ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΖΗΤΑ Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διάσταση απόψεων αναφορικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χαρακτηρισμένων ως κατολισθήσιμων οικισμών της Αιγιάλειας, παρατηρήθηκε στην προχθεσινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας. Από τη μία ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Χριστόπουλος επέμεινε πως οι γεωλογικές μελέτες που πρέπει να γίνουν, περιλαμβάνονται στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που προκηρύχθηκαν ξανά, από την άλλη ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος που έθεσε το θέμα, υπεραμύνθηκε της άποψης ότι ο δήμος πρέπει να φροντίσει ώστε να γίνουν ξεχωριστές γεωλογικές μελέτες ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος των κατολισθήσιμων οικισμών ο κ. Ταξιαρχόπουλος ξεκίνησε την εισήγησή του με μία ιστορική αναδρομή λέγοντας πως από το 1964 έως το 1975 υπήρχε μία πολιτική μεταφοράς των ορεινών και ημιορεινών οικισμών σε νέους οικισμούς πιο οργανωμένος κοντά σε αστικούς ιστούς, δηλαδή κοντά σε πόλεις. Στην περιοχή μας τέτοιοι οικισμοί είναι το Πανόραμα και το Μεσσηνέζη, όπως είπε.
Οικισμοί… δέσμιοι ενός ανυπόστατου χαρακτηρισμού
Η δικαιολογία του κράτους, εκμεταλλευόμενο και τους σεισμούς του 1965 και του 1967, ήταν ότι οι οικισμοί αυτοί εμφάνιζαν γεωλογικά προβλήματα κατολισθήσεων χωρίς να υπάρχει όμως κάποια εμπεριστατωμένη γεωλογική μελέτη. Στους κατοίκους των οικισμών αυτών δόθηκαν οικόπεδα στους νέους οικισμούς τα οποία αποπληρώθηκαν έντοκα από τους ιδιοκτήτες. Στην Αιγιάλεια κρίθηκαν κατολισθήσιμοι και μεταφερόμενοι, 28 οικισμοί από συνολικά 74. Εν τω μεταξύ, από τους 28 ελάχιστοι παρουσιάζουν κατολισθητικά φαινόμενα και μάλιστα μακριά από τις κατοικημένες περιοχές…
Ο Σύλλογος Μηχανικών κατάφερε την ψήφιση δύο νόμων για την άρση του χαρακτηρισμού
Όπως εξήγησε ο κ. Ταξιαρχόπουλος, οι υπουργικές αποφάσεις του 1968 δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ, οι κάτοικοι αυτών των οικισμών παρέμειναν στα σπίτια τους, πουλήθηκαν οικόπεδα, χτιστήκαν οικοδομές, έγιναν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, ξενοδοχειακές μονάδες, δόθηκαν δάνεια αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, ωστόσο μετά από ερώτημα της Περιφέρειας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ στην αντίστοιχη υπηρεσία της διεύθυνσης οικισμού, ήρθε ένα απαντητικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο απαγορευόταν η έκδοση οικοδομικών αδειών σε όλους τους κατολισθήσιμους οικισμούς, με αποτέλεσμα τα οικόπεδα που βρίσκονταν εντός αυτών να μην μπορούν να οικοδομηθούν αλλά οι ιδιοκτήτες τους να φορολογούνται. Από τότε ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας έκανε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια με μοναδική βοήθεια από τον Κώστα Σπηλιόπουλο και πέτυχε την έγκριση δύο νόμων, τον νόμο 4258/2014 και τον νόμο 4602/2019 για την άρση των κατολισθήσεων οικισμών, καταφέρνοντας δηλαδή να ξεμπλοκάρει νομικά το πρόβλημα.
Πρέπει να αποδειχθεί μέσω γεωλογικών μελετών
΄΄Σύμφωνα με τους νόμους αυτούς η δημοτική αρχή έπρεπε από το 2019 να υποβάλει μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας για τον αποχαρακτηρισμό των κατολισθήσιμων οικισμών στην Περιφέρεια. Με τον κ. δήμαρχο, σαν Σύλλογος Μηχανικών είχαμε κάνει από το 2019 τουλάχιστον τρία ραντεβού για το θέμα, του δώσαμε ό,τι στοιχεία είχαμε, την συνεργασία που είχαμε με το πανεπιστήμιο των Πατρών και με ομάδα Γεωλόγων, καθώς και ενδεικτικό κοστολόγιο για τη σύνταξη των γεωλογικών μελετών περίπου 100.000 €. Ένα νούμερο το οποίο είναι υλοποιήσιμο για τα δεδομένα του Δήμου μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα… Πώς μιλάτε κ. δήμαρχε για ανάπτυξη όταν από το 2019 δεν έχετε κάνει το παραμικρό για το χρονίζον και τόσο σημαντικό αυτό θέμα, όταν οι μισοί από τους οικισμούς του Δήμου μας δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν οικοδομικά ενώ παράλληλα οι ιδιοκτήτες τους φορολογούνται;΄΄, είπε ο κ. Ταξιαρχόπουλος προσθέτοντας: ΄΄Επίσης μην εμπλέκετε τις γεωλογικές μελέτες καταλληλότητας που πρέπει να υλοποιήσει ο Δήμος για την άρση των κατολίσθηση μόνο με αυτές που περιλαμβάνονται στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια τα οποία θα αργήσουν πολύ να υλοποιηθούν και μπορεί να μη γίνουν καθόλου. Η διαδικασία για τις γεωλογικές μελέτες για τον αποχαρακτηρισμό των 28 οικισμών είναι πλέον γνώριμη από το 2019 και πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί για το συμφέρον των δημοτών και κατ’ επέκταση όλου του Δήμου΄΄.
Ο Κώστας Σπηλιόπουλος έκανε λόγο για μοναδικότητα του προβλήματος θεωρώντας ότι ΄΄είναι εύκολο να εξοικονομήσουμε πόρους και από το Πράσινο Ταμείο και από την Περιφέρεια εάν υποστηρίξουμε το αίτημα΄΄, όπως είπε. Όσον αφορά αυτό που είπε ο αντιδήμαρχος για τα σχέδια είπε πως όλα συνοδεύονται από γεωλογικές μελέτες. ΄΄Δεν ξέρω αν στα πλαίσια αυτά μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου μας και επειδή εδώ έχει μία ιδιαιτερότητα και κοινωνική προέκταση, πρέπει να διεκδικήσουμε κάτι ξεχωριστά και όχι στα πλαίσια του τοπικού χωροταξικού προγράμματος το οποίο δεν είναι μεγάλο καθώς έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε εάν θέλουμε πραγματικά να οργανώσουμε χωροταξικά τον Δήμο μας σωστά΄΄, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Αν επιλυθεί το θέμα θα ξεμπλοκάρουν 150 άδειες…
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Γιόβας χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα του Δήμου, τονίζοντας πως μπλοκάρει όλο τον κλάδο της οικοδομής στη μισή Αιγιάλεια, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πολλά προβλήματα. ΄΄Υπάρχουν άδειες κατατεθειμένες στην Πολεοδομία που δεν μπορούν να προχωρήσουν εξαιτίας αυτού του προβλήματος, μιλάμε για έναν όγκο εργασιών 150 αδειών που όταν θα επιλύσουμε το πρόβλημα θα δώσουν ζωή και δουλειά σε πολύ κόσμο. Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα λόγω του θέματος όπως για παράδειγμα το ότι όποιος έχει κάνει αίτηση για σεισμοδάνειο να μην μπορεί να λάβει. Επίσης άνθρωποι που έχουν αγοράσει και επενδύσει στην περιοχή αναρωτιούνται αν έχει αξία το ακίνητό τους ή μήπως όντως υπάρχει θέμα κατολισθήσεων κάτι που όμως ξέρουμε πως δεν ισχύει. Πρέπει να δοθούν τα χρήματα για τις μελέτες άμεσα΄΄, είπε ο κ. Γιοβάς . Ο Χρήστος Γούτος συμπλήρωσε πως είχε την αίσθηση ότι επρόκειτο για πολύ μεγαλύτερο ποσό για τις μελέτες και τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει σχετική χρηματοδότηση.
Οι ενέργειες της δημοτικής αρχής και η αδυναμία χρηματοδότησης για ξεχωριστές μελέτες
Απαντώντας, ο κ. Χριστόπουλος είπε πως κατά καιρούς έχουν γίνει ημερίδες από βουλευτές, ιδίως προεκλογικά, που αναφέρουν ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο όμως δεν έχει προχωρήσει το παραμικρό. ΄΄Έχουν γίνει κάποιες επαφές με το Πανεπιστήμιο είχε προσπαθήσει και η Περιφέρεια να μας χρηματοδοτήσει όμως εγώ θα σταθώ στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία είναι ένα «εργαλείο» για το οποίο καταθέσαμε και επιλεγήκαμε. Και μπορεί να ακυρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός λόγω μεγάλης έκπτωσης ωστόσο στις 18 Δεκεμβρίου 2023 ξαναπροκηρύχθηκε το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου μας. Μέσα στο έργο αυτό -που στην πρώτη προκήρυξη είχε το πόσο 1.856.000 και στη δεύτερη αυξήθηκε σε 2.100.000 ευρώ – περιλαμβάνονται γεωλογικές μελέτες. Μάλιστα στην πρώτη προκήρυξη προβλέπονταν 256.000 ευρώ και τώρα έχουν γίνει 331.000 ευρώ. Και επειδή η Πολεοδομία έχει κάνει σωστή ενημέρωση, το τεχνικό δελτίο του προγράμματος, το οποίο «τρέχει» το Τεχνικό Επιμελητήριο, αναφέρει ότι οι οικισμοί αυτοί θα πρέπει να μελετηθούν από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη τα πορίσματα τα μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας για την αξιολόγηση των οικιστικών αναγκών και τον σχεδιασμό νέων υποδοχέων΄΄.
«Εργαλείο» το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
΄΄Άρα έχουμε προσπαθήσει όλοι μας και ο Σύλλογος Μηχανικών και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και εμείς. Όμως πλέον το εργαλείο για να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα είναι το τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο΄΄, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος ενώ απαντώντας στα όσα αναφέρθηκαν περί χρηματοδότησης του έργου ξεχωριστών γεωλογικών μελετών, τόνισε πως η Περιφέρεια θα απέρριπτε ένα τέτοιο αίτημα, λέγοντας: ΄΄Αν ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο, πέρα από το Τ.Π.Σ., εκτιμώ ότι θα βρούμε εμπόδιο΄΄.
Να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει ερώτηση για την ίδια συνεδρίαση και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κυριακόπουλος.