background img
banner
banner

Προς επαναδημοπράτηση η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου ΕΠΑΛ

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΩΣ ΤΟ 2027

Στη… δίνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης μπήκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου, η εκτέλεση του οποίου δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι καμία από τις κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν το επιβεβαίωσε όταν… ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, προφανώς επειδή οι προσφορές τους είχαν υποβληθεί πριν τις ανατιμήσεις των υλικών που έφεραν τα… πάνω κάτω στις κατασκευές. Το έργο οδεύει προς επαναδημοπράτηση και έχει χρονικό ορίζοντα κατασκευής ως το τέλος του 2027.

Πριν από λίγες ημέρες εκλήθη και η εταιρεία με την μικρότερη έκπτωση να επικαιροποιήσει την προσφορά της, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι μπορεί να χαθεί η χρηματοδότησή του. Μάλιστα, στην κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου κατηγορήθηκε η δημοτική αρχή για την καθυστέρηση που σημειώθηκε με κίνδυνο απώλειας του έργου. Από πλευράς δημοτικής αρχής ωστόσο υπάρχει καθησυχασμός και διαβεβαίωση πως το έργο θα γίνει.

Το ιστορικό

Για την πορεία των διαδικασιών σχετικά με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του 1ου ΕΠΑΛ ρωτήθηκε από τo Protionline.gr ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Λεωνίδας Καράμπελας.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του έργου, είπε: ΄΄Στην πρόθεση του δήμου να προχωρήσει την ενεργειακή αναβάθμιση, αναζήτησε τα πιο ενεργοβόρο κτίριο και κατέληξε ότι είναι το κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου, άρα αυτομάτως επελέγη για το έργο. ΄΄Αφού ολοκληρώσαμε την μελέτη προσπαθήσαμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Για να ενταχθεί ένα έργο στο ΕΣΠΑ πρέπει να είναι ώριμο από άποψη μελετών όπως και έγινε. Η ένταξη ήρθε και μπήκαμε στη διαδικασία της δημοπράτησης. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος επτά εταιρείες. Ο πρώτος μειοδότης είχε δώσει 30 % έκπτωση και ο τελευταίος 4,39%. Βλέποντας τη μεγάλη απόκλιση που υπήρχε και δεδομένης της ανησυχίας ότι ένα έργο με μεγάλη έκπτωση υπάρχει κίνδυνος να μην εκτελεστεί και να σταματήσει στη μέση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλατεία Αγ. Λαύρας, το θέμα πήγε στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία με βάση τις διατάξεις του νόμου 4412/2016 ζήτησε από την εταιρεία με τη μεγαλύτερη έκπτωση, να αιτιολογήσει την προσφορά της. Η εταιρεία αυτή δεν μπόρεσε να το αιτιολογήσει και προχωρήσαμε στον δεύτερο. Κι ενώ ανταποκρίθηκε τελικώς δεν προσήλθε να υπογράψει. Όλοι οι επόμενοι δεν επικαιροποίησαν την προσφορά τους πλην της τελευταίας εταιρείας που ήταν η «ΑΝΤΑΙΟΣ», η οποία επίσης αρνήθηκε να επικαιροποιήσει την προσφορά που είχε καταθέσει΄΄.

Έτσι καθυστέρησαν οι διαδικασίες

Στο ερώτημα, γιατί καθυστέρησαν τόσο οι διαδικασίες ώστε να κριθεί ασύμφορο το έργο και τις εταιρείες με βάση τα οικονομικά δεδομένα που είχα θέσει, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε πως ΄΄η διαδικασία άργησε διότι απευθυνθήκαμε στον έναν μετά τον άλλο ενδιαφερόμενο διαδοχικά.

Μέχρι να προχωρήσει αυτό, εκεί που το τετραγωνικό μπορεί να κόστιζε 28 ευρώ πήγε στα 50 ευρώ άρα κρίθηκε ως ασύμφορο το έργο με τις συγκεκριμένες εκπτώσεις. Μάλιστα, για την δεύτερη εταιρεία χρειάστηκε χρόνος για να ετοιμαστεί η σύμβαση, ωστόσο έπρεπε να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη και μετά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και βέβαια ο κατασκευαστής έκανε πίσω την τελευταία στιγμή και δεν υπέγραψε΄΄.

Αναφορικά με τον κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης, ο κ. Καράμπελας τόνισε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Μάλιστα, μετά και το τελευταίο «όχι», ο ίδιος απευθύνθηκε στη Διαχειριστική Αρχή προγραμμάτων απ’ όπου έλαβε τη διαβεβαίωση πως το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και άρα υπάρχει χρόνος επαναδημοπράτησης.

Επίσης, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου ρώτησε τη Διαχειριστική Αρχή εάν θα πρέπει να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος ωστόσο του μεταφέρθηκε πως υπάρχει αρκετός χρόνος, επομένως θα γίνει επαναδημοπράτηση. ΄΄Από τη στιγμή που το έργο χρειάζεται το πολύ έναν χρόνο για να εκτελεστεί και αφού μπορούμε να το παραλάβουμε ως τέλος του 2027, είναι βέβαιο πως θα προλάβουμε καθώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας΄΄, τόνισε ο κ. Καράμπελας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr