ΠΟΥ… ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ
Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Εμπροβιοτεχνικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά εξαιτίας του αποκλεισμού του κέντρου, σημειώνοντας τα εξής: ΄΄Δεν θα είχαμε κανέναν λόγο ύπαρξης εδώ αν δεν είχε γίνει εδώ και ένα χρόνο ο δρόμος- πλατεία. Έχει χωρίστηκε στα τέσσερα το κέντρο. Το πρώτο αποτέλεσμα στα μαγαζιά ήταν η αναστάτωση. Δημιουργώντας κυματισμούς και τρικυμία στο πελατολόγιο αλλάζοντας άρδην τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Το επόμενο ήταν τα παράπονα των πελατών μας, φεύγοντας από τα καταστήματα του κέντρου και πηγαίνοντας στις πολυεθνικές της Κορίνθου και στην Πάτρα. Οι έμποροι μιλούν για πτώση τζίρου από 30% έως 70%. Μιλάμε για ξαφνικό θάνατο από πέρυσι τον Αύγουστο και έπειτα.
Ο κ. δήμαρχος μας λέει για χώρο στους πολίτες όμως χώροι υπάρχουν κι είναι άδειοι. Τα Ψηλά Αλώνια, η παραλία του Αιγίου, η πλατεία, ο πεζόδρομος της Αν. Λόντου. Από την είσοδο των ξένων του καλοκαιριού η αγορά δεν πήρε τίποτα, αντιθέτως είχαμε ευτράπελα που γίνονταν καθημερινά, στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας με μποτιλιαρίσματα, με φρακάρισμα της Κανελλοπούλου κ.ά. Χρειαζόμασταν 23 λεπτά από το ΚΤΕΛ για να φτάσουμε στην Εθνική Τράπεζα που είναι «το δεξί μας χέρι». Οι μετρήσεις της μελέτης έγιναν με κλειστό το κέντρο. Η μελέτη αυτή πάσχει. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές δεν υπάρχουνε οδοί διαφυγής. Αν πιάσει μία μεγάλη φωτιά στο κέντρο τι θα γίνει;΄΄.
Λάμπης Παπαδόπουλος: “Λέμε όχι στο «αποφασίζουμε και διατάζουμε»”
Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος ρώτησε τα εξής: ΄΄Μετρήσατε οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις; Από το 2019 έχω ζητήσει από τον δήμαρχο οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας από το πανεπιστήμιο για τα καταστήματα. Δεν μπορεί να μας επιφέρει «ξαφνικό θάνατο». Έχει υπολογίσει κάνεις τα λουκέτα; Εμείς ποντάρουμε στους κατοίκους στο χωριών μας, όμως αν αυτοί δεν μπορούν να μπουν στο κέντρο θα φύγουν΄΄. Απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους, τους ζήτησε να είναι πολύ προσεκτικοί με την ψήφο τους καλώντας τους να μην πάρει κανείς την αγορά στον λαιμό του και τονίζοντας πως η ανάπτυξη δεν θα έρθει με τα λουκέτα. ΄΄Πληροφορούμαι για άλλα τέσσερα που επίκεινται. Λέμε ναι στις πεζοδρομήσεις, στη διαβούλευση που δεν υπήρξε, λέμε όχι στο «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Ανοίξτε μας τον δρόμο επιτέλους. Δεν καταστρέφεται μόνο η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων αλλά είναι και συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πάνε στον γιατρό τους. Ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος θα είναι παρών σε όλους τους αγώνες που θα δοθούν. Θα αναδείξουμε το θέμα όχι μόνο στους βουλευτές, στην Αποκεντρωμένη, το υπουργείο και τις αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και σε όλα τα περιφερειακά και αθηναϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχουμε μία πολύ ανηφορική πόλη, έχουμε ρυμοτομικό σχέδιο από το 1850 που βασίστηκε σε δύο δρόμους και είμαστε σήμερα εδώ κι εσείς αποφασίζετε ότι αυτούς τους δύο μοναδικούς κεντρικούς δρόμους θέλετε να τους πεζοδρομήσετε και να αποκλείσετε το κέντρο. Η ευθύνη είναι δική σας΄΄, κατέληξε ο εκπρόσωπος των εμπόρων.
Γιώργος Τσινάκης: «Προσέξτε τις αποφάσεις που θα πάρετε»
Εκπροσωπώντας τους διαμαρτυρόμενους επαγγελματίες και πολίτες η Δήμητρα Κουλούρη μετέφερε την αγωνία των ανθρώπων του κέντρου και τις δυσλειτουργίες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιπτερούχων και Μικροπωλητών Γιώργος Τσινάκης είπε πως ΄΄ως εκπρόσωπος των περιπτερούχων που έχουν πληρώσει ακριβά το μάρμαρο στον τομέα της ανάπτυξης θέλω να πω ότι οι αριθμοί πάντα ευημερούν όμως οι άνθρωποι είναι φτωχοί. Δεν ακούσαμε κουβέντα για τα έξοδα που πρέπει να καλύψουμε μέσα από τα μαγαζιά μας άρα δεν βγαίνουν οι αριθμοί με τη μελέτη σας. Ζούμε καθημερινά φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας δεν ξέρω πότε θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το τέλμα, οδηγούμαστε στον… θάνατο του εμποράκου. Έχουμε ιστορική ευθύνη σήμερα εδώ και προσέξτε τις αποφάσεις που θα πάρετε΄΄.