ΦΟΒΙΖΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΡΟΥ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΙΣΤΙΚΕΣ – ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Πώς ένα μικρό χωριό, με λιγοστούς κατοίκους μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Αιγιάλεια; Μα φυσικά παράγοντας φρούτα που σπανίως συναντά κανείς αλλού και μάλιστα σε εξαιρετικές ποιότητες. Στην περίπτωση του Περιθωρίου Δ.Ε. Αιγείρας αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, καρύδια αποτελούν από μόνα τους συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αρκεί βέβαια και η ίδια η φύση να βοηθήσει…
Οι λιγοστές έως ελάχιστες βροχές του χειμώνα, αλλά και τα ξαφνικά μπουρίνια με το χαλάζι, αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων που καλλιεργούνται σε αυτό τον μικρό, αλλά ευλογημένο ορεινό τόπο.
Τόπος παραγωγικός κι ευλογημένος…
«Συστήνοντας» τις καλλιέργειες του χωριού του σε όσους δεν γνωρίζουν, ο πρόεδρος της κοινότητας Περιθωρίου Κώστας Κωνσταντίνου, αναφέρει στο Protionline.gr: ΄΄Στο χωριό μας παράγονται αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, καρύδια και προσεχώς ελιές. Ντόπιοι που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα πιο πεδινά έρχονται και καλλιεργούν τα κτήματά τους, επενδύοντας στις καλλιέργειες. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την παραγωγή παλιότερων ετών. Ωστόσο, μολονότι το χωριό μας έχει μόνο δέκα άτομα μόνιμο πληθυσμό τον χειμώνα, παρατηρείται οι νέοι να μην εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες των φρούτων και να έρχονται τακτικά για να εργαστούν στα κτήματά τους΄΄.
Πιο οργανωμένα η άρδευση
Σημειώνεται ότι οσονούπω ξεκινά η συγκομιδή για δαμάσκηνα και αχλάδια και έπονται τα μήλα. ΄΄Κάθε χρόνο έχουμε καλή σοδιά και ποιοτικά προϊόντα. Όλα είναι ποτιστικά, υπάρχουν και κάποια ξερικά αλλά δεν είναι αυτά που δεν δουλεύονται΄΄, επισημαίνει ο πρόεδρος. Εστιάζοντας δε στο μεγαλύτερο πρόβλημα για τις καλλιέργειες τέτοιου τύπου, αναφέρει πως είναι η έλλειψη νερού. ΄΄Ναι μεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες από τη στιγμή που η άρδευση πέρασε στη ΔΕΥΑΑ, ωστόσο η έλλειψη των αποθεμάτων νερού, μας προβληματίζει΄΄, σημειώνει κάνοντας γνωστό ότι στα χωμάτινα αυλάκια πλέον κατά 85% περνούν λάστιχα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν απώλειες νερού και να ποτίζονται καλύτερα οι καλλιέργειες. ΄΄Κοιτάζουμε μήπως μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις απώλειες και κάνουμε ακόμη καλύτερη διαχείριση νερού γιατί αυτό θα είναι προς όφελός μας΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Κωνσταντίνου.
Έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ οι ποσότητες σε σχέση με παλιότερα
Ως προς το πώς διοχετεύονται τα φρούτα στην αγορά, ανέφερε πως άλλοι παραγωγοί έχουν ψυγεία και τα πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές προς πώληση κάνοντας διακίνηση μόνοι τους και άλλοι τα δίνουν σε εμπόρους. Σε γενικές γραμμές πάντως, κι ενώ το χωριό… κρατά άμυνα, η παραγωγή έχει μειωθεί. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος, ΄΄δυστυχώς έχει φύγει κόσμος και έχουν χαλάσει κτήματα, όμως κάποιοι παραμένουν. Για παράδειγμα, αν κάνουμε τώρα 1.000 τόνους μήλα και 300 τόνους αχλάδια, πιο παλιά είχαμε τις διπλάσιες ποσότητες”.
Επιλογή για διαμονή
Στα αξιοσημείωτα για το Περιθώρι είναι και το ότι πολλοί είναι αυτοί που το επιλέγουν για παραθέρισμα τους καλοκαιρινούς μήνες. ΄΄Το καλοκαίρι έχουμε περίπου εξήντα κατοίκους, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις Αθηναίων που έχουν επιλέξει το χωριό μας, έφτιαξαν σπίτια και έρχονται και διαμένουν, εργαζόμενοι με τηλεργασία και βελτιώνοντας έτσι τη ζωή τους με διαβίωση μέσα στη φύση΄΄, επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.
Τι θα γίνει με το πρόβλημα της άρδευσης; Εκεί έκαναν κάποιες παρεμβάσεις, σε Τέμενη και Βαλιμίτικα τι θα γίνει; Βλέπω πως υπάρχει μια έλλειψη πρωτοβουλίας.