background img
banner
banner

Tο 1ο Γυμνάσιο κάνει θέατρο!

«ΈΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ» ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥΣ»

Την κωμική, δραματική, σατιρική ιστορία του στρατηγού Δεκαβάλα επιχειρεί να ζωντανέψει το θεατρικό τμήμα του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, «Πρωτότυποι», φέρνοντας στο Αίγιο του σήμερα, την Ελλάδα του 1958. Το έργο «Ένας ήρωας με παντούφλες», ανεβαίνει τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ στη σκηνή του «Απόλλωνα» με τις καλύτερες περγαμηνές. Νέοι άνθρωποι, όμορφη διδακτική ιστορία, τέχνη, θέατρο, πολιτισμός και όλοι πρέπει να είμαστε εκεί…

Σε ανακοίνωσή της, η διευθύντρια του σχολείου Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, αναφέρει: ΄΄Το θεατρικό τμήμα του 1ου Γυμνασίου Αιγίου «Πρωτότυποι», παρουσιάζει τη δραματική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, «Ένας ήρωας με παντούφλες», στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων», τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8 το βράδυ,με την στήριξη του Δήμου Αιγιαλείας. Σε μια εποχή που οι ήρωες και τα πρότυπα έχουν εκλείψει, τα παιδιά αναπολούν μια άλλη εποχή γεμάτη υγιή πρότυπα,ηθικές αξίες και συμπεριφορές ικανές προς μίμηση. Την εποχή του στρατηγού Λάμπρου Δεκαβάλα΄΄.

Η παράσταση θα είναι αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας στην οποία τα παιδιά έλαβαν μέρος με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, υπό την καθοδήγηση της Θεολόγου του σχολείου, Ευσταθίας Βάκρινου. Η ίδια μίλησε στo Protionline.gr για την ενασχόλησή της με το συγκεκριμένο αντικείμενο. ΄΄Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με το πολιτιστικό κομμάτι της εκπαίδευσης, στο σχολείο. Αναλαμβάνω και πολιτιστικά προγράμματα αλλά και διάφορες εκδηλώσεις, επίσης όπου μπορώ συμμετέχω και συνηγορώ΄΄.

Πώς η ομάδα ήρθε σε επαφή με το θέατρο

Σε ερώτηση για το πώς προέκυψε το θέατρο, δήλωσε χαρακτηριστικά: ΄΄Έχουμε μία ομάδα στο σχολείο, η οποία ονομάζεται “Πρωτότυποι”, με τη λογική δηλαδή “οι τύποι του πρώτου”. Κατά την περσινή περίοδο είχαν ανεβάσει μία παράσταση αφιέρωμα στη μητέρα, για την εορτή της μάνας, η οποία πήγε ανέλπιστα καλά. Είχαμε τη βοήθεια του δήμου αλλά και απολαβές και έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μία εκδρομή με τον Σύλλογο Γονέων, όπου εκεί κάναμε αρκετές δράσεις και επισκέψεις, όπως για παράδειγμα η επίσκεψή μας στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και παρακολουθήσαμε μία θεατρική παράσταση της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Αυτό ήταν και το κύριο έναυσμα του ενδιαφέροντος για όλα τα παιδιά και για αυτό και ασχοληθήκαμε φέτος, πιο εντατικά. Το «Ένας ήρωας με παντούφλες» είναι ένα κλασικό έργο΄΄. Η θεατρική ομάδα αποτελείται από μαθητές της Γ΄ τάξης και η αφορμή ήταν μία προσωπική μου φιλοδοξία. Η ρίζα της ιδέας ήταν η αναζήτησή μου για το ποια είναι τα πρότυπα των σημερινών παιδιών και πώς διαχειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι σημαίνει ινφλουένσερς και τικτόκερς, ποιος είναι ο “κόσμος” τους και πώς αντιλαμβάνονται αυτό το κομμάτι της πραγματικότητάς τους΄΄.

Σε συναντήσεις ανέλυσαν την ιστορία του έργου

Η κ. Βάκρινου βρίσκεται πολύ κοντά στα παιδιά και στη δράση της ομάδας κι έτσι κατέληξε στο ποιο έργο είναι το ιδανικό να ανεβάσουν. Όπως λέει, ΄΄παρακολούθησα εκτενώς τα πρότυπα που έχουν, ποιους ακολουθούν και με ποιους ήρωες συγκινούνται ή ταυτίζονται. Βλέποντας και ξαναβλέποντας την παλαιά ταινία των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου, σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραίο, βασιζόμενοι σ το story του έργου που περνά συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπων, ηρώων ή θαρραλέων χαρακτήρων με ξεχωριστή καρδιά, με πυγμή ή ευαισθησίες, να μπορούμε τα Σαββατοκύριακα που συναντιόμαστε, να αναπτύσσουμε και αυτό το θέμα. Πραγματικά πήγε πάρα πολύ καλά όλο αυτό. Είναι μία ομάδα περίπου τριάντα παιδιών που είναι φίλοι και βρίσκουν πάντα κάτι ενδιαφέρον να συζητήσουν και φυσικά υπάρχουν πολλά κοινωνικά ζητήματα που μπορούμε όλοι μαζί να αναλύσουμε, όπως η σημασία των παγκόσμιων ημερών και η σημασία τους, μιλάμε για πολύ σπουδαία πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί και έχουν πεθάνει τη συγκεκριμένη ημέρα, και γενικά πέρα από το ανέβασμα του έργου κάνουμε πολλές και διαφορετικές συζητήσεις΄΄, επισήμανε.

Μια… γροθιά δημιουργίας!

Σημειώνεται ότι τα παιδιά – ηθοποιοί του έργου είναι 14 άτομα, ενώ τον ρόλο του “αγάλματος”, ενσαρκώνει ένα συγκεκριμένο παιδί της ομάδας. Επίσης ο φιλόλογος Παναγιώτης Μητρόπουλος υποδύεται τον υπουργό ενώ 11 μαθητές βοηθούν στα σκηνικά του έργου, στις πρόβες, στα κοστούμια, στα χτενίσματα, στην προβολή της παράστασης, στα εισιτήρια κ.λπ. Υπάρχει ωστόσο βοήθεια από εθελοντές καθώς και χορηγούς.

Πώς έγινε όμως η επιλογή των ρόλων; ΄΄Οι ρόλοι του έργου είναι πολύ χαρακτηριστικοί και η πιο μεγάλη πρόκληση, ήταν το ότι θέλαμε να μεταφερθεί όσο πιο πιστά γίνεται, όλο το σκηνικό και η εποχή που διαδραματίζεται το έργο. Δουλεύω πάρα πολλά χρόνια και όλο αυτό, το έβλεπα από την αρχή πολύ αισιόδοξα. Διαπίστωσα ότι τα παιδιά λειτουργούν καλά υπό πίεση αλλά βλέπω ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν μια εφηβική, εσωτερική αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά. Οι πιο μεγάλες δυσκολίες ήταν πρακτικές, για αυτό και η επιλογή των «ηθοποιών», έγινε συγκεκριμένα. Οι μαθητές δεν είχαν ξανασχοληθεί με την υποκριτική Τέχνη, η επιλογή έγινε κυρίως από το φιζίκ τους. Η κατανομή των ρόλων έγινε τελείως φυσιογνωμικά. Κάποια παιδιά έδειξαν μεγάλη συστολή, σε κάποια άλλα παιδιά φάνηκε αμέσως το ταλέντο τους. Όλα μετά τον πρώτο μήνα των προβών άλλαξαν και πλέον η ομάδα λειτουργεί άψογα, όλοι είναι μία γροθιά δημιουργίας΄΄, επισήμανε η εκπαιδευτικός.

Ποιοι στηρίζουν την προσπάθεια

Σημαντική είναι επίσης η βοήθεια του δήμου Αιγιαλείας για την παράσταση. ΄΄Ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος μας βοήθησε πολύ από την αρχή. Αρχικά του ζητήσαμε βοήθεια στην ηχοληψία και τον φωτισμό κι αυτός μας είπε… “όχι θα τα αναλάβω όλα εγώ, εσείς δεν θα κάνετε τίποτα”. Μάλιστα εκμυστηρεύτηκε στα παιδιά ότι και ο ίδιος στα εφηβικά του χρόνια, είχε ασχοληθεί ημιεπαγγελματικά με το θέατρο, και θεώρησε αυτή την προσπάθεια πολύ σημαντική. Μας παραχώρησε και το δημαρχείο αλλά και το αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, καθώς κάναμε μία βιντεοσκοπημένη λήψη, αφού στο έργο χρειαζόμασταν ένα γραφείο υπουργού΄΄, σημειώνει η κ. Βάκρινου.

΄΄Αξίζει πραγματικά κάποιος να παρακολουθήσει την παράσταση και να στηρίξει αυτή την υπέροχη και ιδιαίτερη προσπάθεια των παιδιών΄΄, πρόσθεσε, μη παραλείποντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα: ΄΄Μας στήριξε ο Παναγιώτης Σταθόπουλος, καθηγητής Καλλιτεχνικών που κατασκεύασε τα σκηνικά, ο Βασίλης Μανουηλίδης που επιμελήθηκε τα γραφικά, τις αφίσες και τα βιντεάκια και οι φιλόλογοι Κώστας Κλάγκος και Παναγιώτης Βάγιας, οι οποίοι βοήθησαν με τον τρόπο τους πάρα πολύ στην πραγματοποίηση αυτής της παράστασης. Τέλος, ο κ. Θεόδωρος Χρυσανθόπουλος, Ταξίαρχος εν αποστρατεία, μας παραχώρησε την αυθεντική στρατιωτική του στολή και ο κ. Λεωνίδας Πετρόπουλος, εκπαιδευτικός και λαογράφος, μας εμπιστεύτηκε το ένδοξο σπαθί του στρατηγού για τις ανάγκες της παράστασης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr