Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Του Θ. Λουλούδη*
Το Φεστιβάλ Κρασιού Wine2Wine πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά με την οργάνωση των Α. Ξένου και Α. Τζούδα στην Πάτρα,προβάλλοντας τις τάσεις, την καινοτομία και την τέχνη της οινοποίησης, σε συνδυασμό με την ανάδειξη εκλεκτών γεύσεων, την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών δικτύωσης. Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκθεση κρασιού, που εξελίσσεται πλέον σε θεσμό, με 60 οινοποιεία και δίκτυα διανομής με 600 ελληνικές και διεθνείς ετικέτες.
Η οινοποιία αποτελεί έναν δυναμικό τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στην Αχαΐα, που αναδεικνύει επιχειρηματίες με φιλοδοξίες. Από την καλλιέργεια του αμπελιού έως την αγορά και την εξαγωγή κρασιού, η οινοποιία είναι μια βιομηχανία που συνδυάζει την παράδοση και την καινοτομία και αναδεικνύει την Αχαΐα διεθνώς.
Η υποστήριξη όλων των eventsπου προωθούν τον κλάδο, λειτουργεί ωφέλιμα στην ανάπτυξη και ενίσχυση του οινοτουρισμού, στην προώθηση τοπικών οινικών τάσεων-γεύσεων, στην ανάδειξη και διαφήμιση των τοπικών προϊόντων και παραγωγών μας και εν τέλει στην στήριξη και την προώθηση της τοπικής μας οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
Το Επιμελητήριο Αχαίας μπορεί και πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες, όπως:
Να δράσει ως εκπαιδευτικός και συμβουλευτικός φορέας στους νέους επιχειρηματίες του κλάδου της οινοποίησης. Με την οργάνωση σεμιναρίων, εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, να συνδράμει στην επαγγελματική κατάρτιση και εξέλιξη των παραγωγών και κατ’ επέκταση στην προώθηση της τοπικής παραγωγής.
Να ενισχύσει και να υποστηρίξει την διοργάνωση οινοτουριστικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και ξεναγήσεων από τοπικούς οινοποιούς,να αναδείξει την τοπική οινοποιητική κληρονομιά.Να στηρίξει την σύμπραξη και συνεργασία με ξενοδοχειακά καταλύματα – που βρίσκονται κοντά σε αμπελώνες, εμπλέκοντας τους τουρίστες στη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, δημιουργώντας μια «win-win κατάσταση», παρέχοντας νέες και καινοτόμες λύσεις στην εξέλιξη και περαιτέρω διάκριση του κλάδου της οινοποιίας.
Να ενισχύσει τον καινοτόμο θεσμό των Οινοξενείων της Αιγιάλειας, που αναδεικνύει τους οίνους, την τοπική γαστρονομία και τα εξαιρετικά προϊόντα της Αιγιάλειας.
Να διευκολύνει τη συνεργασία και τη διασύνδεση με άλλους φορείς, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια/συνέδρια. Να εισάγει την καινοτομία, την πρωτοπορία και την εξέλιξη στον τομέα της οινοποίησης.
Να εξασφαλίσει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα και ευκαιρίες εξαγωγών, στηρίζοντας σημαντικά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, κίνησης και παρουσίας στις Ελληνικές και Διεθνείς αγορές.
Ο Νομός Αχαΐας κατέχει μακρά ιστορία στην οινοποιία και πλούσια αμπελουργική παράδοση.Το Επιμελητήριο Αχαΐας μπορείκαι πρέπει να είναι ο «οδηγός» στην πορεία ανάπτυξηςτων οινοποιών μας.
*Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και Επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».