background img
banner
banner

Μπήκε το νερό στο… αυλάκι για τις λιμνοδεξαμενές

ΘΑ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΥΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Σε ανάθεση της διερεύνησης και του εντοπισμού των πιθανών θέσεων για την κατασκευή φράγματος/ λιμνοδεξαμενής, προχωρά η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, με στόχο την εξασφάλιση ύδατος για την καλύτερη λειτουργία της άρδευσης, σε μία εποχή που τα αποθέματα του νερού παρουσιάζουν μεγάλη έλλειψη λόγω και της παρατεταμένης ξηρασίας του τελευταίου χρόνου.

Η Δημοτική Επιχείρηση ανέθεσε έτσι την εκπόνηση σχεδίου επιλογής θέσης για την κατασκευή του φράγματος/λιμνοδεξαμενής, που με τη λειτουργία του θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στις αρδευόμενες εκτάσεις.

Η ΔΕΥΑΑ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην παροχή επαρκών ποσοτήτων για την κάλυψη των καλλιεργειών

Με τα ανησυχητικά δεδομένα που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την παραγωγικότητα των συστημάτων υδροληψίας της ΔΕΥΑΑ ιδιαίτερα κατά τη φετινή αρδευτική περίοδο, που σημειώθηκε δραματική αύξηση θερμοκρασίας, η Επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην παροχή επαρκών ποσοτήτων για την άρδευση των καλλιεργειών των καταναλωτών.
Έτσι, κρίθηκε πως υπάρχει άμεση ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των ποσοτήτων αρδευτικού ύδατος, αποφεύγοντας την χρήση γεωτρήσεων και την ενίσχυση του αρδευτικού δικτύου από το δίκτυο ύδρευσης, η οποία πάντοτε τίθεται σε απόλυτη προτεραιότητα και προηγείται από οποιαδήποτε άλλη χρήση νερού, αλλά και εξαλείφοντας οποιαδήποτε παράνομη χρήση του νερού.

Το φράγμα θα επιτύχει εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της ΔΕΥΑΑ, ένα φράγμα θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση της άρδευσης, επιτυγχάνοντας την καλύτερη δυνατή εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την παροχή υδάτων υψηλής ποιότητας στις υφιστάμενες και μελλοντικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, προσδοκάται η ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της περιοχής.

Η κατασκευή λιμνοδεξαμενών-φραγμάτων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την κάλυψη των απαιτήσεων σε νερό μιας περιοχής, η κατασκευή ταμιευτήρων με μεγάλη χωρητικότητα προσκρούει στην περίπτωση του δήμου Αιγιαλείας στις δυσκολίες από πλευράς εξασφάλισης συνθηκών ευστάθειας και στεγανότητας, ενώ δεν παραγνωρίζεται και η δυσκολία εξεύρεσης των αναγκαίων χρηματικών πόρων. Έτσι, η λύση που απομένει για τη συγκέντρωση των απαραίτητων αποθεμάτων νερού, είναι η κατασκευή ταμιευτήρων, (φράγματα, λιμνοδεξαμενές), οι οποίοι καθώς δημιουργούνται με την κατασκευή φραγμάτων, μπορούν να αναπτυχθούν και σε περιοχές με ηπιότερη μορφολογία, όπου δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά γεωτεχνικά προβλήματα, ενώ μπορούν να γίνουν άμεσα αφού οι δαπάνες κατασκευής είναι μικρές.

Ο σύμβουλος που θα αναλάβει το έργο, για την επιλογή της καταλληλότερης θέσης, εντός των ορίων του Δήμου Αιγιαλείας, θα πρέπει να λάβει υπόψη τη γεωλογική αποτύπωση σχηματισμών θέσεων άξονα φράγματος και τη γεωτεχνική αποτύπωση σχηματισμών λεκάνης κατάκλισης

Η Δ.Ε.Υ.Α. έχει προϋπολογίσει την δαπάνη των ανωτέρω εργασιών στο ποσό των 37.200€, ενώ η χρονική διάρκεια της υπηρεσίας ορίζεται στους έξι μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης

Απαιτούμενο οι χρηματοδοτήσεις

Βασική βέβαια, μετά την υπόδειξη των κατάλληλων σημείων, είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία της λιμνοδεξαμενής, δεδομένου ότι ακόμη και σε ΤΟΕΒ που έχουν ήδη προχωρήσει στο προσχέδιο, δεν υπάρχουν χρήματα για να ολοκληρωθεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΤΟΕΒ Καλαμιά που από το 2016 έχει κάνει ουσιαστικά βήματα φτάνοντας το συγκεκριμένο έργο σε φάση ολοκλήρωσης, αδυνατώντας ωστόσο να το πράξει, ελλείψει χρημάτων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός» Κώστας Σπηλιόπουλος είναι αυτός που πρότεινε στον δήμο τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών θεωρώντας ότι πρόκειται για τη μόνη προσιτή και άμεση λύση για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που… έρχονται, πρόταση που έγινε αποδεκτή αφού κινήθηκαν οι διαδικασίες για την εξεύρεση του κατάλληλου σημείου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr