ΕΙΧΕ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Σε αναζήτηση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και αξιοποίηση δημοτικής έκτασης στην Ελίκη, βρίσκεται ο δήμος Αιγιαλείας. Πρόκειται για το κτίριο του παλιού ελαιοτριβείου που είχε περιέλθει στην κατοχή του τότε δήμου Διακοπτού με σκοπό τη στέγαση των ευρημάτων αλλά και του εργαστηρίου της Αρχαίας Ελίκης, καθώς και του οικοπέδου που είχε αγοραστεί για τη διεύρυνση της έκτασης.
Προ ημερών πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, μέτρηση και εκτίμηση του χώρου από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, καθώς η δημοτική αρχή επιθυμεί την αξιοποίησή του, δεδομένου ότι για πολλά έτη παραμένει χωρίς την παραμικρή παρέμβαση.
Έτσι, ο δήμαρχος όρισε διαχειριστή αίτησης – για την ηλεκτρονική έκδοση Έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας – επισκευής του κτιρίου του παλαιού ελαιοτριβείου και συγκεκριμένα ανέθεσε στον Πολιτικό Μηχανικό Παναγιώτη Τσίκα να επιληφθεί ως διαχειριστής την υποβολή αίτησης, με σκοπό την έκδοσης άδειας μικρής κλίμακας για την επισκευή του κτιρίου, για λογαριασμό του Δήμου Αιγιαλείας, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Πώς περιήλθε στην κατοχή του δήμου
΄΄Το συγκεκριμένο κτίριο ανήκε στον Συνεταιρισμό, ήταν το παλαιό ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού της Ελίκης και το ιδιοκτησιακό του καθεστώς ήταν σύνθετο, καθώς ανήκε σε πολλούς μετόχους ταυτόχρονα. Το 2007 είχαμε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να αγοράσουμε το κτίριο και οι αρχικές διαδικασίες έγιναν σε σύντομο χρόνο μεν, όμως οι πολλές συσκέψεις, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο χρόνος των εγκρίσεων τυπικού χαρακτήρα, μας ανάγκασαν να ολοκληρωθεί η αγορά τρία χρόνια μετά΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ο τότε δήμαρχος Διακοπτού Τάκης Βασιλείου.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, ΄΄πήραμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να γίνει μελλοντικά μία διαρκής έκθεση ευρημάτων της αρχαίας Ελίκης, να υπάρξει ένας μόνιμος πολιτιστικός χώρος που θα πλαισιωνόταν από το εργαστήριο της ανασκαφής αλλά και διάφορους άλλους οργανικούς χώρους΄΄. Επιπλέον, έκανε γνωστό πως είχε αγοραστεί από τον δήμο Διακοπτού και διπλανό οικόπεδο συνολικής έκτασης 2,5 στρεμμάτων προκειμένου να γίνει σε μελλοντικό χρόνο το πάρκινγκ της έκθεσης. ΄΄Εκείνη την εποχή είχαμε έρθει σε επαφή και με τον Σύλλογο Φίλων Αρχαίας Ελίκης και συμφωνήσαμε αμέσως να αξιοποιηθεί αυτό το ιστορικό “στολίδι”. Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο και πληρέστατο χώρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος, εντελώς λειτουργικό. Όμως λίγο καιρό αργότερα συνέπεσε η συνένωση των δήμων και οι διαδικασίες “πάγωσαν” ολοκληρωτικά, δυστυχώς. Το κτίριο από τότε παραμένει έτσι, ανεκμετάλλευτο΄΄, κατέληξε ο κ. Βασιλείου.