ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ- ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ
Διαφορετικές απόψεις ως προς το περιεχόμενο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου καταγράφηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής όπου ήρθε προς ψήφιση.
Ενώ η δημοτική αρχή μίλησε για έναν πιο ευέλικτο και σύγχρονο Οργανισμό, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, μετά και την κατάργηση των νομικών προσώπων, η αντιπολίτευση είχε ενστάσεις, κυρίως ως προς το «άνοιγμα» των θέσεων διευθυντών και για υπαλλήλους που δεν είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Παρών και ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων που διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση.
Να σημειωθεί ότι οι δυο σύμβουλοι που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση στη Δημοτική Επιτροπή, Χρήστος Σπηλιωτόπουλος και Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους και καταψήφισαν το σχέδιο του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, το οποίο ωστόσο ούτως ή άλλως θα έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2019 η δημοτική αρχή Καλογερόπουλου έφερε στο προσκήνιο τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο οποίος όμως δεν εφαρμόστηκε για δύο χρόνια περίπου και περιελάμβανε μείωση των διευθύνσεων από 7 σε 5. Περί τα τέλη του ‘21 άρχισε να εφαρμόζεται και έπειτα από προσφυγές υπαλλήλων, ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω των προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεων και αποφάσεων στα αρμόδια τότε όργανα του δήμου, κρίνοντας πως δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία.
O ΟΕΥ επανήλθε λόγω της κατάργησης του Νομικού Προσώπου και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και δεν πρόκειται για συμπληρωματικό αλλά για ολοκληρωτικό νέο Οργανισμό. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής από τον γενικό γραμματέα του δήμου Κώστα Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος ανέλυσε το περιεχόμενό του με ειδική αναφορά στις διαφοροποιήσεις που προβλέπονται, όπως είναι η αύξηση από 5 σε 8 των θέσεων διευθυντών, στις αντίστοιχες διευθύνσεις. Παράλληλα, αυξάνονται και κάποιες θέσεις τμημάτων του Δήμου.
Οι «ενστάσεις» της αντιπολίτευσης
Το μέλος της Δ.Ε. Χρήστος Σπηλιωτόπουλος έκρινε ως αρνητική τη μη σύσταση Τμήματος Δημοτικού Συμβουλίου, κρίνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν απαραίτητο. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο θέμα των διευθυντών. Όπως εξήγησε στo Protionline.gr ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ΄΄η βασική διαφορά των όσων μας παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας, κατά τη δική μου εκτίμηση, είναι ότι όσον αφορά τις διευθύνσεις. Ενώ η Περιφέρεια εγκρίνει και προτρέπει να υπάρχουν Π.Ε. διευθυντές, αυτό εν τούτοις δεν συμβαίνει. Κανονικά η αξιοποίηση των στελεχών γίνεται σύμφωνα με την εκπαίδευση και τα προσόντα τους, όμως από την άλλη, από τις οκτώ θέσεις των διευθύνσεων μόνο οι δύο αφορούν θέσεις Π.Ε. ή Τ.Ε. άρα δεν υπάρχει ισορροπία. Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι σε προκηρύξεις ΑΣΕΠ, τα προσόντα των διαγωνιζομένων είναι συγκεκριμένα και επιλεκτικά. Σε όλο αυτό, εκεί που σαφώς διαφοροποιούμαστε, είναι ότι οι θέσεις των διευθύνσεων θα πρέπει απαραίτητα να είναι Π.Ε. και όχι κάτι άλλο, έστω και αν υπάρχει κατηγορία Τ.Ε. που μπορεί να ελιχθεί και να δουλέψει σε αυτόν τον τομέα. Παρόμοια θέματα, προκύπτουν και σε θέσεις Τμηματαρχών, όπως για παράδειγμα στην Τεχνική Υπηρεσία, όπου υπάρχουν Π.Ε. στην Πολιτική Προστασία με χαρακτηριστικά άλλα. Το ίδιο συμβαίνει και στο Λογιστήριο, που σημαίνει ότι μπορεί να παρατηρηθεί εύκολα να υπάρχουν εργασιακές αρμοδιότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε άτομα΄΄.
Επίσης, ο κ. Ταξιαρχόπουλος στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για δυσαναλογία στην κάλυψη των δέκα Μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς ο δήμος, βάσει του νέου ΟΕΥ, θα προσλάβει δύο αρχιτέκτονες και οι υπόλοιποι θα είναι πολιτικοί μηχανικοί, τονίζοντας πως χρειάζονται περισσότεροι αρχιτέκτονες για τα έργα και τις μελέτες.
Διαμαρτυρία του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων γιατί δεν εκλήθη σε διαβούλευση
Την ίδια στιγμή, κι ενώ οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν το σχέδιο, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Αιγιαλείας διά στόματος του προέδρου του Ανδρέα Τριανταφύλλη, τόνισε πως θα έπρεπε της κατάρτισης του ΟΕΥ θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τον σύλλογο και τους δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι γνωρίζουν άμεσα τα θέματα των δημοτικών υπηρεσιών.
΄΄Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στον Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και αποτελεί… φάουλ η μη έκφρασης γνώμης από μέρους τους σε ένα θέμα που και τους αφορά και γνωρίζουν από πρώτο χέρι΄΄, ανέφερε ο Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, θυμίζοντας πως ΄΄το 2019 ο ίδιος ο δήμαρχος μιλούσε για συγκλήσεις φορέων και κοινή δράση, κάτι που σήμερα σαφώς και δεν πιστοποιείται΄΄.
«Ανοιχτό» σε προτάσεις το σχέδιο
Πάντως, από πλευράς δημοτικής αρχής τονίζεται πως στο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρξουν προτάσεις και ιδέες οι οποίες ενδέχεται να ενσωματωθούν. Επισημαίνουν ακόμη πως μπορεί ο ΟΕΥ να εγκρίθηκε από τη Δ.Ε. ωστόσο δεν είναι απόλυτο το γεγονός ότι αυτή θα είναι η τελική του μορφή. Δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις.
Ως προς τις πιο σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει, θεωρούν την ενσωμάτωση των υποχρεωτικών από τον νόμο νέων υπηρεσιών όπως για παράδειγμα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και η δημιουργία Τμήματος για τις κακοποιημένες γυναίκες. Σε αυτά, πρέπει να συμπεριληφθεί και η μεταφορά θέσεων μεταξύ διαφόρων κατηγοριών, όπως παραδείγματος χάριν η αύξηση θέσεων που απαιτούν κάποια συγκεκριμένα προσόντα. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής, η επιδίωξη είναι ο Οργανισμός να είναι πιο αποτελεσματικός και να έχει ένα σύγχρονο πρόσημο, να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες που απαιτούνται, ούτως ώστε όλες οι υπηρεσίες του δήμου να μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο δυνατό.