background img
banner
banner

Αγωγές για τις «ψαλιδισμένες» αποζημιώσεις

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ 2023 ΣΕ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΕΛΙΑ

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια που προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο υπολογίστηκε η αποζημίωση σταφιδοπαραγωγών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του περασμένου καλοκαιριού και την ακαρπία της ελιάς, με τις πληροφορίες του Protionline.gr να μιλούν για «κύμα» από αγωγές και εξώδικα από καλλιεργητές που έμειναν, στην κυριολεξία, στα… κρύα του λουτρού.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις με μηδενικές πληρωμές ή αποζημίωση το ανώτερο στο 20% της παραγωγής σε σταφίδα και ελιά, έχουν κατατεθεί δεκάδες ενστάσεις παραγωγών από τις Δημοτικές Ενότητες σε Αίγιο και Συμπολιτεία.

Το πρόβλημα εστιάζεται σε τέσσερις κοινότητες, σε Δάφνες, Αχλαδιά, Μελίσσια και Τούμπα όπου ήδη έχουν κατατεθεί τα πρώτα εξώδικα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν πάνω από 50 αγωγές καλλιεργητών.

Σύμφωνα με τον Κώστα Γιάχο, γραμματέα του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, «πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν υποστεί πραγματική ψυχρολουσία το τελευταίο διάστημα με τις μηδενικές αποζημιώσεις στα πορίσματα ζημιάς στη φυτική παραγωγή από τον ΕΛΓΑ».

Όπως αναφέρει, «οι ενστάσεις είναι αδύνατο να παράξουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς που αδικήθηκαν, τουλάχιστον μέσα στο επόμενο εξάμηνο, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση, σε μια περίοδο που οι καλλιεργητές καλούνται να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα της προετοιμασίας για την φετινή συγκομιδή για την οποία υπάρχει επίσης σοβαρή ανασφάλεια εξ αιτίας των κλιματικών συνθηκών».

Όπως έχει ήδη καταγγελθεί, σε κάποιες περιοχές δόθηκαν αποζημιώσεις πάνω από 50% της ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί ενώ, σε άλλες περιοχές, δεν αποζημιώνεται κανονικά σχεδόν κανείς.

«Υπάρχει μια κατάφορη αδικία, παραγωγοί σε κάποιες περιοχές να αποζημιώνονται κανονικά και σε διπλανές καλλιέργειες να μην καταγράφεται ζημιά» αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος. Αυτή την περίοδο νομικοί συγκεντρώνουν δικαιολογητικά, από περιόδους παλαιότερης συγκομιδής, πριν το 2023, προκειμένου να υπάρξει αντιπαραβολή με την ζημιά που υπέστησαν πέρυσι, χωρίς τελικά να αποζημιωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», την Πέμπτη που μας πέρασε 16 Μαΐου προχώρησε στη δεύτερη κατά σειρά συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, καταγγέλλοντας ότι, «μετά από μια καταστροφική χρονιά με ζημιογόνα αίτια που είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθεί πάνω από το μισό της παραγωγής, ο ΕΛΓΑ αποδέχθηκε εκτιμήσεις στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς, μόνο σε λίγους, στρέφοντας τον έναν παραγωγό ενάντια του άλλου!»

«Η πλειονότητα των πορισμάτων καταγράφουν αδικαιολόγητα χαμηλές ζημιές έως20 % ενώ αγροκτήματα με μεγάλες καταστροφές, έως 60%, γειτνιάζουν με αυτά» ανέφερε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας. Παραγωγοί πάντως από περιοχές όπως τα Κουνινά έλαβαν κανονικά τις πληρωμές τους.

“Συνδεμένη’ και “Οικολογικά Σχήματα”

Το κλίμα είναι γενικά βαρύ καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξε και το «ψαλίδι» από 40-60% στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ σε καλλιεργητές για την ‘συνδεδεμένη ενίσχυση’ της σταφίδας και τα ‘οικολογικά σχήματα’.

Πιο αργά και ψαλιδισμένη κατά 40% περίπου δόθηκε φέτος η ‘συνδεδεμένη ενίσχυση’ στη σταφίδα ενώ έως και 50% έχουν περικοπεί πλέον τα χρήματα στα ‘οικολογικά σχήματα’. Για την κορινθιακή σταφίδα το 2022 (πληρώθηκε το 2023) το ύψος της έκτακτης στήριξης ήταν 561 ευρώ ανά εκτάριο και για το 2023 (πληρώθηκε πρόσφατα0 η ‘συνδεδεμένη ενίσχυση’ έπεσε στα 369,3 ευρώ ανά εκτάριο.

Υπό επιτήρηση

Στον αγροτικό κόσμο η ανησυχία είναι έντονη μετά και την γνωστοποίηση της είδησης για την απόφαση της Ε.Ε. να θέσει σε επιτήρηση τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκτός από το πρόστιμο πάνω από 280 εκατ. ευρώ που κλήθηκε να καταβάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οργανισμός μπορεί να χάσει την πιστοποίησή του. Το γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση ενόψει της διαδικασίες κατάθεσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ, για την προκαταβολή της ‘βασικής ενίσχυσης’, η οποία θα πρέπει να δοθεί μέσα στο 2024.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr