ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Ένα εντυπωσιακό όσο και περίεργο θέαμα δημιούργησε η φύση, προσθέτοντας λίγο κίτρινο ανά σημεία, στο μπλε της θάλασσας. Η εικόνα ξένισε πολλούς και κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι το φαινόμενο μπορεί να συνδέεται με την παρουσία φυτοπλαγκτόν.
Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για τη γύρη από τα πεύκα που όχι μόνο δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά ώθησε πολλούς να παρατηρούν τη φύση να «παιχνιδίζει» ανακατεύοντας τα χρώματα.
Το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι νέο και παρατηρείται κάθε χρόνο όσο οι καιρικές συνθήκες την άνοιξη… συγχέονται. Πολύ δε περισσότερο φέτος όπου οι θερμοκρασίες του Απριλίου… θύμισαν Ιούνιο. Όπως εξηγεί στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Νίκος Καραΐσκος, ΄΄από την αύξηση της θερμοκρασίας των προηγούμενων ημερών, υπήρξε μία υπερδιέγερση στα φυτά και άρχισε να παράγεται η γύρη η οποία με τον αέρα κατέληξε στη θάλασσα.
Τα ρεύματα της θάλασσας και τα κύματα μετέφεραν την γύρη προς τα έξω, στις παραλίες κι έτσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο, μεγάλες ποσότητες γύρης να κατακλύζουν τις ακρογιαλιές. Σαφώς η γύρη είναι αθώα και αβλαβής και προέρχεται κυρίως από τα μεσογειακά πεύκα. Μπορεί επίσης να είναι κόκκοι γύρης από και από ελιά. Επειδή η γύρη δεν βυθίζεται, ήταν εμφανής στην επιφάνεια της θάλασσας. Με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών το φαινόμενο δεν υφίσταται πλέον΄΄.
Ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ακόμη πως δεν επρόκειτο για πλαγκτόν καθώς το χρώμα του είναι συνήθως καφέ- ροζ και όχι κίτρινο.
Συμφωνία για ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων
Η προστασία της φύσης και η ανακύκλωση υλικών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για τον αντιδήμαρχο, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εισηγήθηκε μία συνεργασία που θα αποφέρει μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος στον δήμο και θα διευκολύνει τα νοικοκυριά. Πρόκειται για συμφωνητικό συνεργασίας με εταιρεία για τη διαχείριση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, στο πλαίσιο της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στον Δήμο Αιγιαλείας.
Ερωτηθείς σχετικά από τo Protionline.gr, είπε πως ΄΄τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια έχουν βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον όταν καταλήγουν στις αποχετεύσεις: ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα (δηλαδή το πόσιμο νερό), εμποδίζουν την επεξεργασία των λυμάτων, φράζουν τις σωληνώσεις και προκαλούν δυσάρεστες οσμές. Η λύση για την ορθή διαχείριση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων είναι η ενεργειακή τους αξιοποίηση, καθώς μπορούν να μετατραπούν σε βιοντίζελ με απλή χημική διεργασία. Προχωράμε έτσι σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία για τη συλλογή οικιακών ελαίων. Θα τοποθετηθούν ειδικά κουτιά σε διάφορα σημεία του δήμου μας (εξήντα συνολικά) εκεί όπου οι κάτοικοι θα ρίχνουν τα έλαια που δεν χρησιμοποιούν. Η εταιρεία θα τα παίρνει θα τα επεξεργάζεται και θα τα μετατρέπει σε βιοντίζελ΄΄. Στο ερώτημα εάν ο δήμος θα επωφεληθεί και οικονομικά από τη διαδικασία, ο αντιδήμαρχος είπε ότι προβλέπεται ένα ποσό και θα χρηματοδοτείται η καμπάνια που θα γίνει ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων.