background img
banner
banner

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το “Καλοκαιρινό τουρνουά 2024” που διοργάνωσε ο Α.Σ.Ο. Αιγιαλείας | ΦΩΤΟ

150 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η μεγάλη γιορτή Σκακιού που διοργάνωσε την Κυριακή 16 Ιουνίου ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Αιγιαλείας (Α.Σ.Ο.Α.) με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Vostizza Psitocafe, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων του Αιγίου.

Συμμετείχαν περισσότερα από 150 παιδιά, οι αθλητές του Α.Σ.Ο.Α ως οικοδεσπότες, αθλητές από τα σχολεία της Αιγιαλείας που προπονεί ο Νίκος Νικολακόπουλος, αθλητές από την Δυτική Ελλάδα και από τα Ιόνια Νησιά ενώ παραβρέθηκαν οι γονείς των παιδιών, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου δημιουργώντας το αδιαχώρητο εντός και εκτός του καταστήματος, ενώ πολύς κόσμος “φιλοξενήθηκε” και στον γειτονικό “Πύργο” στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων.

Το “παρών” έδωσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Στάθης Ευσταθόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Παναγιώτης Αντωνόπουλος με τον περιφερειακό σύμβουλο και αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαϊας Αριστείδη Τηλιγάδη, ο πρόεδρος του ΕΚΑΜΕ Γιώργος Γκιώνης, ενώ τη δημοτική αρχή εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Ελευθεριώτης, Μαρία Αγγελοπούλου και οι σύμβουλοι Σωκράτης Μαυρίδης και Ελευθερία Μαρνέλη. Η Μαρία Αγγελοπούλου μετέφερε και μήνυμα του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεων που είχε εκτός Αιγιάλειας.

Απών, για πρώτη ίσως φορά από αθλητική εκδήλωση, από την ημέρα του ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν και ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου σε θέματα αθλητισμού Χρήστος Τσερεντζούλιας λόγω απουσίας του στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση άρχισε στις 10.30 το πρωί με την επιβεβαίωση των συμμετοχών, οι αγώνες ξεκίνησαν στις 11.30 και στις 3 μετά το μεσημέρι ακολούθησαν οι απονομές στους νικητές. Ενδιάμεσα και συγκεκριμένα μετά τον τρίτο γύρο έγινε διάλλειμα 15 λεπτών με προσφορά τοστ και νερό στους αθλητές και εκτός από τα μετάλλια, μοιράστηκαν μπλουζάκια του συλλόγου σε όλα τα παιδιά. Η πρόεδρος του Α.Σ.Ο.Α. Κατερίνα Μερτίκα με τον δάσκαλο του συλλόγου Νίκο Νικολακόπουλο ευχαρίστησαν θερμά όλους όσοι στήριξαν την εκδήλωση, τους μεγάλους χορηγούς “Φροντιστήριο ΚΥΤΤΑΡΟ”, την HELESI και την ΗΡΩΝ καθώς και τους δεκάδες ακόμη χορηγούς και τους εθελοντές που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Όπως φυσικά και το VOSTIZZA PSITOCAFE για τη φιλοξενία.

Σκάκι: Ένα πανάρχαιο επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής

Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, που παίζεται ανάμεσα σε δύο παίχτες. Παίζεται στη «σκακιέρα», ένα διάγραμμα 64 τετραγώνων βαμμένων εναλλάξ με μαύρο και λευκό χρώμα και διατεταγμένων οριζοντίως και καθέτως σε διαστάσεις 8×8. Κάθε παίχτης έχει στη διάθεσή του 16 πεσσούς: έναν βασιλιά, μία βασίλισσα, δύο πύργους, δύο ίππους, δύο αξιωματικούς και οχτώ πιόνια. Κάθε ένας από τους έξι τύπους πεσσών εκτελεί διαφορετικές κινήσεις στην σκακιέρα. Ένας παίχτης παίζει με τους λευκούς πεσσούς και ο άλλος με τους μαύρους. Σκοπός κάθε παίχτη είναι η επίτευξη ματ στον αντίπαλο βασιλιά, ώστε αυτός να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια επίθεση που δέχεται από τους πεσσούς του αντιπάλου (ο βασιλιάς στο σκάκι δεν αιχμαλωτίζεται, αφού μόλις βρεθεί σε θέση ματ σηματοδοτείται η λήξη του παιχνιδιού). Οι πεσσοί χρησιμοποιούνται για να παράσχουν υποστήριξη σε άλλους πεσσούς του ίδιου χρώματος ή για να επιτεθούν και να αιχμαλωτίσουν πεσσούς του αντιπάλου.

Πιστεύεται πως το σκάκι προήλθε από την Ινδία, πριν τον 7ο αιώνα. Η αξία των πεσσών καθορίστηκε στην Ισπανία τον 15ο αιώνα, ενώ οι κανόνες του παιχνιδιού οριστικοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα. Σήμερα, το σκάκι παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ νέοι τύποι του παιχνιδιού, που διαφέρουν από τον κλασσικό ως προς τους κανόνες ή και ως προς το είδος της σκακιέρας, έχουν επίσης καταστεί σημαντικά δημοφιλείς.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr