background img
banner
banner

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: «Κουρείς-Κομμωτές Αχαΐας: Προκλήσεις και σειρά αιτημάτων στο προσκήνιο»

-Των Θ. ΛΟΥΛΟΥΔΗ και Δ. ΞΕΝΟΥ-

Ο Σύνδεσμος Κουρέων – Κομμωτών Αχαΐας ιδρύθηκε το 1868. Μετράει ζωή 156 ετών. Στην Αχαΐα λειτουργούν πάνω από 1.000 κομμωτήρια,απασχολώντας περίπου 3.000 εργαζόμενους. Πρόκειται για έναν κλάδο με ισχυρή παρουσία στην κοινωνική και οικονομική ζωή, αφού οι υπηρεσίες περιποίησης και αισθητικής που παρέχει μας αφορούν ανεξαιρέτως ηλικίας. Για την λειτουργία και την πρόοδο των επιχειρήσεων του κλάδου, είναι αναγκαίο να υπάρχει κατάλληλη υποστήριξη και συνδρομή από το Επιμελητήριο, που έως τώρα φαίνεται να απουσιάζει.

Παρά τη σημαντική συμβολή τους και θέση τους στη σημερινή κοινωνία, τα κουρεία και τα κομμωτήρια, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη βιωσιμότητά τους. Ένα διαχρονικό πρόβλημα είναι το λεγόμενο «βαλιτσάκι», δηλαδή η μαύρη εργασία, που έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις στον κλάδο, δημιουργώντας κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού για τις νόμιμες επιχειρήσεις. Οι άνθρωποι που φορολογικά εμφανίζονται ως άνεργοι, ασκούν κρυφά το επάγγελμα επισκεπτόμενοι σπίτια ή και γραφεία.

Αυτή η πρακτική εμπεριέχει φοροδιαφυγή, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και απώλεια θέσεων εργασίας. Οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές θα πρέπει να δράσουν ως προς το φαινόμενο. Ένα ακόμη ζήτημα του κλάδου, αποτελεί η στελέχωση και η διατήρηση ειδικευμένου προσωπικού, καθώς ελλοχεύουν οικονομικές δυσκολίες, ειδικά κατά περιόδους χαμηλής ζήτησης ή οικονομικής ύφεσης. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τα υψηλά κόστη ενοικίου, υλικών και εξοπλισμού, που αποτελούν σημαντικό πλήγμα και βάρος.

Το Επιμελητήριο, οφείλει να δρα ως αντιπρόσωπος του επαγγελματικού συμφέροντος και της συνοχής των επιχειρηματιών κάθε κλάδου, αλλά και ως εκπρόσωπος των αιτημάτων του. Οφείλουμε να προωθήσουμε ως συνδυασμός αιτήματα του κλάδου όπως:

μείωση της φορολογίας εισοδήματος,

κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,

επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ,

κατάργηση της τεκμαρτής ασφάλισηςκαι

μείωση του ΦΠΑ στο 14% δεδομένου ότι στον κλάδο πέραν του καλλωπισμού, παρέχονται και υπηρεσίες Υγείας.

Το Επιμελητήριο οφείλει επίσης να επιδιώξει τα εξής:

Ένταξη σε Προγράμματα Επιχορήγησης: Η υποστήριξη του κλάδου μέσω προγραμμάτων επιχορήγησης από το ΕΣΠΑ αποτελεί ουσιαστική απάντηση στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των επιχειρήσεων του κλάδου.

Εξαίρεση από την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής: Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στη μείωση των λειτουργικών εξόδων των κομμωτηρίων, εφόσον από τη χρήση μουσικής στους χώρους των κουρείων και των κομμωτηρίων, δεν προκύπτει κάποιο κέρδος.

Ωρομίσθια απασχόληση μαθητευόμενων και έμπειρων στελεχών:Η απασχόληση μαθητευόμενων και έμπειρων στελεχών μπορεί να συνδράμει στην εξασφάλιση επαρκούς εργατικού δυναμικού και στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Ταχύτερη εξασφάλιση άδειας κομμωτή: Η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης άδειας κομμωτή μπορεί να συμβάλλει στην ενθάρρυνση νέων επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του κλάδου.

Ο συνδυασμός «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» θα εστιάσει στα προβλήματα των επιχειρήσεων τουκλάδου και σε συνεργασία μαζί τους, θα τα αναδείξει και θα αγωνιστεί για την επίλυσή τους. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητάτους.

*Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος για το Επιμελητήριο Αχαΐας και Επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» και ο Διονύσιος Ξένος είναι υποψήφιος με τον ίδιο συνδυασμό και ιδιοκτήτης του XenosHairCaffe.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr