background img
banner
banner

Ζητήματα που «καίνε» για κοινωνία και δημότες

ΘΕΤΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ» ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Οι προθέσεις και το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του κέντρου μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης των πλατειών, η ακύρωση της απόφασης για τη μείωση των τελών επαγγελματιών, η καθυστέρηση της ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως και των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, η κατασκευή του διυλιστηρίου, είναι ορισμένα από τα θέματα που θα θέσει η παράταξη «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο», στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 3 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία της Αιγιάλειας, για τα οποία η μείζονα αντιπολίτευση θα ζητήσει απαντήσεις από τη δημοτική αρχή.

Πρόκειται για τη δεύτερη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο). Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο κατά την έναρξη της συνεδρίασης, για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και τα οποία εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη. Επίσης, συζητούνται έως τρία θέματα που προτείνονται από συμβούλους της πλειοψηφίας.

Θα ζητήσει απαντήσεις από τη δημοτική αρχή για την ολοκλήρωση του έργου των αναπλάσεων

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο» Χρήστος Γούτος, επανέρχεται στο θέμα που είχε αναδείξει στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκεί όπου είχε κάνει γνωστό πως η ανάδοχος εταιρεία του έργου ανάπλασης των πλατειών του κέντρου, ΑΤΕΣΕ Α.Ε, με έγγραφό της γνωστοποίησε στον δήμο την αποπεράτωση των εργασιών, ενισχύοντας το αίτημα επαγγελματιών, εμπόρων και κατοίκων να δοθεί στην κυκλοφορία η οδός Κλ. Οικονόμου. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, τότε είχε αναφέρει πως δεν είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου της εταιρείας, τονίζοντας πως δεν είναι τόσο απλό ώστε να αρθούν την επομένη κιόλας οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αφού πρέπει να προηγηθεί μία διαδικασία. Πλέον, ο κ. Γούτος, ο οποίος είναι αυτός που θα εισηγηθεί το θέμα, επανέρχεται, ζητώντας από τη δημοτική αρχή σαφές χρονοδιάγραμμα περαιτέρω ενεργειών και προοπτικής.

Μιλώντας στο Protionline.gr για το θέμα, ο επικεφαλής της «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο», κατηγόρησε τον δήμαρχο για τακτικισμούς, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μην γνώριζε, καλώντας τον να πάρει θέση και να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του. Ειδικότερα, επισήμανε: ΄΄Μέχρι να του παρουσιάσουμε το επίσημο έγγραφο της εταιρείας που είχε ήδη τεθεί εν γνώσει του δήμου, ότι το έργο αποπερατώθηκε, ο δήμαρχος μιλούσε για εργοτάξιο στην Τρίγωνη Πλατεία. Δεν μπορεί ένας δήμαρχος να μην γνωρίζει τι γίνεται στις υπηρεσίες αλλά και στο έργο που έχει κόψει στη μέση το κέντρο της πόλης. Αυτές είναι τακτικές και της περασμένης τετραετίας που ο δήμαρχος λειτουργούσε με πλάγιους τρόπους. Όμως με το να κοροϊδεύουμε και να αποκρύπτουμε την αλήθεια, δεν βγάζουμε κάτι. Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε πως προβλέπεται έλεγχος του έργου από τους επιβλέποντες μηχανικούς του δήμου, οι οποίοι θα δώσουν τη βεβαίωση περαίωσης (αυτομάτως αίρονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις), διαδικασία που ελπίζουμε να μην καθυστερήσει πολύ, διότι ο κόσμος που δραστηριοποιείται στο κέντρο έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από το κλείσιμο του δρόμου΄΄.

Χρ. Γούτος: «Μία υπεύθυνη δημοτική αρχή οφείλει να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της»

Σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό θέμα, ο κ. Γούτος, σημείωσε: ΄΄Είναι η στιγμή επιτέλους ο δήμαρχος να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για το εάν οι κεντρικές αρτηρίες θα πεζοδρομηθούν ή όχι. Οφείλει να το πει στους επαγγελματίες και τους εμπόρους που αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Δεν μπορεί να κρατά κλειστό το κέντρο μέχρι να εκπονηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη που έχει αναθέσει. Και βέβαια μία ενδεχόμενη πεζοδρόμηση δεν είναι απλό πράγμα. Ενδεχομένως να χρειάζεται ακόμη και αλλαγή Σχεδίου Πόλεως, δεδομένου ότι το υπάρχον χαρακτηρίζει την Κλ. Οικονόμου ως οδό ήπιας κυκλοφορίας και όχι ως πεζόδρομο. Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, θα ζητήσουμε από τον δήμαρχο να πάρει ξεκάθαρη θέση και να πάψει να κρύβεται, διότι μία τέτοια απόφαση έχει να κάνει με την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Μία υπεύθυνη δημοτική αρχή οφείλει να δημοσιοποιήσει ανοιχτά τις προθέσεις της ώστε και αυτοί οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται εκεί να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Διότι εκεί χτυπά η καρδιά της τοπικής αγοράς και του εμπορίου κι αυτό δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε΄΄.

Η απόφαση για τα τέλη των επαγγελματιών που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Ψυχράμη πρόκειται να θέσει προς συζήτηση το ζήτημα της ακύρωσης, από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας αναφορικά με τον καθορισμό του τέλους χρήσης πεζοδρομίων , πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων. Μάλιστα, το θέμα τίθεται ως εξής: «Ερωτάσθε γιατί παρασύρετε το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου σε παράνομες αποφάσεις, παρά τις σαφείς επιφυλάξεις της παράταξής μας για την νομιμότητα της εν λόγω απόφασης.

΄΄Στη συνεδρίαση στην οποία είχε ληφθεί η απόφαση ελάφρυνσης των συνεπών επαγγελματιών, είχα επιμείνει στο εάν είναι νόμιμη μία τέτοια απόφαση και είχα λάβει απάντηση πως είναι. Είχα ζητήσει να γραφτεί και πάνω στην απόφαση η επιφύλαξη της παράταξής μας για το εάν είναι νόμιμο. Εν τέλει αποδείχθηκε πως ή λειτούργησαν με σκοπιμότητα ή είχαν άγνοια. Αυτό είναι άλλη μία μεγάλη απόδειξη της τεράστιας κοροϊδίας της δημοτικής αρχής απέναντι στους πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο. Διότι όταν έρχεται ο δήμαρχος και διαβεβαιώνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο ότι η απόφαση είναι νόμιμη, οι επαγγελματίες τον εμπιστεύονται περιμένοντας να δουν ελαφρύνσεις κι έρχεται τώρα η ανώτερη Αρχή και λέει πως δεν στέκει, τότε μιλάμε για εμπαιγμό. Ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν τελματώσει και αναζητούν από κάπου να πιαστούν, όμως δεν υπάρχει όχι η στήριξη αλλά ούτε ο απαιτούμενος σεβασμός. Επομένως, ή ο δήμαρχος δεν γνωρίζει διοίκηση ή κοροϊδεύει΄΄.

Κίνδυνοι από τις καθυστερήσεις των έργων

«Πού οφείλεται η καθυστέρηση του έργου της Ανάπλασης της Οδού Μητροπόλεως;» είναι το ερώτημα που θα θέσει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Παναγιώτης Τσερεντζούλιας. Αναφορικά με αυτό, ο κ. Γούτος τονίζει: ΄΄Υποβάλαμε επανειλημμένως το ερώτημα ποιος θα πληρώσει τις περίπου 150.000 ευρώ στον προσωρινό ανάδοχο που παραιτήθηκε από το έργο πριν την υπογραφή της σύμβασης λόγω των αναιτιολόγητων καθυστερήσεων. Κι απάντηση δεν πήραμε… Είναι εμφανές πως ο δήμος θα έχει πρόβλημα πληρώνοντας μία εταιρεία που δεν έχει καν εργαστεί. Από εκεί και πέρα πρόκειται για ένα έργο χρηματοδοτούμενο που ήδη έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Το να μην προχωράει η δημοτική αρχή τις διαδικασίες για την έναρξη, είναι περίεργο και επικίνδυνο για το έργο΄΄.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπούνιας θα ζητήσει απαντήσεις για την καθυστέρηση του έργου που αφορά την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης. ΄΄Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για παράδοση του έργου σε 22 μήνες, όμως η κατασκευάστρια εταιρεία Ιντρακάτ, ζήτησε και πήρε έναν χρόνο παράταση. Δηλαδή όχι μόνο ξεπεράστηκε το χρονοδιάγραμμα, αλλά έλαβε παράταση μεγαλύτερη από τον αρχικό χρόνο παράδοσης. Και βέβαια δεν ξέρουμε αν θα μείνει μόνο σε αυτή την παράταση. Γιατί η δημοτική αρχή δεν πιέζει την κατασκευάστρια εταιρεία; Γνωρίζουμε πώς δεν είναι θέμα χρηματοδότησης αλλά συντονισμού και δεν ξέρουμε μήπως αυτές οι καθυστερήσεις φέρουν κάποιον έλεγχο και θέσουν σε κίνδυνο το έργο, διότι, όπως φαίνεται αντί για δύο χρόνια θα τελειώσει σε τέσσερα ή πέντε΄΄, ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μεντζελόπουλος θα ζητήσει απολογισμό και αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την κατασκευή του Διυλιστηρίου του Σελινούντα, κρούοντας… καμπανάκι μήπως μετά την καθυστέρηση που προκάλεσε η ένταση της Ιντρακάτ, χαθεί η χρηματοδότηση. ΄΄Ο κ. Πέτσας είχε πει «προχωρήστε γρήγορα». Αν δεν συμβασιοποιηθεί ένα έργο ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει από απένταξη΄΄, σχολίασε ο κ. Γούτος.

Αγροτικό, κοιμητήρια, δημοτικό κτίριο Καμαρών

Αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Αιγιάλειας, όσον αφορά την άρδευση, την αγροτική οδοποιία κ.ά., πρόκειται να ζητήσει ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κυριακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Γούτο, ΄΄οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την αγροτική οδοποιία, με την άρδευση και τους υπέρογκους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν. Κάποιοι αδυνατούν και έχουν συσσωρευτεί πολλά χρήματα. Τι θα γίνει με αυτά τα ποσά; Πώς θα χειριστεί το ζήτημα η δημοτική αρχή;΄΄.

Ένα ακόμη θέμα που προτείνει η παράταξη του κ. Γούτου αφορά τον κορεσμό στα περισσότερα κοιμητήρια του δήμου, ζητώντας να μάθει ποιες είναι οι ενέργειες της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος. Το θέμα θα θέσει προς συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Νιγιάννης θα ζητήσει απολογισμό και αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών του δημοτικού κτιρίου Καμαρών. Σημειωτέον ότι το κτίριο αυτό έχει μείνει πολλά χρόνια ημιτελές και καταστρέφεται.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr