background img
banner
banner

Έγινε το… πρώτο βήμα στην ημερίδα του «Ήλιου»

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Μία εξαιρετική πλατφόρμα ώστε να αναδειχθούν νέες δραστηριότητες που θα ανάγουν τον τοπικό πολιτισμό σε ένα προνομιακό πεδίο άσκησης τοπικών πολιτιστικών πρακτικών, αποτέλεσε η ημερίδα «Πολιτισμός – Πολιτιστικοί Σύλλογοι» που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων «Ήλιος» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την περασμένη Δευτέρα 10 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο «Κανελλής», στα Σελιανίτικα. Η ημερίδα διεξήχθη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αιγιαλείας, αλλά και της Πάτρας. Επιπλέον, για πρώτη φορά διερευνήθηκαν τα κοινωνικά δεδομένα που θα επιτρέψουν στους πολιτιστικούς συλλόγους να λειτουργήσουν με νέες καινοτόμες δράσεις και την ευκαιρία να γεφυρώσουν μια ουσιαστική συνεργασία με δημιουργικές πρωτοβουλίες με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες για τις σύγχρονες τάσεις και μεθόδους

Η ημερίδα περιλάμβανε ομιλίες πάνω στο αντικείμενο του πολιτισμού, ενώ εξετάστηκαν ποικίλα θέματα όπως η διατήρηση και η προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την προβολή του πολιτιστικού έργου, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους φορείς και τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και των έργων των πολιτιστικών συλλόγων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι ομιλητές με τις τοποθετήσεις τους αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις και τις μεθόδους που μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των πολιτιστικών συλλόγων, προσφέροντας χρήσιμες συμβουλές και κατευθύνσεις στους συμμετέχοντες.

Εξερεύνησαν τρόπους για περαιτέρω συνεργασία και δικτύωση

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, όπου οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν εμπειρίες και καλές πρακτικές και εξερεύνησαν τρόπους για περαιτέρω συνεργασία και δικτύωση. Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης υπογράμμισαν τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και της ανταλλαγής γνώσεων, καθώς και την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων και των τοπικών και εθνικών αρχών.

Τοποθετήσεις και παρουσίες

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων «Ήλιος» και εμπνευστής της πρωτοβουλίας αυτής, Γιώργος Ρόζος, ενώ ομιλητές, κατά σειρά, ήταν οι Κλεομένης Κωστόπουλος, Εικαστικός Καλλιτέχνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «ArtWalk» / «Ο ρόλος των Πολιτιστικών Συλλόγων στο σημερινό γίγνεσθαι», Θεόδωρος Λουλούδης, Εκδότης και Διευθύνων Σύμβουλος της Εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» / «Πως αξιοποιούμε τον πολιτισμό για την τοπική ανάπτυξη», Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, Οικονομολόγος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας, Υπεύθυνος Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Π.Δ.Ε. / «Πολιτισμός και καινοτομία στο νέο ΕΣΠΑ», Χρήστος Κανελλής, Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων Ήλιος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας / «Αναδεικνύοντας το παρελθόν, προσβλέποντας το μέλλον», Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Επιχειρηματικός σύμβουλος, Συντονιστής στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτιστικών Συλλόγων Π.Δ.Ε. / «Αξιοποιώντας τον πολιτισμό ως Πυλώνα Βιώσιμης και Ανθεκτικής Ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας», Σταύρος Καραδημητρόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας / «Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι σχεδιάζουν για το αύριο».

Μεταξύ άλλων στην ημερίδα παρευρέθησαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της Π.Δ.Ε. Παναγιώτης Αντωνόπουλος και Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, η Αντιδήμαρχος Δ. Αιγιαλείας Μαρία Αγγελοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος και βοηθός του Δημάρχου Χρήστος Τσερεντζούλιας, η δημοτική σύμβουλος Βασιλική Ψυχράμη, η εκπρόσωπος της Υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου, Θεώνη Σταθοπούλου, ο Πρόεδρος του δευτεροβάθμιου οργάνου φορέων της Κ.ΑΛ.Ο. «Ένωση Συμπολιτείας» Λουκάς Γεωργίου, ο τέως Πρόεδρος Κ. Λόγγου Διονύσιος Σκαρμούτσος και πλήθος εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων και κοινωνικών φορέων της περιοχής του Δ. Αιγιαλείας και του Δ. Πατρέων.

Η ημερίδα κατέληξε με συμπεράσματα και προτάσεις για μελλοντικές δράσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για συνεργασία και συνεχή ενημέρωση στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας. Η θετική ανταπόκριση από τους παρευρισκόμενους αποδεικνύει την αξία τέτοιων πρωτοβουλιών, με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση του πολιτιστικού τομέα της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr