ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ -ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ- ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Η μεγαλύτερη και αρτιότερα στελεχωμένη μελετητική εταιρεία στην Ελλάδα ‘Σαμαράς & Συνεργάτες AE – Σύμβουλοι Μηχανικοί’ αναλαμβάνει την υλοποίηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του δήμου Αιγιαλείας ως ανάδοχος του διαγωνισμού που «έτρεξε» στις αρχές του έτους το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το ΤΕΕ προσφέρει το σημαντικότερο πολεοδομικό εργαλείο που θα έχει στα χέρια του ο δήμος Αιγιαλείας για δεκαετίες. Σε μια περίοδο κατά την οποία στη χώρα επικρατεί ένα πρωτοφανές -στα χρονικά- χωροταξικό ‘χάος’ πολυνομίας και απαγορεύσεων, μια πολύ έμπειρη εταιρεία αναλαμβάνει να διορθώσει πολλά πολεοδομικά και οικιστικά προβλήματα και ταυτόχρονα να προσφέρει μια αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή.
Η σύμβαση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Αιγιαλείας περιλαμβάνει την εκπόνηση του σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλων διατάξεων, στα όρια των Δ.Ε. Αιγίου, Ακράτας, Διακοπτού, Ερινεού, Συμπολιτείας του Δήμου Αιγιαλείας. Περιλαμβάνει τη σύνταξη της νέας Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και την σύνταξη της ΣΜΠΕ (στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων) με πλήρη περιβαλλοντική αξιολόγηση των προτεινόμενων από την μελέτη του ΤΠΣ ρυθμίσεων και κατευθύνσεων και τη σύνταξη Προκαταρκτικής Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας.
Η σύνταξη μιας ώριμης και πλήρους Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού αλλά και μιας ΣΜΠΕ η οποία θα μπορέσει να λάβει άμεσα το «πράσινο φως» ξεμπλοκάροντας και τη σχετική γραφειοκρατία, είναι οι βασικές προτεραιότητες του δήμου και του αναδόχου. Στα πλαίσια του ΤΠΣ η εταιρεία θα αναλάβει τη σύνταξη και της Μελέτης Προσωρινής Οριοθέτησης υφιστάμενων υδατορεμάτων ως υποστηρικτικής της μελέτης σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων εντός των νέων, προς πολεοδόμηση, περιοχών της πρότασης του ΤΠΣ. Το έργο που αναλαμβάνει η ‘Σαμαράς & Συνεργάτες AE – Σύμβουλοι Μηχανικοί’ είναι αξίας 2,2 εκατ. ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α. και η προθεσμία για τα παραδοτέα έχει οριστεί στους 36 μήνες – για τα μέσα του 2027. Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με την χρηματοδότηση της Ε.Ε. («Next GenerationEU»).
Ανακούφιση για τη λύση της εκκρεμότητας
Η ύπαρξη αναδόχου γίνεται δεκτή με ανακούφιση στην τοπική Δημοτική αρχή καθώς φαίνεται ότι λύνεται οριστικά μια εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και μια 3ετία προκειμένου το ΤΠΣ να βρεθεί στην αφετηρία και να γίνει έργο παραδοτέο. Υπενθυμίζεται ότι από 2021 ο δήμος Αιγιαλείας εντάχθηκε πιλοτικά στους πρώτους δήμους στους οποίους θα ξεκινούσε η διαδικασία αυτή, ωστόσο τελικά το έργο δεν προχώρησε αποκλειστικά πιλοτικά.
Τα ΤΠΣ επεκτάθηκαν σε πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα καθώς υπάρχει πλέον η εμπλοκή του Ταμείου Ανάκαμψης («Ελλάδα 2.0»). Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αιγιαλείας πολλές φορές εξέφρασε τον προβληματισμό της καθώς προτεινόμενοι μελετητές είχαν δώσει μεγάλες εκπτώσεις με κίνδυνο να μείνει το έργο ημιτελές.
Η εταιρεία που αναλαμβάνει έχει σημαντικό πελατολόγιο με ‘βαριά χαρτιά’ (ΤΙΤΑΝ, ΔΕΠΑ, HРАΚΛΗΣ, Protergia, ΑGRINO κά.) με ειδίκευση σε όλες τις αδειοδοτήσεις (Βιομηχανία, Υποδομές, Ενέργεια, Υγεία, Αθλητισμός) και σε μεγάλα project, κατασκευαστικά, αξιοποίησης ακινήτων και έργα δημοσίου), σε Επιχειρηματικά Πάρκα, Logistics και Τουρισμό. Διαθέτει εμπειρία 25 σε δύσκολες και απαιτητικές αδειοδοτήσεις και συνολικά 5,5 χιλιάδες πελάτες.
Φιλοδοξία του δήμου Αιγιαλείας είναι το νέο, παραδοτέο, Πολεοδομικό Σχέδιο να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο Σχέδιο Πόλης καθώς και καινοτομίες στους οικισμούς, θέματα που περιλαμβάνονται μέσα στη σύμβαση. Τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχει να επιλύσει η πόλη είναι η επέκταση του Σχεδίου Πόλης και τα σημεία επαφής μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων, με όλες τις αναθεωρήσεις και διορθώσεις σε τυχόν λάθη και παραλείψεις.
Το θέμα της χωροθέτησης του νέου Βιοτεχνικού – Επιχειρηματικού Πάρκου Αιγίου αλλά και η αντιμετώπιση του προβλήματος με τους διολισθαίνοντες οικισμούς είναι μερικά από τα ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν ενώ εξαιρετικά επίκαιρο κρίνεται και το θέμα με τη διάνοιξη «τυφλών» σημείων στα παραλιακά που είναι μέγιστης προτεραιότητας και για λόγους Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΠΣ αποτελεί το κύριο εργαλείο με το οποίο καθαρίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση με συνιστώσες και τη χωροθέτηση μεγάλων επενδύσεων, οριοθέτηση οικισμών καθώς και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Καταστροφών και Κινδύνων. Το επόμενο διάστημα στελέχη του αναδόχου θα ξεκινήσουν επαφές με το δήμο σε επίπεδο ενημερωτικό ενώ προβλέπεται και διαβούλευση, σε διάφορες φάσεις, με τη Δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και φορείς.
Μετά την επέκταση των ΤΠΣ εκτός της πιλοτικής εφαρμογής, ήδη και ο δήμος Καλαβρύτων έχει ανάδοχο την ένωση φορέων ‘Αικ. Γεωργουλά και Συνεργάτες Ε.Ε.’ Η μελέτη του ΤΠΣ για τα Καλάβρυτα περιλαμβάνει επίσης την κεντρική μελέτη πολεδόμησης και επί μέρους τη ΣΜΠΕ, προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας, Μελέτη Προσωρινής Οριοθέτησης υφισταμένων υδατορεμάτων, εντός των νέων προς πολεοδόμηση περιοχών και Τοπογραφική Μελέτη απαραίτητη για την οριοθέτηση των ρεμάτων. Το έργο στα Καλάβρυτα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.