background img
banner
banner

Επίκαιρα τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς

ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ

Βροντοφωνάζοντας πως η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά απεργία, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου τίμησε την Μ. Τετάρτη 1η Μάη, την Εργατική Πρωτομαγιά, συμμετέχοντας στην απεργία της ΓΣΕΕ και πραγματοποιώντας απεργιακή συγκέντρωση, αρχικά στην αίθουσά του και εν συνεχεία στα Ψηλά Αλώνια Αιγίου, εκεί όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στη συγκέντρωση, παρουσία εκπροσώπων σωματείων, συλλόγων και φορέων της Αιγιάλειας, μίλησε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. Παναγιώτης Γεωργόπουλος επισημαίνοντας πως η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει την πλειοψηφία των εργαζομένων κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς η ακρίβεια και οι μισθοί πείνας έχουν εξαθλιώσει την ελληνική οικογένεια. ΄΄Δεν πάει άλλο. Ξαναπιάνουμε το νήμα από την αρχή και διεκδικούμε πάλι οκτάωρο, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μισθούς ισάξιους με το έργο που παράγουμε, ότι ακριβώς ζήτησαν, διεκδίκησαν και πέτυχαν οι εργαζόμενοι του Σικάγο το 1886. Τιμούμε σήμερα τους Συναδέλφους που έδωσαν τη ζωή τους για τα εργασιακά δικαιώματα και συνεχίζουμε τον αγώνα τους για την επανακατάκτηση όσων κεκτημένων χάθηκαν στο όνομα της κρίσης, του covid και της αλαζονείας του 41%. Τιμούμε όμως και τη μνήμη των Συναδέλφων που χάθηκαν εν ώρα εργασίας στο βωμό των κερδών των επιχειρήσεων, απροστάτευτοι από ένα κράτος εχθρικό απέναντι στους Εργαζόμενους. Διεκδικούμε πραγματικές αυξήσεις, μείωση της ακρίβειας, υγεία και ασφάλεια στην εργασία, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού, αξιοπρέπεια και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ο Μάης του 1886 αποτελεί τον φάρο που μας φωτίζει με τα χρώματα του αγώνα΄΄, επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Ε.Κ.Α.

Τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου είναι σεβασμός της αξίας και της προσωπικότητας των εργαζόμενων, σεβασμός στην υγεία και στην ασφάλειά τους, στο εργατικό εισόδημα, στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά τους, σεβασμός στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα.

Δίκαιη μεταχείριση, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διεκδικήσεις των νόμιμων αμοιβών

Στην απεργιακή συγκέντρωση τοποθετήθηκαν μετά την κεντρική ομιλία του Προέδρου οι εξής: Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΥΡΑ 3Ε Αιγίου Σταύρος Λειβαδίτης, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας Μαρία Κοντεσοπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνά Σκανδάμη, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής Ελλάδος – Ζακύνθου – Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) Λάμπης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αιγιαλείας Αριστείδης Παπασπυρόπουλος, ο Εκπρόσωπος των Οργανώσεων Μελών Αιγίου – Διακοπτού – Ανατολικής Αιγιάλειας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Γιώργος Ιωαννίδης, ο Γραμματέας της Συντονιστικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αιγιαλείας Γιώργος Γεωργόπουλος και ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Αιγιαλείας Μάριος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Λειβαδίτης ανέφερε: ΄΄Ο καθένας από μας πρέπει να δίνει την δική του καθημερινή μάχη, τον δικό του μεγάλο αγώνα και βέβαια ο κάθε κλάδος εργασίας έχει άλλες απαιτήσεις και άλλα δεδομένα. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν μπόρεσαν να προσφέρουν ποτέ ιδανικές συνθήκες για τον Έλληνα εργαζόμενο. Ο κάθε οικογενειάρχης είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και τους οικείους του και για αυτό πρέπει να παλεύει καθημερινά και να μοχθεί διπλάσια και τριπλάσια. Καμία κυβέρνηση από όσες πέρασαν ή υπάρχουν δεν ήταν ή είναι με  φιλολαϊκή πολιτική. Οι εργοδότες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες κάνουν αυτό που έκαναν πάντα… εμείς όμως ως εργαζόμενοι οφείλουμε να κάνουμε μονάχα ένα πράγμα: Να θωρακίσουμε τις συνθήκες μας στους χώρους εργασίας, εκεί που δουλεύουμε. Ο αγώνας δεν κερδίζεται σε συγκεντρώσεις ή σε συναντήσεις, το “παιχνίδι” θα κερδηθεί μόνο μέσα από τον καθημερινό αγώνα της βιοπάλης στους χώρους εργασίας΄΄.

Η κ. Κοντεσοπούλου έκανε μία ιστορική αναφορά στην Εργατική Πρωτομαγιά, αναφέροντας ότι από το 1886 ως σήμερα τα δικαιώματα των εργαζομένων, λίγο ως πολύ είναι σχεδόν τα ίδια, δηλαδή η δίκαιη μεταχείριση, οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και οι διεκδικήσεις των νόμιμων αμοιβών. Παράλληλα, κάλεσε τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους να αντιστέκονται και να δυναμώνουν κάθε μέρα όλο και πιο πολύ τους αγώνες τους. ΄΄Οι υπουργοί “συνθλίβουν” τις ζωές των νέων ανθρώπων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της εργατικής τάξης και των ανέργων’’ τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η λιτότητα, οι μειωμένες αποδοχές, τα εξαντλητικά ωράρια και η ακρίβεια των αγαθών έχουν… γονατίσει την παραγωγική τάξη της κοινωνίας και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να αποκτούν φωνή και να αντιστέκονται καθημερινά, διεκδικώντας δίκαιες συνθήκες εργασίας και κοινωνικής συμπεριφοράς.

΄΄Στον δικό μας κλάδο, είμαστε υπεύθυνοι να διαμορφώνουμε τις παιδικές ψυχές και να προετοιμάζουμε τα παιδιά να βγουν στην κοινωνία όσο πιο άξια γίνεται, ενώ ταυτόχρονα έχουμε ως σκοπό να “παλέψουμε” με τις συνθήκες της καθημερινότητας στο χώρο μας που πολλές φορές δεν είναι καθόλου θετικές και εύκολες. Το 35% του κλάδου μας, έχει ελαστική εργασία, είναι αναπληρωτές / αναπληρώτριες που δεν έχουν άλλες οικονομικές βοήθειες. Η 1η Μαΐου εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής πρέπει να είναι και ημέρα αγώνων και ενίσχυσης της απεργίας. Μια αντίσταση ενάντια στην ακρίβεια της καθημερινής ζωής. Οι οικονομικές συνθήκες είναι τόσο δυσοίωνες, που καμία οικογένεια πλέον δεν μπορεί να τα φέρνει βόλτα΄΄ τόνισε η κ. Σκανδάμη, επισημαίνοντας δε, ότι τα εργατικά δικαιώματα και η αξιοπρέπεια είναι τα πιο πολύτιμα ιδανικά που πρέπει κάθε πολίτης να ακολουθεί στον εργασιακό του κλάδο. Τέλος, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να ακολουθούν τα συνδικάτα και να συμμετέχουν δυναμικά στο εργατικό κίνημα.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, ενώνουν τις φωνές τους όλοι οι άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, διεκδικώντας τις καλύτερες δυνατές εργασιακές συνθήκες, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: ΄΄Οι κυβερνήσεις ενισχύουν την φτώχεια προωθούν την πλουτοκρατία και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η πόλεμοι στην Ουκρανία και το Ισραήλ, και οι τριγμοί στον θεσμό της δικαιοσύνης στην χώρα, είναι αυτή την στιγμή τα πιο μεγάλα, σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως εθνότητα΄΄. Σχολίασε ακόμη τις τραγωδίες των φωτιών στο Μάτι αλλά και στα Τέμπη, αναφέροντας ότι αυτά ήταν δύο ηχηρά “χαστούκια” της αξιοπιστίας που υπάρχει. Ανέφερε δε, ότι οι εργαζόμενοι της σύγχρονης εποχής έχουν αντιμετωπίσουν πλειάδα προβλημάτων και στην οικονομική τους φύση αλλά και στις ηθικές τους αξίες.

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο Μνημείο Ηρώων του Κήπου των Υψηλών Αλωνίων. Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των αγωνιζόμενων εργατών που έδωσαν τη ζωή τους διαχρονικά για το δίκαιο της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη των αγωνιζόμενων εργατών κατέθεσαν στεφάνια το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, ο Δήμος Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργαζομένων «ΑΥΡΑ» 3Ε Αιγίου, το Σωματείο Υπαλλήλων & Εργατοτεχνιτών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ), η Ένωση Χειριστών Βοηθών Εσκαπτικών & Ανυψωτικών Ηλεκτροκίνητων Φορτικών Μηχανημάτων Παντός Τύπου Περιφέρειας Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτιστικών & Τουριστικών Επαγγελμάτων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού της Εταιρείας Γ. Καλλιμάνης Α.Ε., το Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Αιγίου Αχαΐας, η Ένωση Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ Αιγίου, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου – Νοτιοδυτικής Ελλάδος – Ζακύνθου – Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, η Ένωση Απόστρατων Πυροσβεστικού Σώματος Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αιγιαλείας, οι Οργανώσεις Μελών Αιγίου – Διακοπτού – Ανατολικής Αιγιάλειας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΑΧΙΑ, η Συντονιστική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αιγιαλείας και η Νέα Αριστερά Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr