ΜΕ… Θ.Ε.Α. ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ – ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 19 ΚΑΙ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 22 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ
Ένα έργο που φέρνει στο προσκήνιο πολλές αλήθειες για τη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα, που αγγίζει στον ψυχισμό των νέων ανθρώπων που βιώνουν τη μοναχικότητα και τα αδιέξοδα, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους και εξασφαλίζει το εισιτήριο για το πιο όμορφο ταξίδι, αυτό του μοιράσματος και της συντροφικότητας, παρουσιάζει η Θεατρική Έκφραση Αιγίου στις 19 και 20 Αυγούστου.
Και τι καλύτερο για το θεατρικό έργο «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» του Σταύρου Τσιώλη, από το να παρουσιαστεί με φυσικό σκηνικό στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου, αποδεικνύοντας πως ο χρόνος σταματάει μόνο όταν το επιτρέπουμε εμείς…
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Δίστομου
Επίσης, στις 25 Αυγούστου το έργο θα ανέβει στον σιδηροδρομικό σταθμό Διακοπτού, με ώρα έναρξης 9.30 και στις τρεις παραστάσεις. Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα την Πέμπτη 22 Αυγούστου, το «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» της Θ.Ε.Α. ταξιδεύει μέχρι το Δίστομο καθώς προκρίθηκε να συμμετάσχει στο 14ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου Διστόμου την Πέμπτη 22 Αυγούστου. Μάλιστα, η πρόκριση ήρθε ενώ το έργο βιντεοσκοπήθηκε για να σταλεί, με μία μόλις πρόβα.
Δύο γυναίκες που πάσχουν ψυχικά και ζουν μέσα από τους προσωπικούς τους δαίμονες
Η πλοκή του έργου διαδραματίζεται στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, όταν περίπου 2.500 οπαδοί του ΠΑΟΚ “κατεβαίνουν” για τον αγώνα της ομάδας τους με τον Ολυμπιακό.
Ο ίδιος ο συγγραφέας μάλιστα είδε δύο νεαρές γυναίκες, στην προσπάθειά τους να συναντήσουν στον Σταθμό Λαρίσης, διάσημο Έλληνα ποπ τραγουδιστή από τον οποίο η μικρότερη από αυτές έχει ζητήσει με επιστολή της ραντεβού, να εμπλέκονται σε μία απίστευτη “αποκάλυψη” ζωής των χαρακτήρων τους. Αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι ανοίγει η μια στην άλλη την καρδιά της αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αιτίες του οπαδισμού και της αγκίστρωσής τους στον ΠΑΟΚ. Πολλοί διερχόμενοι επιβάτες σταματούν και συνομιλούν σύντομα μαζί τους δημιουργώντας μια βεντάλια διαφορετικών ανθρώπινων αποχρώσεων.
Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά θεατρικό έργο του σκηνοθέτη του κινηματογράφου και σεναριογράφου Σταύρου Τσιώλη, το οποίο ανέβηκε το 2011 στο Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν” και απέσπασε θαυμάσιες κριτικές.
Το Protionline.gr επισκέφθηκε τη Θ.Ε.Α. στον χώρο που θα παρουσιαστεί το έργο και της επιτράπηκε να παρακολουθήσει την πρόβα. ΄΄Είναι ένα έργο που εκπροσωπεί τη νέα ελληνική πραγματικότητα και το υπογράφει ένας καταξιωμένος δημιουργός, ο Σταύρος Τσιώλης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 5 χρόνια.
Η ιστορία περιγράφει τις αντιλήψεις της σύγχρονης κοινωνίας, όταν δύο νεαρά κορίτσια αντί να ακολουθήσουν τα οπαδικά λεωφορεία για να μεταβούν στο γήπεδο, όπως είχαν αρχικά προγραμματίσει, παραμένουν στον Σταθμό Λαρίσης όπου εκεί, μέσα από κάποιες κωμικοτραγικές καταστάσεις, ανοίγουν η μία στην άλλη την καρδιά και μιλούν για όλα. Οι δύο γυναίκες θεραπεύονται στην ίδια κλινική, είναι δύο χαρακτήρες που πάσχουν ψυχικά και ζουν μέσα από τους προσωπικούς τους δαίμονες. Η μία είναι άτομο εξαρτημένο από χημικές ουσίες ενώ η άλλη είναι μία ανώριμη και ευμετάβλητη κοπέλα που ζει μέσα από το δικό της πρίσμα την καθημερινότητα, ως δράμα΄΄, αναφέρει στo Protionline.gr η Βαρβάρα Σεφέρη, που η παράσταση της Θ.Ε.Α. φέρει τη δική της σκηνοθετική «σφραγίδα».
Ακόμη, επισημαίνει: ΄΄Η επιστολή της μικρής κοπέλας δεν έφτασε ποτέ στον ποπ τραγουδιστή. Ο Σάκης δεν διάβασε ποτέ την επιθυμία της να τον συναντήσει. Όμως η συνάντηση των δύο γυναικών έγινε η απόλυτη αφορμή για να ξετυλίξουν τα προβλήματά τους η μία στην άλλη, να μιλήσουν για τα πιο βαθύτερα και μεγάλα ζητήματα που έχουν ζήσει στο παρελθόν τους΄΄.
Γιατί όμως επελέγη το συγκεκριμένο έργο; ΄΄Σκεφτήκαμε ότι η ιστορία του έργου είναι μία πολύ καλή πρόταση για το καλοκαίρι και αναζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να ζωντανέψουμε κάποιους σταθμούς΄΄ τόνισε η κ. Σεφέρη. Σε ερώτηση του Protionline.gr για το πόσο εύκολο ήταν το εγχείρημα, ανέφερε: ΄΄Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Παναγιώτης Ανδριόπουλος ήταν πολύ συνεργάσιμος και μάλιστα υπήρξε πολύ θετικός σε ό,τι του ζητήσαμε. Η πρόταση αφορούσε τον σταθμό του Αιγίου, του Διακοπτού, αλλά και των Καλαβρύτων καθώς υπήρχε το όραμα να “περπατήσει” και σε άλλους σταθμούς αυτή η προσπάθεια. Στις δύο προγραμματισμένες παραστάσεις, υπήρχαν κάποιες εργασίες που έπρεπε να εκτελεστούν ώστε να στηθεί σωστά το όλο σκηνικό, όμως την ημέρα της πρεμιέρας μας, θα είναι τα πάντα έτοιμα. Το εγχείρημα είναι θεματικό και γι’ αυτό επιδιώξαμε το σκηνικό της παράστασης να είναι απολύτως φυσικό΄΄.
“Αντάμωμα βιωμάτων”
΄΄Η συνεργασία μας με την καλλιτεχνική ομάδα είναι άψογη, ζούμε ένα όμορφο ταξίδι δημιουργίας μέσα από τις πρόβες. Δεν είμαι οπαδός κάποιας ομάδας όμως κατανοώ το ζητούμενο του να προβληθεί το μήνυμα του έργου με κάθε τρόπο, δηλαδή να εξαλειφθούν η βία και οι ακραίες τυφλές οπαδικές συμπεριφορές. Το έργο καταγράφει την ανάγκη κάποιων να αγκιστρώνονται σε μία ιδέα, σε μία ομάδα, για να καλύψουν κάποια άλλα κενά μέσα τους. Το νόημα της ιστορίας είναι ότι οι ηρωίδες της πλοκής ανήκουν κάπου επειδή προφανώς στη ζωή τους, δεν ανήκουν κάπου. Οι δύο γυναίκες έχουν μεγάλα οικογενειακά, προσωπικά και κοινωνικά θέματα να λύσουν και το story αυτό ακριβώς καταγράφει, είναι ένα στιγμιότυπο, μία εικόνα.
Ο σεναριογράφος ό,τι είδε μπροστά του το έκανε θεατρικό κείμενο΄΄ είπε ακόμη η κ. Σεφέρη, τονίζοντας ότι σε έναν σταθμό μπορεί κάποιος να συναντήσει πολλών ειδών ανθρώπους και χαρακτήρες και πως αυτό προσπάθησε η ομάδα να δοθεί με την ερμηνεία των ρόλων. ΄΄Σε έναν δημόσιο χώρο είμαστε όλοι ετερόκλητοι, δεν ξέρει κανένας κανέναν. Και όμως, από το απρόσιτο του αγνώστου, το έργο καταλήγει να πει πόσο εύκολο είναι δύο ψυχές να μπορέσουν να γίνουν ένα δυνατό και ειλικρινές “αντάμωμα βιωμάτων”. Συμβαίνει πολύ συχνά αυτό, πολλοί άνθρωποι μπορούν να εκμυστηρευτούν κάτι πολύ προσωπικό σε έναν εντελώς άγνωστο άνθρωπο γιατί ξέρουν ότι δεν θα τον ξαναδούν…΄΄, επισήμανε.
Ποιους άλλους θα δούμε όμως στη… σκηνή του σιδηροδρομικού σταθμού; Η κ. Σεφέρη σημειώνει: ΄΄Κάποιοι χαρακτήρες του έργου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πλοκή, όπως για παράδειγμα ένας φύλακας άγγελος, ένας στρατιωτικός, μία όμορφη κυρία με… γεμάτο παρελθόν και ένας λαχειοπώλης. Είναι χαρακτήρες κοινότυποι που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε έναν σταθμό πολύ εύκολα.
Το καταφέραμε. Μας άρεσε πολύ που φύγαμε από τον χώρο που η Θ.Ε.Α. κάνει πρόβες και βρεθήκαμε σε νέες συνθήκες, έχουμε έρθει να δουλέψουμε δίπλα στην θάλασσα με άλλη ψυχολογία και με διαφορετικούς ορίζοντες. Μας αρέσει που είμαστε θετικά… “τρελοί” με τη δουλειά μας και αποτελούμε μία πολύ δεμένη και δυνατή ομάδα, καταφέραμε για ακόμα μία φορά μία πολύ καλή και εναρμονισμένη συνεργασία΄΄.
Όλοι πασχίζουν να… πιαστούν από κάπου
΄΄Όλοι προσπαθούμε στην καθημερινότητα να πιαστούμε από κάπου, από κάτι, να νιώσουμε σημαντικοί και να προχωρήσουμε στη ζωή μας. Οι ηρωίδες πιάστηκαν από την ομάδα του ΠΑΟΚ. Εμείς σαν ηθοποιοί, πιανόμαστε από την τέχνη της εκφραστικότητας μέσω του θεάτρου. Όλοι έχουμε ανάγκη να πορευόμαστε και να προχωράμε. Το έργο απλά καταγράφει την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για επαφή και αλήθεια΄΄, είπε στo Protionline.gr η Αγγέλικα Αλεξανδροπούλου που υποδύεται τη μία από τις δύο νεαρές πρωταγωνίστριες.
Και η «νέας της φίλη», Υρώ Καραμανόγλου, συμπλήρωσε: ΄΄Και δεν είναι μόνο η ομάδα, είναι και η συντροφικότητα. Οι ηρωίδες του έργου έχουν η μία την άλλη και προχωρούν δυνατά παρότι οι χαρακτήρες τους παρεκκλίνουν αρκετά. Εξάλλου το “μαζί” λειτουργεί πολύ καλά στην Θ.Ε.Α. και με αυτό πορευόμαστε. Πάντα λειτουργούσε θετικά αυτό…΄΄.
Στη σκηνή θα δούμε αυτή τη φορά και τον Νίκο Ζησιμόπουλο, που μέχρι τώρα τον έχουμε συνηθίζει να απαθανατίζει μέσα από τον φακό του τις στιγμές της Θ.Ε.Α. και είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει ως ενεργός ηθοποιός σε εγχείρημα της θεατρικής ομάδας.
Παν. Ανδριόπουλος: ΄΄Οι ηθοποιοί των θεατρικών ομάδων της Αιγιάλειας κάνουν μία πολύ σοβαρή καλλιτεχνική προσπάθεια΄΄
Σημειώνεται ότι οι παραστάσεις εντάσσονται στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αντιδήμαρχος κ. Ανδριόπουλος, ερωτηθείς από τo Protionline.gr για τη στήριξη της Θ.Ε.Α. σε αυτό το εγχείρημα, σημείωσε: ΄΄Έπειτα από τις Ημέρες Θεατρικών Συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο διάστημα με τη συμμετοχή των θεατρικών ομάδων της περιοχής, είχαμε πει και δεσμευτεί τότε, ότι θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθειά τους. Αυτό ακριβώς πράττουμε τώρα. Σε κάθε αξιόλογη προσπάθεια στο μέλλον, ως δημοτική αρχή θα στεκόμαστε δίπλα στους δημιουργούς και τους ηθοποιούς μας. Θέλουμε να τους παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Ευελπιστούμε να έχουμε και επιδιώκουμε και τη συνεργασία με τον δήμο των Καλαβρύτων, για να παρουσιαστεί η ενδιαφέρουσα παράσταση και στον σταθμό, εκεί’’.
΄΄Είμαστε στην διάθεση όλων των θεατρικών ομάδων της περιοχής και στην επόμενη κοινή μας συνάντηση, εν όψει της χειμερινής περιόδου δηλαδή, θα αποδώσουμε τα μέγιστα που μπορούμε. Οι ηθοποιοί των θεατρικών ομάδων της Αιγιάλειας κάνουν μία πολύ σοβαρή καλλιτεχνική προσπάθεια. Εμείς, ως δημοτική αρχή δεν θέλουμε να είμαστε απλά… παρατηρητές, θέλουμε να συμμετέχουμε με τον τρόπο μας, σε κάθε είδους δράση τους. Οι ανάγκες του ερασιτεχνικού θεάτρου είναι αρκετές και θα είμαστε δίπλα σε κάθε περίπτωση, κοντά στους ανθρώπους που δημιουργούν και εργάζονται μέσα από την Τέχνη για την ίδια την Τέχνη…΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ανδριόπουλος.
Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Σεφέρη, Σκηνικά: Γιώργος Σεφέρης, Σχεδιασμός Φωτισμών-Ηχητική κάλυψη: Σπύρος Ρηγόπουλος, Χειρισμός ήχου-Μουσικές επιλογές: Βαρβάρα Σεφέρη, Ενδυματολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Βαλλιανάτου, Φωτογραφίες: Νίκος Ζησιμόπουλος- Χρύσα Κουνινιώτη, Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Σπύρος Σημάτης. Στην περιγραφή του Αγώνα ακούγεται η φωνή του Νικορέστη Χανιωτάκη. Επιλογή και επεξεργασία ήχων του Άγγελου Παπαλυμπέρη από αρχείο που παραχωρήθηκε στη Θ.Ε.Α. από τον Κωστή Καπελώνη όταν είχε σκηνοθετήσει την παράσταση στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου) το 2011.
Παίζουν με σειρά εμφάνισης: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ: Αγγέλικα Αλεξανδροπούλου, ΙΩΑΝΝΑ: Υρώ Καραμανόγλου, ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΗΣ: Γιώργος Σεφέρης, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΜΠΑΝΤΑΣ: Αντωνία Παπαχριστοδουλοπούλου, ΦΑΝΤΑΡΟΣ: Βασίλης Σεφέρης, ΚΥΡΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑ: Μαρία Μητροπούλου, ΛΑΧΕΙΟΠΩΛΗΣ: Νίκος Ζησιμόπουλος. Στους ρόλους των ανυποψίαστων-αθώων επιβατών των συρμών: Κωνσταντίνα Σωτηροπούλου, Κάτια Φάκου και Γιώτα Βαλαούρα. Ομάδα υποστήριξης: Σοφία Βασιλείου, Κωνσταντίνα Βαλλιανάτου, Εύα Παπαγιανακοπούλου, Σπύρος Γεωργίου, Χρύσα Κουνινιώτη, Βασίλης Σεφέρης, Γεράσιμος Παπαχριστόπουλος.