ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Ι.Λ.Ε.Α. ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ
Μια ξεχωριστή ημέρα πέρασαν όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή που διοργάνωσε η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στον εντυπωσιακό ναό του Επικουρίου Απόλλωνα και στο Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας. Οι συμμετέχοντες επέστρεψαν χαρούμενοι, γεμάτοι όμορφες εικόνες και συναισθηματικές συγκινήσεις εν αναμονή νέων! Ειδικότερα, όπως αναφέρει στo Protionline.gr η πρόεδρος της ΙΛΕΑ Βάνα Μπεντεβή, ΄΄μετά από υποχρεωτική ανάπαυλα τριών και πλέον ετών, πραγματοποιήσαμε μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδρομή στην Αρκαδία, με προορισμό τον ναό του Επικουρίου Απόλλωνα, ο οποίος έχει υμνηθεί από πολύ σπουδαίους περιηγητές, Νομπελίστες διανοουμένους, μέχρι τον Γεώργιο Σεφέρη και τον Νίκο Καζατζάκη, τις Βάσσες Φιγαλείας ενώ πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην Ιστορική Ανδρίτσαινα, ή αλλιώς «Πέτρινη Πολιτεία»… Η ανταπόκριση – μελών και φίλων-στην πρόσκληση της ΙΛΕΑ ήταν ενθουσιώδης, όπως φάνηκε από την μεγάλη συμμετοχή, καθώς ευνόησε και ο καλός καιρός. Η διαδρομή είναι, πράγματι κουραστική και μεγάλη, αλλά η «αποζημίωση» την εκμηδενίζει…΄΄. Σημειώνεται ότι η ΙΛΕΑ είχε πραγματοποιήσει και στο παρελθόν την ίδια εκδρομή, με επίσκεψη και στα ιστορικά χωριά Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Βυτίνα η οποία όμως τότε ήταν διήμερη.
Οι εκδρομείς έμειναν έκθαμβοι!
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου της ΙΛΕΑ, ΄΄οι εκδρομείς έμειναν έκθαμβοι στη θέα του Ιερού τεμένους του Επικουρίου Απόλλωνα, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 1.130 μέτρων, μέσα στο δάσος, επάνω σε ένα βραχώδες ξέφωτο του Λύκαιου όρους, εκεί όπου η Ρέα γέννησε και «έκρυψε» τον Δία, για να μη τον «καταβροχθίσει» ο πατέρας του ο Κρόνος… Ο ναός, τεράστιος, ίδιος με τον Παρθενώνα, αφού τον έχτισε και αυτόν ο ίδιος αρχιτέκτονας, ο Ικτίνος, περί το 480 π.Χ. Άρχισε να ανασκάπτεται από τον αρχαιολόγο Καββαδία, περί το 1937, αλλά ήταν γνωστός στους αρχαιολόγους και περιηγητές πολύ πιο νωρίς, ενώ συλήθηκε από Άγγλους αρχαιολόγους το 1812, όπως και ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του εκτίθενται και αυτά στο Βρετανικό Μουσείο… Σήμερα, ο ναός, «Ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου», όπως αποκαλείται, προστατεύεται από ένα ειδικό σκέπαστρο, με ενέργειες της αείμνηστης Μελίνας, για να μη εκτίθεται στις διαβρωτικές συνθήκες του περιβάλλοντος, λόγω υψομέτρου, κ.λπ., ενώ συνεχίζονται εδώ και χρόνια, οι εργασίες συντήρησης΄΄. Στη συνέχεια οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας, όπου τους περίμεναν πολλές εκπλήξεις! Και τι δεν αντίκρισαν εκεί: Ο, τι μπορεί να φανταστεί κανείς… ΄΄Το κτίριο τριώροφο πέτρινο, πανύψηλο, με μία είσοδο μεγαλοπρεπή, με κελάρια με βαγένια τεράστια… Στον πρώτο όροφο υπνοδωάτια, γραφεία, χειμερινό με τζάκι, εικονοστάσια, σταυροί, στολές, σερβίτσια, σκεύη, κοσμήματα… Στον δεύτερο όροφο, σαλόνια, με επίσημα ενδύματα, χρυσαφικά, κεντήματα παντός τύπου, κ.λπ., όλα σε προθήκες φυλαγμένα και συντηρημένα και όλα δωρεές των Ανδριτσάνων (πρόκειται για το αρχοντικό της ιστορικής οικογένειας εμπόρων της Σμύρνης Γεωργίου Κανελλοπούλου, το οποίο δώρισε η αείμνηστη Γαληνή Κανελλοπούλου, με όλους τους θησαυρούς της οικογένειας που περιείχε)΄΄, ανέφερε ακόμη η κ. Μπεντεβή.
Οι πλούσιοι που… άφησαν κάτι στον τόπο τους
Και δεν έμεινε, παρά ελάχιστος χρόνος για μια «εν τάχει» περιδιάβαση στους πέτρινους δρόμους με τα υπέροχα πέτρινα αρχοντικά, όπου θαύμασαν τον μαρμάρινο ανδριάντα του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, του Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου, καθώς και την προτομή του πολιτικού Αθανασίου Κανελλοπούλου στην πλατεία. ΄΄Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, από την Ανδρίτσαινα, ήταν, μαζί με τον Ξάνθο, τον Τσακάλωφ και τον Σκουφά, συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας! Και απετέλεσε την Διπλωματική μου εργασία, στο Ιστορικό τμήμα της Φιλοσοφικής, καθώς η Ανδρίτσαινα είναι ο τόπος καταγωγής μου΄΄, αναφέρει ακόμη η πρόεδρος της ΙΛΕΑ, προσθέτοντας: ΄΄Ο Αγαθόφρων Νικολόπουλος, ήταν αυτός, που δώρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την τεράστια συλλογή βιβλίων του – καθ ότι μανιώδης συλλέκτης- για να δημιουργηθεί η Βιβλιοθήκη και πέθανε πάμπτωχος… ενώ ήταν πλούσιος, γιος εμπόρου Ανδριτσάνου, που πλούτισε στη Σμύρνη. Εδώ στον τόπο μας, τόσοι και τόσοι πλούσιοι… δεν ξέρουμε να δώρισαν κάτι…΄΄.
Οι εκδρομείς δεν κατάφεραν να επισκεφθούν την περίφημη Βιβλιοθήκη, την πιο μεγάλη, μετά την Εθνική και την πιο σημαντική της Ελλάδας, ωστόσο δεν λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα… Έτσι, δεν μένει, παρά να επαναληφθεί η εκδρομή. Άλλωστε η ΙΛΕΑ έχει αποδείξει πως εκδράμει μόνο σε πολύ σημαντικούς προορισμούς…