background img
banner
banner

Άνθρωπος… ειδικών αποστολών στον Πολιτισμό

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΙΑΣΟΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ Η… ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Σε λίγο καιρό συμπληρώνονται 39 χρόνια από την ίδρυση για πρώτη φορά από το 1985, με απόφαση του αείμνηστου πρώην Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, με πρώτη Υπουργό την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, του αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού.

Μόνο για ένα διάλειμμα ενός έτους και 4 ημερών (21-6-92 έως 25-6-93) «επέστρεψε» ως Υφυπουργείο στο Παιδείας. Στη νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το καλοκαίρι του 2023 έως και σήμερα, το Υπ. Πολιτισμού «τρέχει» εντελώς αυτόνομα, χωρίς τον αθλητισμό. Κατόπιν επιθυμίας του πρωθυπουργού, το Υπουργείο έχει αποκτήσει πλέον και Υφυπουργό. Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι από την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουνίου, ο 3ος κατά σειρά, Υφυπουργός Πολιτισμού και ο 1ος ερασιτέχνης ηθοποιός στο… πόστο!

Τα Μάρμαρα

Όπως και το 1985, έτσι και σήμερα, το Υπουργείο ολόκληρο στηρίζεται στον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, διεκδίκηση της Μελίνας Μερκούρη την οποία έχει θέσει ψηλά στους στόχους η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη αλλά και η Υπουργός κα. Μενδώνη.

«Τα στοιχήματα είναι πολλά, με την εκπαίδευση και με τη διαβάθμιση των σπουδών στον πολιτισμό, και βέβαια το δικό σας τεράστιο στοίχημα -στο οποίο εγώ θα είμαι πάντα στο πλάι σας σε ότι μπορώ να βοηθήσω, που είναι να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. Νομίζω και σε αυτό τον τομέα έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά» ανέφερε ο κ. Φωτήλας κατά την τελετή, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό το διακύβευμα.

Σχέσεις με τους καλλιτέχνες

Με την ανάληψη των καθηκόντων του από σήμερα, ο Αχαιός υφυπουργός αναλαμβάνει μια σημαντική ευθύνη καθώς η κυβέρνηση «αγωνίζεται» με βάση τους γνωστούς «μπλε φακέλους» του Πρωθυπουργού με τους στόχους που μπαίνουν και την κατ έτος αναθεώρηση που έχει οδηγήσει ήδη κάποιους εκτός του κυβερνητικού σχήματος. «Είμαι ένας άνθρωπος του πολιτισμού, έτσι θεωρώ τον εαυτό μου…» συμπλήρωσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο κ. Φωτήλας κατά την τελετή παραλαβής στο Υπουργείο. Η αποστολή του, που αναμένεται να φάνει και από την «καθαρογραφή» των αρμοδιοτήτων του σε ΦΕΚ που αναμένεται να ακολουθήσει τα επόμενα 24ωρα, σχετίζεται κυρίως με την ανάκτηση των δεσμών της κυβέρνησης με τον καλλιτεχνικό κόσμο σε κεντρικό επίπεδο. Λάτρης του θεάτρου ο κ. Φωτήλας θεωρεί πως, εκτός από την Αρχαία Ελλάδα, και «η σύγχρονη έχει προσφέρει πολλά και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα».

Η τοπική ατζέντα Φωτήλα

Ένας από τους βασικούς στόχους του κ. Φωτήλα, μέσα από τη δράση του στο Υπουργείο, αφορά στην αναβάθμιση και βελτίωση του Πατρινού Καρναβαλιού του οποίου ο κ. Φωτήλας αναμένεται να γίνει πρεσβευτής. Τη λίστα με τα θέματα τοπικής ευθύνης αποτελούν η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου της Πάτρας «Απόλλων», η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και του Αρχαιολογικού Χώρου της Βούντενης αλλά και της Αρχαίας Ελίκης.

Το θέμα της Αρχαίας Ελίκης μάλιστα θα πρέπει να περάσει σε μα νέα δημιουργική περίοδο ενώ ως βουλευτής ο κ. Φωτήλας, επανειλημμένα έχει παρέμβει με στόχο να ξεκινήσει και πάλι η αρχαιολογική σκαπάνη…

Όσον αφορά την Αιγιάλεια, ουδείς μπορεί αμφισβητήσει ότι ο κ. Φωτήλας ουδέποτε ως μέλος της Κ.Ο. της ΝΔ «σίγησε», τόσο για την κατάργηση και μεταφορά της Φυσικοθεραπείας Αιγίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όσο και για το θέμα της απόσυρσης της σταφίδας αλλά και την υποβάθμιση της ΕΒΟ-ΕΑΣ Αιγίου.

Και η τελευταία… πράξη

Λάτρης του Θεάτρου, ο Ιάσονας Φωτήλας έδωσε την Κυριακή 16 Ιουνίου και την αποχαιρετιστήρια παράστασή του, πριν αναλάβει από το πρωί της Δευτέρας 17 Ιουνίου καθήκοντα. Την Κυριακή 16 Ιουνίου στα Καλάβρυτα πρωταγωνίστησε στη θεατρική παράσταση «Διπλή Ταρίφα» με την κόρη του Αλίκη και άλλους ερασιτέχνες ηθοποιούς.

Έπαιξε τον τελευταίο ρόλου του που αναλάβει και καταχειροκροτήθηκε στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων. Αναφέρεται μάλιστα ότι, όταν έγινε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού για την υπουργοποίησή του, ανέφερε την παράσταση και ζήτησε και ειδική άδεια… Με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά «βεβαίως» στο αίτημα του βουλευτή του να πατήσει για μια φορά και ως κυβερνητικό στέλεχος στο… σανίδι


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr