ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
Με καλύτερες προοπτικές από την περσινή χρονιά, ξεκίνησε πρώιμα φέτος και στην Αιγιάλεια, η διαδικασία του τρύγου. Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν οινοποιήσιμα σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας πλην όμως υπάρχουν επιφυλάξεις για τις ποσότητες που θα προκύψουν.
«Ώθηση» των αμπελιών σε μεγαλύτερο υψόμετρο που δεν επηρεάζεται από τους καύσωνες
Για το πώς επηρεάζονται η παραγωγή και η ποιότητα των σταφυλιών και τις επιπτώσεις στην παραγωγή κρασιού, μίλησε στo Protionline.gr ο διευθύνων σύμβουλος της οινοποιίας «Cavino» Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος παρατήρησε πως και τη φετινή χρονιά δεν θα υπάρξει αρκετή ποσότητα, διότι δεν ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες. ΄΄Είναι γεγονός ότι πάλι δεν θα έχουμε τις ποσότητες που θέλουμε, εξαιτίας των συνθηκών, όμως γενικότερα για τα αμπελοστάφυλα η χρονιά είναι καλύτερη από πέρυσι και βέβαια θα έχουμε πολύ καλές ποιότητες καθώς λόγω ξηρασίας δεν έχουμε ασθένειες. Από την άλλη, τα αμπέλια είναι στρεσαρισμένα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ακούμε συνεχώς να μιλούν για κλιματική αλλαγή ωστόσο δεν είναι τα πράγματα πάντα όπως παρουσιάζονται. Τον Σεπτέμβριο του 1987 καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου για 15 μέρες. Άρα υπάρχουν φάσεις του καιρού που επαναλαμβάνονται με τα χρόνια΄΄, σημείωσε ο κ. Αναστασίου.
Τι επηρεάζει τις αποδόσεις
΄΄Από άποψης εχθρών και ασθενειών η καλλιεργητική περίοδος του 2024 ήταν εξαιρετική. Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο που λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων ήταν σχεδόν καταστροφική, η τρέχουσα, η οποία οδηγείται σιγά-σιγά προς την συγκομιδή στις πρώιμες περιοχές και ποικιλίες, μας επιτρέπει να ατενίζουμε με αισιοδοξία το τελικό παραγόμενο προϊόν΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο ιδρυτής της «Οινοφόρος», επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Άγγελος Ρούβαλης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στους παράγοντες που θα επηρεάσουν τελικώς τις αποδόσεις. ΄΄Ο τρύγος ξεκίνησε ένα δεκαήμερο νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια, οι αποδόσεις θα δούμε πώς θα είναι ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται το αμπέλι, εάν αρδεύεται και εάν ποτίστηκε, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο ανάλογα με την ποικιλία, καθώς και σε ποια περιοχή βρίσκεται. Πιστεύω ότι οι ποσότητες θα είναι ίδιες πέρυσι, ωστόσο οι αιτίες ήταν διαφορετικές, δηλαδή πέρυσι είχαμε βροχές και φέτος ανομβρία. Η αλλαγή του κλίματος φαίνεται ότι είναι ένας σταθερός παράγοντας ο οποίος θα δούμε πώς θα εξελιχθεί΄΄, τόνισε.
Πώς το διαχειρίζονται παραγωγοί και οινοποιοί
Ως προς το πώς επηρεάζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης οίνου οι λιγότερες ποσότητες σταφυλιών, ο κ. Ρούβαλης παρατήρησε πως ΄΄η ελληνική παραγωγή, για διάφορους λόγους, αρχίζει και γίνεται ελλειμματική και σχετίζεται με όλο αυτό που βιώνουμε. Και βέβαια η δυσκολία έγκειται στο να είναι οικονομικά βιώσιμη η καλλιέργεια. Πλέον αυτό είναι ένα θέμα πρωτίστως για τον ίδιο τον παραγωγό.
α οινοποιεία ανάλογα με το μέγεθός τους, έχουν διαφορετικού τύπου προβλήματα. Για παράδειγμα, τα οινοποιεία που κάνουν μεγάλες ποσότητες θα αναζητήσουν ύλη ακόμη και από το εξωτερικό. Τα μικρά οινοποιεία προσπαθούν να ελέγξουν όλες τις παραμέτρους, δηλαδή ποια στιγμή θα τρυγήσουν για να πετύχουν την ποιότητα του κρασιού τους, πώς θα μεταχειριστούν το σταφύλι που υπάρχει στο οινοποιείο αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν.