Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο πρώην δήμαρχος Διακοπτού Τάκης Βασιλείου, σαν έτοιμος από καιρό μετά από ένα μπαράζ επαφών με επιχειρηματίες όλων των κλάδων, μπαίνει δυνατά και διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία για το Επιμελητήριο Αχαΐας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο κ. Βασιλείου για περισσότερα από 35 χρόνια δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό κλάδο, διαθέτοντας εταιρεία παροχής υπηρεσιών και εμπορίου που ασχολείται με την εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού, η οποία έχει έδρα στην Αιγιάλεια και δραστηριοποιείται πανελλαδικά. Στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστός ως δήμαρχος Διακοπτού, διατελώντας μία επιτυχή θητεία στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, από το 2007 ως το 2010.
Ο συνδυασμός και το πρόγραμμα του, που ο κ. Βασιλείου θα παρουσιάσει το αμέσως προσεχές διάστημα, στοχεύει σε ένα επιμελητήριο ανεξάρτητο, ανοιχτό σε κάθε επιχειρηματία και αποστασιοποιημένο από οποιασδήποτε μορφής κομματική «στήριξη» ή εξάρτηση.
Ο κ. Βασιλείου λέει χαρακτηριστικά ότι :
Το Επιμελητήριο θα πρέπει να αποτελέσει αρωγό και υποστηρικτή της προώθησης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας.
Θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης που θα φέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την αναχαίτιση του brain drain.
Ο κ. Βασιλείου τονίζει την αναγκαιότητα για την προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας και εξωστρέφειας.
Ιδιαίτερα όταν οι επιχειρήσεις διακατέχονται από εξωστρεφές πνεύμα, μετατρέπονται σε οχήματα καινοτομίας, συνδυάζοντας τις ικανότητες που διαθέτουν με εξωτερικά ερεθίσματα για τη δημιουργία πρωτοποριακών εγχειρημάτων.
Επιπλέον, ενισχύουν την παρουσία τους στην αγορά, ανακαλύπτουν νέες αγορές μέχρι και διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, προσελκύουν περισσότερες ευκαιρίες, συνεργασίες, αφοσίωση πελατών, μπορούν να αξιοποιήσουν νέες κατηγορίες πελατών και να ερευνήσουν αχαρτογράφητα νερά στο επιχειρηματικό τοπίο που δραστηριοποιούνται.
Με αυτό τον τρόπο προάγεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ενισχύεται η ικανότητά τους να δημιουργούν οι ίδιες στρατηγικές συνεργασίες συνδυάζοντας πόρους, γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη με άλλους οργανισμούς, προάγοντας τις καινοτόμες ικανότητές τους και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
Άλλωστε η νέα εποχή σηματοδοτείται από την ανάγκη αυτοματισμών στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να μειωθεί ο χρόνος προετοιμασίας και παράδοσης των εμπορευμάτων. Αυτά σε συνδυασμό με καινοτομία θα συντελέσουν σε ευέλικτες δομές διατήρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, ειδικά σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτή του Covid- 19, που επιτάσσει ετοιμότητα σε πρώτες και βοηθητικές ύλες.
Μέλημά μας, να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία του Επιμελητηρίου μας με τις εθνικές αρχές, την Περιφέρεια, τους Δήμους, το Πανεπιστήμιο.
Στοχεύουμε στην διασύνδεση επιχειρήσεων και Πανεπιστημίου, μια σύνδεση που είναι επωφελής για όλη την κοινωνία και λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις αιχμής, τα πανεπιστήμια αποκτούν πρόσβαση σε συμπληρωματικούς πόρους και πληροφορίες για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και, φυσικά, οι απόφοιτοι διευρύνουν τις επαγγελματικές επιλογές τους.
Θα μεριμνήσουμε για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω δράσεων, τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις , την εξασφάλιση πόρων για χρηματοδότηση δίνοντας στις επιχειρήσεις τις προοπτικές και τα εργαλεία που χρειάζονται για τη νέα εποχή που διαμορφώνεται.
Θα μπορούσα να προσθέσω ακόμα, συνεχίζει ο κ. Βασιλείου, την διοργάνωση και υλοποίηση κύκλων επιμόρφωσης, σε επιλεγμένες κατηγορίες επιστημόνων και επαγγελματιών ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στην αξιοποίηση της τεχνολογίας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον, για τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών τους και την τεχνολογική τους ενσωμάτωση.
Οι εταιρείες θα πρέπει να εντάσσουν πλέον στον στρατηγικό σχεδιασμό τους την εκπαίδευση των ανθρώπων τους σε ψηφιακά εργαλεία και τη δημιουργία υποδομών, ώστε να αξιοποιούν σε μέγιστο βαθμό τα οφέλη της τεχνολογίας, στοχεύοντας σε ακόμη πιο προηγμένες εφαρμογές, όπως τεχνητή νοημοσύνη κλπ.
Επίσης, τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR) που θα ηγούνται στην διαμόρφωση νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών συμβάλλοντας στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην παραγωγή αξίας για όλους τους συμμετόχους, εργαζόμενους, μετόχους, πελάτες, προμηθευτές, τοπική κοινωνία και περιβάλλον, όπως και για την εθνική οικονομία και την κοινωνία εν γένει.
Είναι υποχρέωσή μας, τονίζει ο κ. Βασιλείου, να υποστηρίξουμε την γαλάζια και πράσινη οικονομία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ως μια οικονομία η οποία οδηγεί σε βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ μειώνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις οικολογικές ελλείψεις ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ως κοινωνικά υπεύθυνων οργανισμών.
Άλλωστε, ο νόμος της φύσης δείχνει ότι επιβιώνουν τα είδη που προσαρμόζονται πιο γρήγορα στο περιβάλλον τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει οι εταιρείες να αντιγράψουν. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εταιρειών που ενώ είχαν ικανούς και ευφυείς ηγέτες, έμειναν στάσιμες γιατί δεν προσαρμόστηκαν. Αυτή είναι πλέον η μεγαλύτερη πρόκληση των εταιρειών. Να προσαρμόζονται άμεσα στο περιβάλλον με γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και στις ηθικές αξίες.
Εν κατακλείδι, μπαίνουμε σε αυτή τη «μάχη» για να δώσουμε μία νέα «ώθηση» στον επιχειρηματικό, επαγγελματικό και εμπορικό κόσμο της περιοχής μας όπου η αλλαγή θα είναι η μοναδική σταθερά. ¨ΓΙΑΤΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ¨.
ΜΕ ΕΝΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗ ΑΛΛΑΓΩΝ