ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΕΩΣ 4.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εν αναμονή της πληρωμής των παγίων προκαταβολών βρίσκονται οι πρόεδροι των 73 κοινοτήτων του δήμου Αιγιαλείας, εντός της εβδομάδας. Το Πάσχα πλησιάζει, η αντιπυρική περίοδος ξεκινά σε μία εβδομάδα και τα έξοδα ώστε να καλλωπιστεί και προπάντων να θωρακιστεί η εκάστοτε κοινότητα, μοιάζουν δυσβάσταχτα για τα κοινοτικά συμβούλια, που δεν έχουν άλλους πόρους. Ως προς το ύψος της παγίας, προσδιορίστηκε από τη Δημοτική Επιτροπή και ανέρχεται μέχρι 4.000 ευρώ για κάθε κοινότητα. Καθορίζεται δε, ανάλογα με τον πληθυσμό της.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου, η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε τη σύσταση παγίας προκαταβολής του δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2024, σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού. Με την απόφαση αυτήν ορίστηκαν: α) Οι δαπάνες που θα αντιμετωπισθούν από την πάγια προκαταβολή και το ύψος τους, στα όρια των πιστώσεων που έχουν εγγραφεί στους οικείους κωδικούς αριθμούς του προϋπολογισμού. β) Το ποσό της προκαταβολής, που δεν μπορεί να υπερβαίνει για τις Κοινότητες πληθυσμού μέχρι 2.000 κατοίκους το ποσό των χιλίων ευρώ 1.000 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες Κοινότητες και τους Δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, το ποσό των 2.000 ευρώ. Για Δήμους με πληθυσμό από 10.001 μέχρι 30.000 κατοίκους, το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ 4.000 ευρώ και για Δήμους άνω των 30.001 κατοίκων το ποσό των 6.000 ευρώ.
Η διαδικασία
Ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της Κοινότητας, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών από την αρμόδια λογιστική υπηρεσία, εκδίδει ισόποσα χρηματικά εντάλματα σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού για κάθε δαπάνη. Τα χρηματικά εντάλματα εκδίδονται στο όνομα του δικαιούχου και σημειώνεται σε αυτά ότι η πληρωμή έγινε από την πάγια προκαταβολή. Για τις προμήθειες, τις εργασίες και τις μεταφορές, που πληρώνονται από την πάγια προκαταβολή, αξίας μέχρι 400 ευρώ, δεν απαιτείται η τήρηση των διαδικασιών ανάθεσης που προβλέπει η ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία ούτε η σύνταξη μελέτης ή τεχνικών προδιαγραφών. Τα ποσά της πάγιας προκαταβολής κατατίθενται σε πιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε λογαριασμούς ειδικού σκοπού, που ανήκουν στον οικείο δήμο, μετά από πρόταση των υπολόγων διαχειριστών και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο πληθυσμός του Δήμου Αιγιαλείας ανέρχεται σε 49.872 κατοίκους. Στον προϋπολογισμό του έτους 2024, έχει εγγραφεί πίστωση για την παροχή παγίας προκαταβολής ποσού 111.000 €. Με βάση τα παραπάνω αποφασίστηκε η σύσταση παγίας προκαταβολής του Δήμου, ποσού 4.000 €.
Η συνεργασία των προέδρων με τους αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες του δήμου, είναι σε καλό επίπεδο, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι από αυτούς και σε πολλά σημεία των κοινοτήτων έχουν γίνει παρεμβάσεις με μέριμνα του δήμου, ωστόσο τα αιτήματα των προέδρων είναι πάρα πολλά, όσες δηλαδή και οι ανάγκες ενός τόσο μεγάλου σε έκταση δήμου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πρόεδροι επιθυμούν υψηλότερη οικονομική ενίσχυση, ούτως ώστε να ιεραρχούν τις ανάγκες και να έχουν τη δυνατότητα να δίνουν οι ίδιοι λύσεις.
Τα μεγάλα χωριά έχουν… κατανόηση και ανάγκες
Η Τέμενη είναι το έκτο σε μέγεθος χωριό της Αιγιάλειας και σε έκταση και σε κατοίκους. Ο νέος πρόεδρός της, Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, αναφέρει πως σε ειδικές περιστάσεις ο δήμος στέλνει συνεργεία για καθαρισμό- κοπή χόρτων κ.ο.κ. πλην όμως επισημαίνει πως η κοινότητά του έχει μεγάλες ανάγκες. ΄΄Έχουμε καλή συνεργασία και με τον κ. Βούλγαρη που είναι αρμόδιος για την αγροτική οδοποιία και με τον κ. Καραΐσκο που έχει τον τομέα της Καθαριότητας. Μας διαβεβαίωσαν πως μετά το Πάσχα θα μας στείλουν συνεργεία, δεδομένων των αναγκών που υπάρχουν τώρα και μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, σε άλλες περιοχές εκεί όπου, ενδεχομένως προέχει η διάνοιξη δρόμων για να περνούν πυροσβεστικά οχήματα κ.λπ. Αντιλαμβανόμαστε το «βάρος» ωστόσο και στη δική μας κοινότητα είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν΄΄, είπε ο κ. Λουκόπουλος, ερωτηθείς από το Protionline.gr. Ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η κοινότητα μέχρι τώρα, αφού από την αρχή του έτους δεν έχει υπάρξει χρηματοδότηση, ο νέος πρόεδρος αναφέρει: ΄΄Έχουμε βάλει κάποιους στόχους για την κοινότητά μας και έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό. Πέρα από το ότι όλοι συνεισφέρουμε όσο μπορούμε, έχουμε την εμπιστοσύνη κάποιων ανθρώπων να μας συνδράμουν στο έργο μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η παγία δεν είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη΄΄.
Η πρόταση του Ανδρέα Παπαγεωργίου
Ένας πρόεδρος με πολλά χρόνια εμπειρίας, ο Ανδρέας Παπαγεωργίου της κοινότητας Σελινούντα, επισημαίνει στo Protionline.gr αναφορικά με τις παγίες: ΄΄Σαφώς η παγία προκαταβολή είναι μία βοήθεια, όμως ισχύουν κάποιοι περιορισμοί που περισσότερο μας «δένουν τα χέρια». Το γεγονός, δηλαδή, ότι πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε εργολάβους, να κοπεί ΦΠΑ και να γίνουν οι εργασίες σε ημέρες αργιών, μας δημιουργεί πρόβλημα. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τις αποφάσεις του δήμου. Ο νόμος προβλέπει ότι τα ποσά των παγίων πρέπει να διατίθενται για έκτακτες και επείγουσες ανάγκες τις ημέρες που δεν λειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες΄΄. Ως προς το ύψος των προκαταβολών, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως με βάση τα περσινά δεδομένα, η κοινότητά του είχε λάβει 2.000 ευρώ τον χρόνο.
΄΄Αν εξαιρέσουμε τον ΦΠΑ, μένουν 1.500 ευρώ, χρήματα που βεβαίως δεν επαρκούν΄΄, είπε και κατέθεσε τη δική του πρόταση: ΄΄Η λύση, κατά τη γνώμη μου, είναι μία: Τα χωριά να έχουν τον δικό τους προϋπολογισμό και να μην καταθέτουν οι πρόεδροι προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Να υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του δήμου π.χ. 1,4 εκατ. ευρώ για τις κοινότητες, για έργα και παρεμβάσεις και να λαμβάνουν π.χ. 20.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα να μην τα έχει στα χέρια του το κοινοτικό συμβούλιο. Να ανατίθεται το έργο από τον πρόεδρο, να εκτελείται, να φωτογραφίζεται το πριν και το μετά, να κόβεται το τιμολόγιο και ο εργολάβος να πληρώνεται από τον δήμο΄΄. ΄΄Θεωρώ πως με αυτό τον τρόπο θα γίνονται τα έργα που χρειάζονται οι κοινότητες με διαφάνεια και θα βελτιωθεί αισθητά και η εικόνα των χωριών και η καθημερινότητα των κατοίκων΄΄, κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.