background img
banner
banner

Εκτίμηση των εξαγγελιών από το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου

΄΄ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟ ΑΓΡΟΤΗ΄΄ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ. ΜΠΟΔΙΩΤΗΣ

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τους αγρότες, όπως αναλύθηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, πρόκειται να εκτιμήσουν τα μέλη του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», κατά τη συνεδρίασή τους. Εκτός από το ένα μέτρο που κατακτήθηκε με τους περσινούς αγώνες τους, οι αγρότες βλέπουν ανοιχτά τα μεγάλα προβλήματα και προβλέπουν έναν θερμό χειμώνα κινητοποιήσεων.

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως στόχος των μέτρων είναι «η μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, απαλλαγμένο από τα βάρη του παρελθόντος, με τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα διευρύνοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας». Επισήμανε ότι μέσω των μέτρων επιδιώκεται «η περαιτέρω υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα, η ενίσχυση εξαγωγών σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα, η αναδιάρθρωση της παραγωγής με αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας και το “rebranding” ελληνικών προϊόντων». Από το 2025 και εφεξής όπως είπε, προβλέπεται η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.

Σχολιάζοντας στην «Π» τα λεγόμενά του υπουργού, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, είπε: ΄΄Αυτό που έχει να κάνει με εμάς, είναι αυτό που ήδη έχει ανακοινωθεί από πέρυσι, για τη μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Αυτό αντιστοιχούσε περίπου στα 50 ευρώ ανά αγρότη στην Αιγιάλεια, ένα ποσό που κερδήθηκε από τους αγώνες που δώσαμε όλο το περασμένο διάστημα στα μπλόκα.. Όσο για τα βοηθήματα που αφορούν τα θερμοκήπια και τους επενδυτές για εξαγώγιμα προϊόντα, είναι προφανές ότι έγινε για να στηρίζονται οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και τελικά να μένουν απ’ έξω οι μικρομεσαίοι αγρότες, δίχως κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξής τους΄΄.

Τα «ανοιχτά μέτωπα» για την Αιγιάλεια

Αναφορικά με τα… ανοιχτά μέτωπα για τον παραγωγό της Αιγιάλειας, ο κ. Μποδιώτης ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις φετινές ζημιές λόγω του καύσωνα, οι χαμηλές παραγωγές σε σταφίδα, ελαιόκαρπο και κρασί και το τεράστιο κόστος παραγωγής και διαβίωσης που αποτελεί «θηλιά στον λαιμό» του κάθε παραγωγού, είναι τα σοβαρότερα προβλήματα. Ως προς το εάν προβλέπονται κινητοποιήσεις, ο κ. Μποδιώτης επισήμανε: ΄΄Είναι σαφές ότι ο αγώνας συνεχίζεται, αφού το κόστος των αγαθών, η ακριβή ενέργεια και η γενικότερη ακρίβεια είναι προβλήματα της καθημερινότητας που δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Ο αγρότης πρέπει να θωρακίσει την οικογένειά του και πρωτίστως, την γενική εικόνα της δυναμικής των προϊόντων του στην ευρύτερη περιοχή. Είναι άμεση η ανάγκη να ενισχυθεί καίρια, γιατί είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα…΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr