ΤΑ… ΚΑΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ ΖΕΣΤΗ Η… ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ!
Με τη θάλασσα να…. σιγοβράζει στην Αιγιάλεια στους 30ο Κελσίου, την ανομβρία να έχει «κλείσει» ήδη 100 ημέρες και τη ζέστη να έχει ήδη «θολώσει» το μυαλό, αναμενόμενο ήταν η συζήτηση να περάσει και στο θέμα των ανεμογεννητριών και τον τρόπο που μπορεί να… επιδεινώσουν τα τρία κατά της μοίρας μας: Ανομβρία, λειψυδρία και ανυπόφορη ζέστη!
Τη στιγμή που η Αιγιάλεια προσπαθεί να διαχειριστεί το νερό με το… σταγονόμετρο, λόγω της ανομβρίας «κτύπησε το καμπανάκι» για τις ανεμογεννήτριες ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Στουρνάρας μεταφέροντας την εκτίμηση ότι τα Αιολικά Πάρκα «φρενάρουν» τις βροχοπτώσεις.
Ο καθηγητή Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Μελέτης της τράπεζας της Ελλάδος για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της, εξήγησε ότι «υπάρχουν και είδη βροχών, κυρίως οι τοπικές βροχές, τις οποίες οι μετεωρολόγοι τις ονομάζουν ‘κατακόρυφης μεταφοράς’ ή ‘ορογραφικής’, κυρίως αυτές που είναι δίπλα στα βουνά». «Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής» συνέχισε.
Σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να… γεμίσει η Αιγιάλεια με ανεμογεννήτριες, ρισκάρουμε δηλαδή με τη μείωση των βροχοπτώσεων, υποστηρίζει ο καθηγητής!
Το «στίγμα» στο Παναχαϊκό
Η συζήτηση βρίσκεται ήδη στο… ζενίθ καθώς έχει γίνει γνωστό το σχέδιο για την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών 11 ΜW στα 700 μέτρα από τον οικισμό της Άνω Ζήριας με «προοπτική» να καταστραφούν πάνω από 100 στρέμματα δάσους σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura. Το γεγονός ότι η ανομβρία συνδέεται με την επάρκεια αγαθών και την τοπική αγροτική παραγωγή στην Αιγιάλεια δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να αρχίσει να χάνεται και η λογική!
Όπως μας εξηγεί ο συνεργάτης του Protionline.gr, φυσικός και μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης, το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να καταγράψει κανείς στοιχεία που συσχετίζουν τη λειτουργία των ανεμογεννητριών και μέρος του βρίσκεται και στην Αιγιάλεια, είναι το Αιολικό Πάρκο Παναχαϊκού.
«Είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα πιο παλαιά που εγκαταστάθηκαν. Διαθέτει εδώ και 11 χρόνια μετεωρολογικό σταθμό στη βάση του ο οποίος μεταφέρει αξιόπιστα δεδομένα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο. Από τη μελέτη των κλιματικών δεδομένων που έχουμε δεν φαίνεται στο πλαίσιο μιας προσωπικής εκτίμησης, θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση στο κλίμα και οι μονές επιδράσεις περιορίζονται μόνο σε λόγους αισθητικής…» σχολιάζει.
«Όχι» για τρεις λόγους!
Θέσαμε στον κ. Σερέτη και το ερώτημα για την ανομβρία στην περιοχή Ερινεός, Συμπολιτεία, Αίγιο και Αιγείρα και αν αυτή μπορεί να επηρεαστεί από το Πάρκο στο Παναχαϊκό με τις ανεμογεννήτριες.
«Αν υπήρχε επίδραση πραγματικά στο κλίμα της περιοχής αυτή θα ήταν πρώτα απ όλα στο Παναχαϊκό στο σημείο που είναι το Αιολικό Πάρκο και μετά θα μπορούσε να επεκταθεί και αλλού…» είναι το 1ο σκέλος της απάντησής του. Το 2ο σκέλος τη απάντησης είναι αυτό που μπορεί να έχουμε όλοι στο… πίσω μέρος του μυαλού μας: «Σε όλη τη Δυτική Πελοπόννησο έως να βρέξει από το Μ. Σάββατο και τις αρχές Μαΐου! Πρόκειται θα μια παρατεταμένη περίοδο χωρίς όμβρους που βασίζεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο που διαμορφώνεται στην ατμόσφαιρα με βάση τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και το οποίο δεν επιτρέπει την εμφάνιση οργανωμένων βροχοπτώσεων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα βέβαια αλλά και σε αυτό το τμήμα της Πελοποννήσου» συνεχίζει.
Το 3ο σκέλος της απάντησης είναι επίσης ‘μη συνομωσίολογικό’ αλλά και κατά βάση «αρνητικό πρόσημο». «Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι τα καιρικά φαινόμενα της θερινής περιόδου που ξεκινά σταδιακά από τον Απρίλιο και διαρκεί έως και τον Οκτώβριο, παρουσιάζουν πάντα τοπικό χαρακτήρα, όπου εκδηλώνονται» εκτιμά ο κ. Σερέτης.
Ιστορικό ρεκόρ ζεστής θάλασσας!
Το πρώτο οργανωμένο φθινοπωρινό σύστημα με όμβρους δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τις 15/9/2024 ενώ και ο Οκτώβρης φέτος θα φτάσει με μεγάλα διαστήματα ανομβρίας σύμφωνα με τον συνεργάτη του Protionline.gr. «Θα πρέπει να αναμένουμε έως και τον Οκτώβριο στη χώρα μας όμως φαινόμενα με μεγάλο ύψος βροχής και πιθανά μεσογειακούς κυκλώνες όπως ο Daniel, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού το οποίο φέτος έχει πιάσει θερμοκρασία άνω των 29ο Κελσίου, ανατρέποντας τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα με τις κρύες θάλασσες και τον Κορινθιακό να μην ξεπερνά τους 26ο Κελσίου στα τέλη καλοκαιριού…»