ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ -ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ- ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΑΙΑ
Στάχτη μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες έγιναν την περασμένη Παρασκευή 21 του μηνός 40.000 στρέμματα δάσους αλλά και αγροτικών εκτάσεων στην δυτική πλευρά της Τριταίας, μια φωτιά η οποία όχι μόνο προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια αλλά ανάδειξε ένα σημαντικό κενό που εξακολουθεί να υπάρχει με την προστασία και ασφάλεια στην αγροτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
Ένα κενό που συνεχίζει να υφίσταται παρά το γεγονός ότι, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Θεσσαλία «βίωσε» την απόλυτη καταστροφή, όχι από φωτιά βέβαια αλλά από ένα άλλο εξαιρετικά σοβαρό φυσικό φαινόμενο.
Σε όλη την κτηνοτροφική περιοχή της Τριταίας, όπως αποκαλύφθηκε, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις πυρασφαλείας, δεξαμενές νερού ενώ και τα ποιμνιοστάσια και εγκαταστάσεις είναι ανασφάλιστα. Τοπικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι και αντίδραση με τα αεροσκάφη και τις επίγειες δυνάμεις έφτασε με σχετική καθυστέρηση και ενώ ήδη η φωτιά είχε ξεφύγει.
Μεγάλη καταστροφή
Δήμος Ερυμάνθου και Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ζήτησαν να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς ο απολογισμός περιλαμβάνει 10 καμένα σπίτια, αλλά και πολλές αποθήκες, αγροικίες ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ δασικές εκτάσεις με ελιές και άλλες καλλιέργειες παραδόθηκαν στη μανία της φωτιάς.
Οι φλόγες πέρασαν από τις κοινότητες στο Άνω Μαστραντώνη, Σταυροδρόμι, Ράχη, Σκούρα, Γάλαρος, Αγία Βαρβάρα, Πανουτσέικα, Πανταζέικα, Μασουρέικα και το Κάλφα.
Οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής δυσχέραιναν το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων που δέχθηκαν καθυστερημένα την από αέρος ενίσχυση ενώ η περιοχή εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην κατηγορία πολύ αυξημένου κινδύνου «4».
Υπενθυμίζουμε ότι το πύρινο μέτωπο της φωτιάς «άνοιξε» σε πλάτος έως και 20 χιλιόμετρα και πέρασε και στην Ηλεία, όπου συνέχισε το καταστροφικό της έργο έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Τεράστιες είναι οι ζημιές στις υποδομές του Δήμου και κυρίως, στο δίκτυο ύδρευσης αλλά και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς κάηκαν κολώνες της ΔΕΗ.
“Υπήρξε καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού”
«Οι ζημιές σε μια κατ εξοχήν κτηνοτροφική και παραγωγική περιοχή είναι ανυπολόγιστες. Κάτοικοι και επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση αφού μέσα σε ελάχιστες ώρες απώλεσαν κόπους μιας ζωής.
Υπήρξε καθυστέρηση και κενό στην λειτουργία και ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ιδιαίτερα τις κρίσιμες πρώτες ώρες από την εκδήλωση της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα αυτή να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε ελάχιστες ώρες διήνυσε αρκετά χιλιόμετρα χωρίς ουσιαστική αντίσταση.
Ως παράταξη είχαμε επισημάνει έγκαιρα το ζήτημα της πρόληψης. Μεγάλες τραγωδίες που είχαμε πρόσφατα στη χώρα μας θα έπρεπε να μας έχουν παραδειγματίσει. Είχαμε καλέσει άλλωστε τη Δημοτική αρχή να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, για την προστασία περιουσιών και ανθρώπων» αναφέρει στο Protionline.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Συμπόρευση για τον Ερύμανθο» Διαμαντής Κανελλόπουλος και πρώην Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής.
Ζώνες πυροπροστασίας σε συνθήκες 9 μποφόρ
Στην ισχύ των ανέμων με τις ριπές που έφταναν έως και τα 9 μποφόρ αλλά και το δυσπρόσιτο με το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής που προκαλούσε πολλούς στροβιλισμούς εστιάζει ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Φωκίωνας Ζαΐμης.
«Δυστυχώς, είχαμε μια καταστροφή για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Κάποιοι πρόλαβαν να διασώσουν αιγοπρόβατα αλλά και στάβλους, όχι όμως όλοι. Σε κάποια σημεία υπήρξαν ζώνες πυροπροστασίας ενώ στην ανάσχεση της φωτιάς, επί του πεδίου, βοήθησαν κυρίως τα χωματουργικά» αναφέρει ο κ. Ζαΐμης. Για τις ζημιές αλλά και το επιχειρησιακό σκέλος, με στόχο μια καλύτερη οργάνωση για το υπόλοιπό του καλοκαιριού ο κ. Ζαΐμης είχε συνεργασία με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά.
Όσον αφορά στη Αιγιαλεία, σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα διάνοιξης και καθαρισμών σε αγροτικούς δρόμους και δασώδεις περιοχές σε συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας και της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.
Εκ μέρους της Π.Υ. Αιγίου έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος τόσο σε πυροσβεστικούς κρουνούς όσο και σε δεξαμενές νερού στο σύνολο της ορεινής ζώνης αλλά και μέσα στην περιοχή ευθύνης του δήμου εντός του φαραγγιού στον Βουραϊκό.