background img
banner
banner

Το μελτέμι έφερε ανάσα στον τουρισμό

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Με άνοδο πάνω από 10% κινείται ο Αύγουστος στα καταλύματα της περιοχής μια αύξηση η οποία μπορεί να καταγραφεί ψηλότερα ακόμη κατά την αποτίμηση η οποία αναμένεται να γίνει επίσημα από τους ξενοδόχους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η αύξηση στην κίνηση φαίνεται ότι είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και θα πρέπει να συγκριθεί και με τους τζίρους στην εστίαση και το λιανεμπόριο για να μιλάμε για μια περίοδο με θετικό πρόσημο για την Αιγιάλεια και την οικονομία της περιοχής που έχει ως βασικό παρονομαστή τον τουρισμό και την καλοκαιρινή επισκεψιμότητα. Τρεις παράγοντες φαίνεται ότι επηρεάζουν την ανοδική πορεία του τουρισμούτου Αυγούστου, σε σχέση με τον Αύγουστο του ‘23.

-1ος οι κρατήσεις ξένων τουριστών που, λόγω του καύσωνα, μεταφέρθηκαν για την περίοδο του Αυγούστου και το τέλος καλοκαιριού, με προοπτική και τον Σεπτέμβριο, καιρού επιτρέποντος…

-2ος παράγοντας η απόσταση καθώς πολλοί Έλληνες τουρίστες προτίμησαν Πελοπόννησο και Στερεά και απέφυγαν τα νησιά λόγω του κόστους των μετακινήσεων, των ακριβών ακτοπλοϊκών και της αύξησης του κόστους διαμονής στους δημοφιλείς προορισμούς.

-3ος παράγοντας είναι βέβαια τα μελτέμια που έφεραν δροσιά και έκαναν τη διαμονή κατά τον τρέχοντα μήνα πιο ευχάριστη…
Το καλοκαίρι ξεκίνησε πάντως δύσκολα για την Αχαΐα γενικότερα εξαιτίας της ακρίβειας (σε πρώτη… ανάγνωση). Τη χαριστική βολή στις χαμηλές πτήσεις του τουρισμού στις αρχές καλοκαιριού έδωσε ο 40ήμερος, καύσωνας και το ρεκόρ θερμοκρασιών συνεχόμενων μηνών που καταγράφεται εδώ και 1,5 χρόνο, περίπου.

Κύμα εκδρομέων λόγω… ζέστης

Η φωτιά στην Πεντέλη παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, ταυτόχρονα με την ασφυκτική κατάσταση στην ατμόσφαιρα αλλά και την παρατεταμένη ζέστη διαμόρφωσαν ένα κύμα φυγής από το κλείνον άστυ με προορισμό τα… τελευταία ελεύθερα καταλύματα σε όλη την Βόρεια Πελοπόννησο.

Αποτέλεσμα είναι κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου να αναμένουμε να καταγραφεί ρεκόρ επισκεψιμότητας σε επίπεδο διαμονής και διανυκτερεύσεων στην Αιγιάλεια και την Αχαΐαευρύτερα βέβαια. Περιοχές όπως η λίμνη Τσιβλού στην Ανατολική Αιγιάλεια, η Βλασία με τους καταρράκτες του όρους Ερύμανθος στα Καλάβρυτα και ο Λάδωνας στην Κλειτορία δέχθηκαν μεγάλο όγκο εκδρομέων σε ημερήσια βάση κατά την περίοδο του Αυγούστου, λόγω δροσισμού, παρά το γεγονός ότι υποδομές και παροχές είναι υποτυπώδεις.

Η αναζήτηση… οάσεων δροσιάς μέσα στο καλοκαίρι και εκτός της παραλιακής ζώνης θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο προβληματισμού για τις τοπικέςαρχές καθώς η ωφέλεια στην τοπική οικονομία και δήμους αναμένεται να είναι σημαντική.

Πρόβλημα με την αγορά ποτών και αναψυκτικών

Αρνητική είναι η πρώτη εικόνα σε σχέση με την αποτίμηση της εικόνας των πωλήσεων στον κλάδο εστίασης.

Ο παρατεταμένος καύσωνας οδήγησε σε εγκλεισμό στον… κλιματιστικό την οικογένεια για πολλά 24ωρα. Για τους μήνες Ιούνιος -Ιούλιος 2024 παρατηρήθηκε πτώση του τζίρου κοντά στο 30% σε εστιατόρια και bar η οποία παρασύρει συνολικά τον κλάδο της Horeca τόσο σε επίπεδο λιανικής όσο και σε επίπεδο τροφοδοσίας (βιομηχανία ποτών, μπύρας και αναψυκτικών).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του Επιμελητηρίου Αχαΐας αλλά και τοπικούς προμηθευτές της Αιγιάλειας, μια αύξηση κοντά στο 100% η οποίαπαρατηρείται φέτος στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και αντίστοιχα σε παγωμένα ροφήματα είναι αδύνατο να αντισταθμίσει τις απώλειες στην κατανάλωση στην αγορά των κρύων αναψυκτικών και ποτών (Horeca).

Έκοψε την… ανάσα των εκπτώσεων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει και ο πρώτος απολογισμός των φετινών θερινών εκπτώσεων που «δοκιμάστηκαν» όπως και το σύνολο της τοπικής αγοράς τόσο από την ακρίβεια όσο και τον παρατεταμένο καύσωνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η περασμένη άνοιξη άλλα και ο πρώτος μήνας του Αυγούστου (Ιούνιος) «έτρεχαν» στην περιοχή μας με μια αύξηση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο στο 4-5%.

Πρόκειται για την περίοδο πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, στις αρχές ακόμη του παρατεταμένου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.

Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου και κατά τις ημέρες που είχαμε καλύτερες συνθήκες σε επίπεδο καιρού, παρατηρήθηκε αυξημένη επισκεψιμότητα στα εμπορικά κέντρα σε Πάτρα και Αίγιο καθώς οι εκπτώσεις αλλά και τα τελευταία ψώνια προ τον διακοπών λειτούργησαν τονωτικά!

Στελέχη του λιανεμπορίου αλλά και της εστίασης σε επίπεδο Αχαΐας, επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις στις πωλήσεις είναι στα όρια του πληθωρισμού…

Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς

«Οι αρχικές εκτιμήσεις για τον μήνα Αύγουστο καταγράφουν μια αυξημένη κίνηση στα καταλύματα. Η επίπτωση της Κλιματικής Αλλαγής είναι ήδη καταγεγραμμένη μέσα στο καλοκαίρι από Τις ακυρώσεις σε κρατήσεις ξένων τουριστών τον Ιούλιο. Οι ακυρώσεις αντισταθμίστηκαν από την αύξηση που καταγράφεται τον Αύγουστο. Τόσο στις αφίξεις ξένων τουριστών μαζί με τους Έλληνες που προτιμούν παραδοσιακά τον Αύγουστο για τις διακοπές τους. Τα προβλήματα με τον εγχώριο τουρισμό ήταν γενικώς αναμενόμενα καθώς φέτος οι Έλληνες περιορίστηκαν σε επίπεδο δαπανών, διάρκειας χρόνου διακοπών αλλά και αδυναμία κάλυψης της δαπάνης των μεγάλων αποστάσεων» σύμφωνα με τον Αιγιώτη επιχειρηματία και Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστο Κανελλή.

«Στην ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου ο λογαριασμός θα είναι… μηδενικός για το σύνολο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητες καθώς η επίπτωση από την αύξηση τον πωλήσεων είναι στα επίπεδα τα αύξησης του τιμάριθμου. Ειδικά για φέτος,‘τρέχει’ το κόστος της προσαρμογής τόσο στο νέο σύστημα φορολόγησης με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και το θέμα της προσαρμογής στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αλλά και σε ταμειακές και POS με το νέο σύστημα των on-line συναλλαγών» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝ (καταστήματα εστίασης και αναψυχής) Αχαΐας Τάσο Γιατρά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr