background img
banner
banner

«Συμπαίκτης» της Co2gether και ο δήμος Αιγιαλείας

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ»

Μήνυμα αλληλεγγύης στέλνει η Co2gether σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Τράπεζα Τροφίμων, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διατροφικό Εργαστήρι «Ευτροφία», μέσα από το πρόγραμμα «Μηνιαίο Καλάθι Μεσογειακής Διατροφής Ηλικιωμένων».

Συμπαίκτες σε αυτή την προσπάθεια είναι τρεις Δήμοι της Αχαΐας, ο Δήμος Αιγιάλειας, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και ο Δήμος Ερυμάνθου, με το εγχείρημα να σκορπίζει χαμόγελα σε ηλικιωμένους πολίτες, μοναχικούς, ασθενείς, χρόνιους πάσχοντες, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους, συμπολίτες μας που χρήζουν στήριξης και αγάπης. Οι διοργανωτές της δράσης πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, περιγράφοντας κι αναλύοντας τους στόχους της συγκεκριμένης προσπάθειας που αφορά τη δωρεάν διανομή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Το νέο εγχείρημα ξεκινάει για 80 ηλικιωμένους μέσα από τις «Επισκέψεις Ζωής», που η Co2gether θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τους τρεις δήμους, με το μενού να περιλαμβάνει έτοιμα οικονομικά γεύματα με πρωτεΐνες, που θα καλύπτουν ακόμα και όσους δυσκολεύονται λόγω παθήσεων ή ασθενειών να μαγειρέψουν. Η αξία του μηνιαίου καλαθιού είναι κατά προσέγγιση στα 100 ευρώ και ο μέσος όρος κιλών ανά άτομο στα 23κ.

Χαρ. Μπονάνος: ΄΄Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση και κάθε δράση αλληλεγγύης στην πράξη΄΄

Οι κυριότερες τοποθετήσεις είχαν ως εξής: Χαράλαμπος Μπονάνος (αναπληρωτής Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας): «Ο πληθυσμός των ηλικιωμένων στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2050 θα καλύπτει το 40% του πληθυσμού. Αυτό επηρεάζει τις πολιτικές για την τρίτη ηλικία και το ασφαλιστικό σύστημα. Για εμάς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σημασία δεν έχουν μόνο τα μπετά, τα τσιμέντα και η άσφαλτος, αλλά πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και ειδικά η προσέγγιση των αποκλεισμένων τμημάτων της κοινωνίας μας. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση και κάθε δράση αλληλεγγύης στην πράξη».

Θ. Μπαρής: ΄΄Υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα για αυτές τις ηλικιακές ομάδες΄΄

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής σημείωσε: «Τέτοιες προσπάθειες, στην εποχή του μετακοινωνικού κράτους φανερώνουν τον πολιτισμό και την παιδεία μας. Αυτό που ξεκίνησε η Co2gether είναι μια πολύ όμορφη δράση, μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη. Η πρόσφατη πυρκαγιά στον Δήμο μας είχε ως αποτέλεσμα οκτώ οικογένειες να μείνουν άστεγες. Η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν δυο ατόμων μεγάλης ηλικίας. Υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα για αυτές τις ηλικιακές ομάδες».

“Ανήκοντας στις Περιφέρειες Υγείας επιζητάμε τρόπους για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη”, είπε η Άννα Μαστοράκου

«Καταρχάς θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην υπεύθυνη της Co2gether Μαρία Ζαφειροπούλου, η οποία είναι αθόρυβη, επιτελική και επιτυχημένη και πάντα to the point. Η ΠΔΕ θα στηρίζει πάντα τέτοιες προσπάθειες και ανήκοντας στις Περιφέρειες Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιζητάμε τρόπους για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη», τόνισε η Άννα Μαστοράκου, αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας.

“Για μία βιώσιμη κοινωνία χωρίς κανείς να μένει πίσω”, τόνισε η Νάντια Ασκούνη

Η Νάντια Ασκούνη, αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Δυτικής Αχαΐας, υπογράμμισε τα εξής: «Ο στόχος μας είναι η σωματική και ψυχική υγεία, η στήριξη και η ασφάλεια των ηλικιωμένων. Το μοτο μας είναι για μια βιώσιμη κοινωνία χωρίς κανείς να μένει πίσω».

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Οι προσπάθειες οργανισμών όπως η Co2gether αποτελούν φάρους ελπίδας και ζωής»

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας Γιώργος Αγγελόπουλος, επισήμανε: «Όταν άνοιξα το ιατρείο μου το 1999 είχα λίγους ασθενείς από 80 ετών και άνω. Αυτή τη στιγμή έχω πάρα πολλούς ακόμη και πάνω από 90. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί την κορωνίδα της διατροφής μας. Από τη στιγμή που υπάρχει αδυναμία εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης, οι προσπάθειες οργανισμών όπως η Co2gether αποτελούν φάρους ελπίδας και ζωής».

Η σύμπραξη με την αυτοδιοίκηση θα καλύψει πολλές ανάγκες

Η υπεύθυνη της Co2gether, γεροντολόγος, Μαρία Ζαφειοροπούλου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία και τη στήριξή τους και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε η εν λόγω προσπάθεια, με ένα καλάθι με πλούσια προϊόντα και ειδικά διαμορφωμένο μενού, γνωρίζοντας στοιχεία που αφορούν τους ωφελούμενους, όπως διατροφικές συνήθειες, δημογραφικά στοιχεία, το αν έχουν φροντιστή, κ.ά. «Η σύμπραξή μας με την αυτοδιοίκηση θα καλύψει πολλές ανάγκες», επισήμανε η Μαρία Ζαφειροπούλου.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο καθηγητής Marketing του ΕΑΠ Περικλής Θεοδωρίδης, ο οποίος, αφού μετέφερε τη στήριξη των Γιάννη Καλαβριουζιώτη και Αυγουστίνου Δημητρά, ξεκαθάρισε ότι «το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα είναι πάντα δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες». Στην ενημερωτική συνάντηση μίλησαν ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων Αθήνας Δημήτρης Νέντας, ο οποίος επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο «περιορίζουμε τη σπατάλη φαγητού, καταπολεμούμε την πείνα, προστατεύουμε το περιβάλλον», η εκπρόσωπος από το διατροφικό εργαστήρι «Ευτροφία» Μαρκέλλα Συμεοπούλου, η οποία στάθηκε στην ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή του μηνιαίου καλαθιού και η υπεύθυνη επικοινωνίας της Co2gether Κατερίνα Αλεξοπούλου, η οποία ανέλυσε τις δράσεις και τους στόχους του Οργανισμού με το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Τον συντονισμό της ενημερωτικής συνάντησης είχε ο δημοσιογράφος Κώστας Λαμπρόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr