background img
banner
banner

Χωρίς κρούσμα αλλά με τεράστιες επιπτώσεις

Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ – ΤΑ… ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Η απαγόρευση σφαγής αμνοεριφίων σε όλη την ελληνική επικράτεια εξαιτίας της νόσου της πανώλης έχει φέρει σοβαρό «χτύπημα» στους εναπομείναντες κτηνοτρόφους της Αιγιάλειας που τηρούν στάση αναμονής μέχρι να αρθούν τα μέτρα, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής η Αχαΐα δεν «μετρά» καν ούτε ένα κρούσμα.

Οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, οι έλεγχοι συνεχίζονται, ωστόσο τα μέτρα έρχονται να φέρουν τα… πάνω κάτω στην αγορά, με τις τιμές των εισαγόμενων που πωλούνται αφειδώς στην ελληνική αγορά, να έχουν πάρει την ανιούσα…

Ο δήμος παρακολουθεί στενά το θέμα

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Αιγιαλείας Κώστας Βούλγαρης, που παρακολουθεί στενά το υγειονομικό αυτό θέμα, αναφέρει στο Protionline.gr: ΄΄Με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και συμμετείχαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν υπάρχει κρούσμα ούτε στον δήμο Αιγιάλειας αλλά και ευρύτερα, ούτε σε όλη την Αχαΐα. Αυτό έχει διαπιστωθεί ως σήμερα. Υπάρχει κρούσμα πανώλης στην περιοχή της Βόνιτσας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας αλλά όχι στον νομό μας. Οι κτηνοτρόφοι και οι άνθρωποι του κλάδου στο σύνολό τους, έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις και για την κατάσταση που επικρατεί. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες, έτσι ώστε να μην γίνονται μετακινήσεις στα κοπάδια και να δίνεται η δέουσα προσοχή σε κάθε επίπεδο. Για τους επόμενους έξι μήνες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με απόφαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, έχει χαρακτηρισμό για την ευρύτερη περιοχή ότι βρίσκεται σε κατάσταση επικινδυνότητας και αυτό για να υπάρχει ευελιξία, να μπορεί να γίνει προγραμματισμός και ο απαραίτητος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της αρρώστιας΄΄.

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος σημείωσε και τα ακόλουθα: ΄΄Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας βρισκόμαστε σε επιφυλακή και πραγματοποιούνται συνεχώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Πλέον οι κτηνοτρόφοι από μόνοι τους, έχουν μπει στη διαδικασία να ζητούν να εξεταστούν τα κοπάδια τους γιατί φοβούνται και ανησυχούν. Υπάρχουν πολλά κρατικά κλιμάκια ελέγχων που διαμένουν αυτό το διάστημα στην ευρύτερη περιοχή και κάνουν συνεχώς επισκέψεις σε διάφορες μονάδες. Νομίζω ότι σε όλη την Αχαΐα οι ειδικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους αυτούς είναι πάνω από 30 άτομα. Έτσι, υπάρχει μία βεβαιότητα για το τι ισχύει και τι όχι. Αυτή τη στιγμή δεν επίκειται κάποια ενημερωτική συνάντηση για την Αιγιάλεια διότι τα κλιμάκια και γενικά οι επιστημονικές ομάδες έχουν επικεντρωθεί στις περιοχές που ήδη υπάρχουν κρούσματα ή ανήκουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου΄΄. ΄΄Σε δεύτερο χρόνο σίγουρα θα πραγματοποιηθεί κάποια ενημερωτική σύσκεψη και στην Αιγιάλεια, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σε ολόκληρο τον δήμο Αιγιάλειας΄΄, πρόσθεσε ο κ. Βούλγαρης.

Έχουν ελεγχθεί πάνω από 130.000 ζώα και έχουν θανατωθεί 1.280 στις πέντε εκτροφές με κρούσματα

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κλινική επιτήρηση του ζωικού πληθυσμού των αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια των μέτρων για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Σημειώνεται ότι στο πεδίο επιχειρούν καθημερινά 40 κλιμάκια με κτηνιάτρους και γεωτεχνικούς. Μέχρι την Παρασκευή 9 Αυγούστου είχαν ελεγχθεί 484 εκμεταλλεύσεις στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Αιτωλοακαρνανίας και 239 στις ζώνες της Ηλείας με πάνω από 130.000 ζώα. Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί η θανάτωση και υγειονομική ταφή στις πέντε εκτροφές με κρούσματα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συνολικά έχουν θανατωθεί 1.280 πρόβατα. Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί πάνω από 150 δείγματα που απεστάλησαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επιστολή του Περιφερειάρχη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με επιστολή του προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αφού εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την μεγάλη κινητοποίηση και τη συνεργασία με το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Γεωτεχνικοί, ΕΦΕΤ, κλπ), σημειώνει πως η κτηνοτροφία της ΠΔΕ αλλά και ευρύτερα της χώρας βρίσκεται σε ένα οικονομικό και ψυχολογικό σοκ. «Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους είναι σημαντικές και αυτή τη στιγμή εκτός της αντιμετώπισης της κρίσης οφείλουμε να δράσουμε εμπροσθοβαρώς προς τη στήριξη του κλάδου και των ανθρώπων του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης, που προτείνει κάποιες ενέργειες προς επεξεργασία και αξιολόγηση από το Υπουργείο, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της κτηνοτροφίας και των εισοδημάτων των επαγγελματιών της.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας προτείνει τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που έχουν θανατωθεί ή θα θανατωθούν, την άμεση οικονομική ενίσχυση των σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης και προστασίας για την αγορά ζωοτροφών (καθώς και άλλων αναγκαίων αναλώσιμων), την παροχή οικονομικών πόρων για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, κίνητρα για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις πρακτικές βιοασφάλειας και την πρόληψη ασθενειών.

«Ο κτηνοτροφικός κλάδος, ένας πολύτιμος οικονομικός κλάδος για τον τόπο μας αλλά και ευρύτερα για την χώρα, διέρχεται δύσκολες μέρες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα από τη μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει, με τη συνεργασία όλων και με την πολύτιμη συνδρομή των ειδικών θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δυσκολία και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο.
Οφείλουμε όμως να κοιτάξουμε και την επόμενη μέρα. Και αυτή, πέρα από την οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους που θα έχουν πληγεί, οφείλει να μας βρει όλους σοφότερους και πιο έτοιμους να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους κρίσεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το σύνολο των δυνάμεών της, ήταν και θα παραμείνει παρούσα στην πρώτη γραμμή όλων των προσπαθειών», δήλωσε από το Αγρίνιο ο κ. Φαρμάκης.

Επιτρέπουν στην αγορά τα εισαγόμενα και όχι τα ελληνικά

Για οικονομικό πόλεμο κάνουν λόγο οι κρεοπώλες της Αιγιάλειας

Την ίδια στιγμή, η πανώλη των αιγοπροβάτων έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, με απώλειες τόσο στο ζωικό κεφάλαιο όσο και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, ενώ έχουν προκύψει και ελλείψεις στην αγορά του συγκεκριμένου κρέατος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγιάλειας Παναγιώτης Βούλγαρης κάνει γνωστό στo Protionline.gr ότι μόνο εισαγόμενο κρέας είναι διαθέσιμο στην αγορά και αυτό σε περιορισμένες ποσότητες, ενώ η ζήτηση για αιγοπρόβειο κρέας είναι μειωμένη λόγω της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών.

΄΄Μετά την πανώλη, οι καταναλωτές είναι διστακτικοί και δεν προτιμούν το αιγοπρόβειο κρέας. Όσα αμνοερίφια πωλούνται είναι εισαγόμενα και αυτό το εκμεταλλεύονται κάποιοι. Δυστυχώς, εκεί που βρέθηκε η πανώλη σφάζουν και μας τα φέρνουν να τα πουλήσουμε ενώ τα διά μας δεν επιτρέπουν να σφαχθούν και να φτάσουν στα κρεοπωλεία. Είναι σαφές ότι πρόκειται για οικονομικό «πόλεμο», από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει πρόβλημα να καταναλώσει κανείς. Είναι όμως άξιο αναφοράς το γεγονός ότι εκεί που ιχνηλατήθηκε η πανώλη, στη Ρουμανία, επιτρέπουν να σφαχτούν και να φτάσουν στην ελληνική αγορά και απαγορεύουν τα εγχώρια και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν καν κρούσματα στην περιοχή μας…΄΄.

Ως προς τις τιμές των εισαγόμενων, ο κ. Βούλγαρης είπε ότι πλέον κυμαίνονται στα 15 ευρώ με 16 το κιλό, ενώ πριν την απαγόρευση των ελληνικών, πωλούνταν τουλάχιστον δύο ευρώ το κιλό φτηνότερα.

Τέλος, όσον αφορά την εκτίμησή του για το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρόεδρος των κρεοπωλών είπε: ΄΄Θεωρώ ότι όπως ξεπεράστηκαν τα επακόλουθα από τη νόσο των πτηνών και τις τρελές αγελάδες θα ξεπεραστεί και αυτό. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ασθένειες, ιοί και νόσοι υπάρχουν σε όλες τους ζώντες οργανισμούς΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr