ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΥΝΕΛΛΕΞΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Κρίσιμο αναμένεται να είναι το σημερινό 24ωρο σε σχέση με την πιθανότητα εντοπισμού κρουσμάτων της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Αχαΐα καθώς αναμένεται να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων της Περιφέρειας που έχουν ληφθεί σε μεγάλες αλλά και μικρότερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις – φάρμες και μικρά ιδιωτικά μαντριά.
Οι δειγματοληψίες έγιναν από την περασμένη εβδομάδα στα πλαίσια των προληπτικών ελέγχων μετά το ξέσπασμα της ζωωνόσου και την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να μην λάβει πανδημικά χαρακτηριστικά, απειλώντας την ευζωία δεκάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων αλλά και την τροφοδοσία της αγοράς με κρέας.
Ήδη από την Κυριακή έχει σημάνει συναγερμός στα Καλάβρυτα καθώς μετά το πρώτο βεβαιωμένο κρούσμα σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή της κοιλάδας του Φενεού, τέθηκε σε καραντίνα μια περιοχή 10 χλμ. η οποία συνορεύει και με τα Λυκούρια και την Κλειτορία όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός γαλακτοφόρων ζωών αλλά και ζώων σφαγής.
Παράλληλα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμος Καλαβρύτων πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα ενημερωτική σύσκεψη για τους κτηνοτρόφους στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του δήμου με μεγάλη πολύ μεγάλη συμμετοχή.
Επέκταση των μέτρων στην Αχαΐα
Στη διάρκεια της συνάντησης μάλιστα ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Αχαΐας Κωνσταντίνος Μήλιος ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για επέκταση των μέτρων που είναι σε ισχύαπό την Κυριακή στην Αχαΐα (απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή)σε ολόκληρη την επικράτεια.
Σύμφωνα με τον κ. Μήλιο, ο εντοπισμός του κρούσματος στην Κορινθία έγινε μετά από ιχνηλάτηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ζώα που είχαν μεταφερθεί εκτός της αποκλεισμένης πλέον ζώνης της Θεσσαλίας πριν από 15 μέρες.
Το Υπουργείο προχωρά σε ιχνηλάτηση και των ζώων που μεταφέρθηκαν από την φάρμα της Κορινθίας σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να πάρει δείγματα και να προχωρήσει στην ενδεδειγμένη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν την θανάτωση και την υγειονομική ταφή όλων των ζώων σε φάρμες όπου έχουν εντοπιστεί θετικά κρούσματα.
12 ζώα στο μικροσκόπιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλη τη Δυτική Ελλάδα γίνεται ιχνηλάτηση για 12 ζώα που φαίνεται ότι έχουν μεταφερθεί από περιοχές της Θεσσαλίας το προηγούμενο διάστημα.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται επίσης από την Περιφέρεια σε Πάτρα, Αίγιο, Ερύμανθο και Δυτική Αχαΐα. Στο μάχη της ενημέρωσης των Κτηνοτρόφων αλλά και της λήψης δειγμάτων μπήκαν και οι Κτηνίατροι του Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων (πρώην Ένωση Συνεταιρισμών) καθώς αυτή την περίοδο έχουμε στην περιοχή την εκτροφή χιλιάδων γαλακτοφόρων ζώων ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου που ακολουθεί.
«Έχουμε λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα με συνεχείς ενημερώσεις των συναδέλφων κτηνοτρόφων και με την συνδρομή των Κτηνιάτρων μας κάνουμε τους αναγκαίους ελέγχους και ιχνηλατήσεις» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων Θεόδωρος Σούκας.
Ανάκληση αδειών κτηνιάτρων
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ανδρέα Φίλια, στην επιδημιολογική επιτήρηση για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της νόσου έχουν τεθεί όλοι οι Κτηνίατροι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπου έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες, επιστήμονες του Α.Γ.Σ. των Καλαβρύτων αλλά και, εθελοντικά από χθες, και ιδιώτες.
O Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, σύμφωνα με την πρόεδρο Αθηνά Τραχήλη, ήλθε σε συνεννόηση με τον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής Υπουργείου Θωμά Αλεξανδρόπουλο, και ήδη συντονίζει την παροχή βοήθειας από τους ιδιώτες κτηνιάτρους και σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδος.
«Η προσφορά των ιδιωτών κτηνιάτρων από όλη την Ελλάδα είναι εντυπωσιακή, αποδεικνύει τον επαγγελματισμό και την επίδειξη ευθύνης και σοβαρότητας του κτηνιατρικού κλάδου απέναντι σε σοβαρές και έκτακτες καταστάσεις» αναφέρει η κα Τραχήλη.
Στη συνάντηση στο Πολύκεντρο στα Καλάβρυτα έδωσε το παρών του κι ο δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
Πάμε για μεγάλη καραντίνα…
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ως χώρα προέλευσης της νόσου των αιγοπροβάτων τη Ρουμανία και μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα της χώρας, με τουλάχιστον 50.000 ζώα.
Σύμφωνα με τον κ. Μήλιο, τα συμπτώματα στα ζώα είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.
Ο χρόνος επώασης της πανώλης στα αιγοπρόβατα φτάνει ακόμη και τις 20 μέρες, κάτι που δίδει έμμεσα στην καραντίνα έναν ορίζοντα μηνός και πλέον…