ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Στην καλή οργάνωση από μέρους της ΔΕΥΑΑ οφείλεται το γεγονός ότι η έλλειψη νερού δεν έγινε εμφανής αυτό το καλοκαίρι, το οποίο θα μείνει στην ιστορία ως το πιο άνυδρο για την περιοχή. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σωστός καταμερισμός των αποθεμάτων θα… σώζει για πάντα την παρτίδα. Η λήψη μέτρων φαντάζει τώρα πιο αναγκαία από ποτέ εάν δεν θέλουμε στο μέλλον να… πούμε το νερό… νεράκι.
Έτσι υδρεύεται το Αίγιο
Τα υδραγωγεία της περιοχής λειτουργούν άψογα και συντηρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μεταξύ αυτών και το υδραγωγείο στην πλατεία «Δεξαμενής» γνωστή με το όνομα «Ρένα», η μελέτη του οποίου είχε εκπονηθεί το 1932 και κοντεύει έτσι να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής! Μάλιστα, είναι έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και κοσμεί την περιοχή ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί, τροφοδοτώντας ένα μεγάλο μέρος της πόλης με 800 κυβικά νερού περίπου. Στο Αίγιο υπάρχει ακόμη η κεντρική δεξαμενή που λειτουργεί στο Βουλωμένο με 2.000 κυβικά δίνοντας νερό περίπου στη μισή πόλη και βέβαια η δεξαμενή Πλαστήρα που τροφοδοτείται από την κεντρική γεώτρηση του δημοτικού κολυμβητηρίου και υδροδοτεί τον Συνοικισμό Νικ. Πλαστήρα.
Κατά πόσο όμως προέκυψαν προβλήματα εξαιτίας της ανομβρίας αυτό το καλοκαίρι και σε συνέχεια του άνυδρου χειμώνα; Ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος απαντά στο Protionline.gr: ΄΄Στα ορεινά και ημιορεινά του δήμου όπου υπάρχουν πηγές, η μείωση των υδάτων και η πτώση της στάθμης, είναι αισθητά. Αντιμετωπίσαμε σοβαρό θέμα, και ειδικά τον Αύγουστο. Η έλλειψη αντιμετωπίστηκε είτε με μείωση της πίεσης είτε με διακοπές τις νυχτερινές ώρες και βέβαια με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους παραβάτες. Οι διακοπές έγιναν σε ακραίες περιπτώσεις που το νερό δεν έφτανε, με απενεργοποίηση από την κεντρική κάνουλα έτσι ώστε να μην υπάρχει παροχή και να γίνει εξοικονόμηση, προκειμένου να εξασφαλίζεται νερό για τις ώρες της ημέρας΄΄.
Ο εμπλουτισμός των πηγών και η παύση απωλειών προς την άρδευση, οι λύσεις…
Πάντως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του τεχνικού διευθυντή, ΄΄σε τοπικό επίπεδο δεν ήταν πάρα πολύ έντονα τα προβλήματα, σε σχέση με τα όσα ακούμε για άλλες περιοχές. Στα πεδινά το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο και προς το παρόν δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έλλειψη.
Όμως το ζήτημα αυτό πρέπει να το δούμε, καθώς είναι κάτι που δεν το έχουμε αντιμετωπίσει ακόμα. Δεν σημαίνει ότι του χρόνου δεν θα μας φέρει προβλήματα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να συμβαδίζουμε με αυτή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε άμεσα μέτρα. Πρέπει να εξασφαλιστούν κονδύλια και η λύση αυτή τη στιγμή δεν είναι οι αφαλατώσεις. Η λύση είναι ο εμπλουτισμός των πηγών που έχουμε, εκμεταλλευόμενοι τα νερά των χειμάρρων και των ποταμών που θα υπάρξουν τους χειμερινούς μήνες, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι πηγές. Βεβαίως ταυτόχρονα πρέπει να γίνεται ορθολογική χρήση του νερού και στον τρόπο άρδευσης να κάνουμε… στροφή 180 μοιρών. Αν συνεχιστούν αυτά τα λάθη που γίνονται με τους αγωγούς αριστερά και δεξιά, δίδοντας νερό από την ύδρευση στην άρδευση, τότε θα είμαστε πολύ κοντά σε αδιέξοδο και δεν θα απομείνει… ούτε σταγόνα νερό΄΄.
Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ακόμη στο ζήτημα της άρδευσης θα βοηθούσε αισθητά η εκτέλεση έργου ώστε να αξιοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση το νερό του βιολογικού καθαρισμού που προέρχεται από μεμβράνες. ΄΄Πρόκειται για ένα άλλο έργο και είναι μέσα στα γενικότερα μέτρα που πρέπει να πάρουμε προκειμένου να μειώσουμε τις απώλειες νερού για την άρδευση΄΄, σχολίασε.
Η άρδευση φέτος ήταν πολύ προβληματική, φοβάμαι πως του χρόνου δε θα υπάρχει νερό, τουλάχιστο στη συχνότητα που χρειάζεται. Κάτι πρέπει να γίνει, ίσως να υπάρξει κάποια επιδότηση και επιμόρφωση για να αλλάξει ο τρόπος που μπαίνει το νερό στο χωράφι, να πηγαίνει δηλαδή σε κάθε δέντρο αντί να γεμίζει όλο το χωράφι.