background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια… σώζει την παρτίδα στην κατακόρυφη πτώση παραγωγής κρασιού

ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ

«Άμυνα» στην κατακόρυφη πτώση της παραγωγής κρασιού φαίνεται να κρατά η Αιγιάλεια καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν προκάλεσαν τόσο μεγάλη ζημιά στη φετινή παραγωγή σταφυλιού όσο σε άλλες περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά, η πτώση για την περιοχή υπολογίζεται στο 30% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν σε όλη τη χώρα αγγίζει το 45%. Το γεγονός ότι η Αιγιάλεια υπερτερεί έναντι άλλων περιοχών πάντως, αποδεικνύεται και μέσα από τη δραστηριότητα των μικρότερων οινοποιείων αλλά και από την εταιρεία «Cavino» που αναδείχθηκε η μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανική εταιρεία της χώρας.

Κύριος παράγοντας για τη μείωση στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες, σύμφωνα με τον OIV. Ειδικά για την Ελλάδα, παράγοντες της εγχώριας αγοράς αποδίδουν επιπλέον τη μεγάλη μείωση στο υψηλό κόστος παραγωγής και στην έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή και επεξεργασία. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι υπήρξαν περιοχές στις οποίες δεν έγινε συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων σταφυλιών σε πολλούς αμπελώνες, επειδή δεν υπήρχαν επαρκή εργατικά χέρια.

Πτώση 30%

Στην Αιγιάλεια, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στo Protionline.gr ο οινολόγος, οινοποιός και ιδρυτής της «Οινοφόρος» Άγγελος Ρούβαλης, ΄΄η κατάσταση είναι μεν καλύτερη σε σύγκριση με το σύνολο πανελλαδικά ωστόσο και σε τοπικό επίπεδο καταγράφεται πτώση της τάξεως του 30%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε άσχημη άνοιξη με πολλές βροχές και χαλαζοπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό δε πως οι βροχές προκάλεσαν και ασθένειες, ακόμη και περονόσπορους σε άλλες περιοχές. Ο δεύτερος λόγος απώλειας της παραγωγής είναι οι καύσωνες του Αυγούστου΄΄.

«Ώθηση» από τα ορεινά

Από την άλλη, ο κ. Ρούβαλης έθιξε και το γεγονός ότι η Αιγιάλεια χρόνια τώρα παρουσιάζει μειωμένες επιδόσεις κρασιού, κάτι που, όπως ανέφερε, συμβαίνει και με τη σταφίδα σε μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης, παρατήρησε ότι επηρεάστηκε και η ποιότητα ωστόσο επισήμανε το γεγονός ότι η Αιγιάλεια πλεονεκτεί καθώς για άλλη μία φορά η ορεινή ζώνη έδειξε πως μεγάλες δυνατότητες. ΄΄Εκεί είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα και αυτό συνετέλεσε στο να επηρεαστεί η περιοχή λιγότερο από τις κλιματολογικές συνθήκες από όλες τις άλλες τις αμπελοοινικές ζώνες της Ελλάδας. Μάλιστα τα ποιοτικά της αποτελέσματα ήταν ισοδύναμα με άλλες χρονιές κι αυτό το είδαμε στην πράξη, αλλά και στα αναλυτικά στοιχεία όπως οξύτητες, βαθμοί κ.λπ.΄΄, πρόσθεσε.

Δεν επιτρέπουν τις φυτεύσεις…

Παράλληλα, ο κ. Ρούβαλης έκανε αναφορά και στη μειωμένη και μη επαρκή ποσότητα παραγωγής κρασιού της χώρας, με αποτέλεσμα να γίνεται εισαγωγή «χύμα» κρασιού από Ιταλία από Βαλκάνια. ΄΄Παρότι δηλαδή έχουμε ένα ποιοτικό άλμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ποσοτικά το αμπέλι έχει μειωθεί δραματικά. Το πρόβλημα αυτό δεν επιλύεται διότι δεν επιτρέπονται και οι φυτεύσεις. Ειδικά οι ορεινές περιοχές που κάνουν ποιότητα αμπελώνα και πλεονεκτούν στην ποιότητα γιατί «αντιστέκονται» στις κλιματικές αλλαγές, θα έπρεπε να δίνονται κίνητρα για φυτεύσεις και όχι να ισχύουν απαγορεύσεις΄΄.

Η πτώση παραγωγής δεν «τρομάζει» την πρωταθλήτρια «Cavino»

Για το θέμα της μείωσης παραγωγής αλλά και για το πώς θα αντιμετωπίσει τη λιγότερη πρώτη ύλη, η μεγαλύτερη πλέον οινοποιητική βιομηχανική εταιρεία της χώρας, η «Cavino», μίλησε στo Protionline.gr ο ιδιοκτήτης της, Γιάννης Αναστασίου.

Όπως είπε, ΄΄υπάρχει αυτή η πτώση παραγωγής και είναι από 30% έως 50%, ανάλογα την περιοχή και υπάρχει και στην σταφίδα απ’ όσο γνωρίζουμε. Σαφώς και μας επηρεάζει το γεγονός ότι έχουμε λιγότερη πρώτη ύλη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα παράξουμε λιγότερο. Θα κοιτάξουμε να επωφεληθούμε από αποθέματα που έχουμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της χρονιάς. Θα «πατήσουμε» πάνω σε άλλες χρονιές γιατί πάντα υπάρχει στοκ στην επιχείρηση. Δεν δουλεύουμε μόνο με την παραγωγή της εκάστοτε χρονιάς αλλά έχουμε και από προηγούμενες΄΄.

Σημειωτέον ότι η «Cavino» βρίσκεται στην κορυφή των οινοποιητικών εταιρειών της χώρας από άποψη οικονομικών δεδομένων. Τα αποτελέσματα της χρήσης του 2022 που ανήρτησε η Cavino στο ΓΕΜΗ, δείχνουν πως ο κύκλος εργασιών του Ομίλου (Cavino, Μέγα Σπήλαιο ΙΚΕ, Ελληνικό Τσίπουρο, Μπαμπατζίμ) έφθασε τα 30,83 εκατ. ευρώ, από 25,94 εκατ. ευρώ το 2021, πραγματοποιώντας αύξηση 12%. Από τον κύκλο εργασιών της περασμένης χρήσης, τα 20,6 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν εξαγωγές των προϊόντων σε χώρες κυρίως της ΕΕ, ποσοστό 67% επί του συνόλου. Το υπόλοιπο 33% ήταν από πωλήσεις στην εγχώρια αγορά. Τα EBITDA του Ομίλου αυξήθηκαν 18% σε σχέση με το 2021 και έφθασαν τα 3,21 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Επίσης, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9%, στα 1,65 εκατ. ευρώ, από 1,51 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Ερωτηθείς για το πώς επιτεύχθηκε μία τόσο ανοδική πορεία, ο κ. Αναστασίου τόνισε στo Protionline.gr: ΄΄Είναι αποτέλεσμα πορείας πολλών χρόνων, τουλάχιστον μίας εικοσαετίας εντατικών προσπαθειών. Ο αθλητής πρέπει να προετοιμαστεί για να γίνει πρωταθλητής κι αυτό κάναμε κι εμείς΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr