background img
banner
banner

Έπιασαν δουλειά σε… φουλ ρυθμούς στη ΜΕΒΑ

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Σε στάδιο εκτέλεσης βρίσκεται η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στη θέση «Νησί» Τέμενης, που θα εξυπηρετεί τους δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Το τεράστιας σημασίας περιβαλλοντικό έργο έχει ήδη ξεκινήσει με το πρώτο στάδιο εργασιών που αφορά τις κτιριακές υποδομές, να είναι σε εξέλιξη με τη ρίψη τσιμέντων και τα συνεργεία να δουλεύουν σε… φουλ ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για το έργο υπεγράφη στις 21 Φεβρουαρίου προς ικανοποίηση δήμου Αιγιαλείας, δήμου Καλαβρύτων και του υπουργείου, καθώς με τη λειτουργία της η Μονάδα, θα απαλλάξει τους δήμους κατά ένα μεγάλο μέρος από τη δυσβάσταχτη οικονομικά μεταφορά. Η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων προβλέπεται ότι θα δέχεται ποσότητες περίπου 5.000 τόνων βιοαποβλήτων ανά έτος -τόσο προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα όσο και πράσινα απόβλητα (κλαδέματα, γκαζόν, φύλλα). Το σύνολο των βιοαποβλήτων που θα δέχεται, με ειδική επεξεργασία, θα μετατρέπονται σε κομποστ, δηλαδή σε πολύ καλής ποιότητας εγγειοβελτιωτικό προϊόν εδάφους.

Τι αφορά το έργο

Το έργο αφορά α) στην κατασκευή και εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου της ΜΕΒΑ, καθώς και στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού (προμήθεια κινητού εξοπλισμού μονάδας κομποστοποίησης βιοαποβλήτων, προμήθεια εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων και ηλεκτρονική πλαρφόρμα διαχείρισης βιοαποβλήτων) και β) στην υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου (λειτουργία ΜΕΒΑ, υπηρεσίες αποκομιδής και μεταφοράς βιοαποβλήτων και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης) για χρονικό διάστημα πέντε ετών.

Χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής κατά 85%, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και από ίδιους πόρους, με προϋπολογισμό 10.276.539 ευρώ. Η προθεσμία κατασκευής του έργου είναι 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και θα ακολουθήσουν 6 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας και 60 μήνες κανονικής λειτουργίας. Προβλέπεται δε, η δημιουργία 45 νέων θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων.

Εκτίμηση ότι το κτιριακό σκέλος θα παραδοθεί ως τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, ΄΄τα συνεργεία προχωρούν πολύ γρήγορα, σε πρώτη φάση γίνεται η ρίψη τσιμέντου και η διαμόρφωση των δαπέδων προκειμένου να ανεγερθούν οι κτιριακές υποδομές της Μονάδας. Βάσει εκτιμήσεων, υπολογίζουμε ότι τα κτίρια θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα και εκτός απροόπτου θα έχουν ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2025΄΄.

Ποια έργα προβλέπονται

Σημειώνεται ότι για την κατασκευή της μονάδας προβλέπονται τα εξής έργα και εξοπλισμός:

-Οδοί εντός της μονάδας με ελάχιστο πλάτος για διπλής κατεύθυνσης οδό 7 m. Όπου είναι αναγκαίο διαμορφώνονται πεζοδρόμια πλάτους τουλάχιστον 1 m ενώ όπου απαιτείται θα χρησιμοποιηθούν κρασπεδορείθρα.

– Αντιπλημμυρικά έργα. Ο χώρος θα αποστραγγίζει με υπόγειο δίκτυο συλλογής και απομάκρυνσης ομβρίων προς τα κατάντη αντιπλημμυρικά έργα της εγκατάστασης ενώ τα όμβρια από την ανάντη περιοχή θα συλλέγονται με ορθογωνική επενδεδυμένη τάφρο και θα οδηγούνται επίσης στα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα.

-Υποδοχή και προσωρινή αποθήκευση δύο αποβλήτων. Πρόκειται για στεγασμένο χώρο που θα εξυπηρετεί την υποδοχή των βιοαποβλήτων και την προσωρινή αποθήκευσή τους.

– Μονάδα υποδοχής πράσινων αποβλήτων και τεμαχισμού που αποτελείται από δύο μη ασφαλτοστρωμένες πλατείες. Η διάστρωσή τους θα είναι ίδια με την διάστρωση της εσωτερικής οδοποιΐας χωρίς τις στρώσεις ασφαλτόστρωσης. Οι πλατείες θα διαμορφωθούν σε συνέχεια η μία της άλλης και θα έχουν κλίσεις 1,5% για την απορροή των ομβρίων. Τα βιοκελιά κομποστοποίησης θα είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα και δύναται να είναι κλειστού η ανοιχτού τύπου. Η διεργασία θα είναι αυτοματοποιημένη και θα ελέγχεται μέσω PLC που εγκαθίσταται εντός του κτιρίου εξυπηρέτησης.

-Σύστημα απόσμησης για την μονάδα κομποστοποίησης. Πλατεία από σκυρόδεμα στην οποία θα πραγματοποιείται η ωρίμανση του κομπόστ από τα οργανικά απόβλητα μονάδα εξευγενισμού κομπόστ που θα αποτελείται από μία πλατεία ενδεικτικών διαστάσεων 12Χ16 m. Εκεί θα τοποθετηθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός που θα χρειαστεί για τον εξευγενισμό του ώριμου προϊόντος.

-Μονάδα τυποποίησης και αποθήκευσης κομπόστ. Θα αποτελείται από έναν ή μη στεγασμένο χώρο ενώ στον υπόλοιπο χώρο θα αποθηκεύεται το τελικό προϊόν κομπόστ είτε συσκευασμένο είτε χύδην.

-Εξοπλισμός για την μηχανική προ επεξεργασία των εισερχομένων αποβλήτων αλλά και το ραφινάρισμα του τελικού προϊόντος.

– Κινητός εξοπλισμός που εξυπηρετεί την εγκατάσταση και αφορά φορτωτή αναστροφέα καθώς και κάδου απόρριψης ακατάλληλων υλικών και μεμβράνες για την ωρίμανση του κομπόστ.

– Κτίριο εξυπηρέτησης εγκατάστασης μεγέθους 90 m².

-Δεξαμενές για την συλλογή των υγρών αποβλήτων των επιμέρους εγκαταστάσεων.

-Θέσεις στάθμευσης.

-Μηχάνημα για την πλύση των δαπέδων.

– Έργα αντικεραυνικής προστασίας.

– Δίκτυο φωτισμού και ηλεκτροδότησης.

-Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr