λόγοι είναι αφενός περιβαλλοντικοί και αφετέρου οικονομικοί. Επομένως, οι πυλώνες είναι δύο και με γνώμονα αυτούς πρέπει να λειτουργήσουμε. Προσωπικά μένω περισσότερο στο πρώτο κομμάτι, δεδομένου ότι πιστεύω πως αν εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά σε αυτό θα επιτύχουμε πολλά. Οι νέοι προπαγανδίζουν με τη θετική έννοια της λέξης και στην οικογένεια τις συνήθειες του σχολείου και είναι πολύ βασικό να μεγαλώνουν τα παιδιά έχοντας περιβαλλοντική συνείδηση΄΄.

Ο κ. Ελευθεριώτης υπενθύμισε πως η όλη προσπάθεια ξεκίνησε πέρυσι με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους της ενέργειας και βέβαια υπό τον φόβο ενός μπλακ άουτ όμως τα νέα δεδομένα επιβάλλουν μόνιμη αλλαγή νοοτροπίας. ΄΄Αν τη νέα γενιά την εκπαιδεύσουμε να καταναλώνει λιγότερο θα έχουμε κέρδος κι αυτό θα το μεταφέρουν και στα σπίτια τους΄΄, τόνισε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής.

Στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολικών συγκροτημάτων

Ως προς τη δυνατότητα ενεργειακής αυτοτέλειας των σχολείων, ο κ. Ελευθεριώτης σημειώνει: ΄΄Ήδη υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου μέσω ένταξης σε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα η ενεργειακή αναβάθμιση είναι στόχος για όλα τα σχολεία και η προσπάθεια αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχιστεί΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *